I MØTER: Hellas' statsminister Alexis Tsipras, Tysklands forbundskansler Angela Merkel og Frankrikes president Francois Hollande. Foto: EPA/OLIVIER HOSLET
I MØTER: Hellas' statsminister Alexis Tsipras, Tysklands forbundskansler Angela Merkel og Frankrikes president Francois Hollande. Foto: EPA/OLIVIER HOSLETVis mer

Hevder euroledere er nær et kompromissforslag

Har diskutert Hellas-krisa i hele natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Eurolederne har sittet i møter gjennom hele natta og Hellas-forhandlingene har gått i nærmere et halvt døgn.

Ifølge nyhetsbyrået AFP skal statslederne Alexis Tsipras, François Hollande, Angela Merkel og EU-president Donald Tusk ha sittet i et eget møte i fire timer.

VENTER: Dette bildet er fra reportere som venter i salen i Brussel. Foto:   REUTERS/Francois Lenoir
VENTER: Dette bildet er fra reportere som venter i salen i Brussel. Foto: REUTERS/Francois Lenoir Vis mer

En EU-kilde sier til AFP at Hellas, Frankrike, Tyskland og EU-presidenten foreslår et kompromiss. Dermed kan det snart gå mot en avtale for grekerne.

- Tusk samler toppmøtet med et kompromissforslag, skrev Tusks talsmann Preben Aamann på Twitter i natt.

SØVN: I hele natt har det vært møtevirksomhet og Hellas-forhandlinger i Brussel. Foto: EPA/OLIVIER HOSLET
SØVN: I hele natt har det vært møtevirksomhet og Hellas-forhandlinger i Brussel. Foto: EPA/OLIVIER HOSLET Vis mer

Men rundt klokka 06.30 norsk tid var det ennå ikke kommet noen offentlige uttalelser fra møtet i Brussel.

Enorme summer De 19 stats- og regjeringssjefene i eurosonen sitter samlet i Brussel for å prøve å bli enige om hva som skal til for å innlede forhandlinger om et nytt låneprogram for Hellas.

Anslaget er at grekerne trenger mellom 82 og 86 milliarder euro, men de andre eurolederne vil ikke forhandle om et program før statsminister Alexis Tsipras forplikter seg til betydelige reformer og privatisering, skriver NTB.

Ifølge forslaget som ble diskutert natt til mandag, må de første reformene vedtas av nasjonalforsamlingen i Aten allerede onsdag.
Overvåking Grekerne kan dessuten bli ilagt ny, streng overvåking fra långiverne, som vil sikre at reformer i momsregime, pensjonssystem og privatisering blir etterlevd. Tross rykter om et kompromissforslag var det mandag morgen fortsatt uenighet om hvor stor rolle Det internasjonale pengefondet skal ha i et nytt låneprogram, samt et planlagt privatiseringsfond.

Om hele pakken blir gjennomført som eurolederne ser for seg, kan det imidlertid bli åpnet for å lette den enorme gjeldsbyrden i Hellas gjennom lengre løpetid. Rene kutt i gjelden er dog ikke aktuelt.
Harde krav De foreslåtte kravene er hardere enn betingelser Tsipras tidligere har avvist som absurde og fått grekerne til å avvise i en folkeavstemning, men statsministeren har nå et akutt problem. De greske bankene er i ferd med å gå over ende, og Tsipras trenger utsikten til et låneprogram om hjulene skal holdes i gang.

Hvordan Tsipras skal sikre et flertall i nasjonalforsamlingen for planen, er imidlertid ikke klart. Det er gryende opprør i venstreorienterte Syriza mot det man ser som kapitulasjon overfor kreditorene etter valgløfter om nytt håp og slutt på innstrammingene.