Barentshavet

Hevder feil tall overdrev oljeinntekter med 170 milliarder

- Oljen og gassen i Barentshavet framstår mer verdifull enn den faktisk er, hevder forsker. Terje Søviknes og Ola Borten Moe er ikke enig.

FÅR KRITISK SØKELYS: MDG og forskere mener dårlig tallbruk har gitt feil inntrykk av inntjeningsmulighetene fra olje og gass i Barentshavet. Oljeminister Terje Søviknes må ta saken som ble startet under den rødgrønne regjeringen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FÅR KRITISK SØKELYS: MDG og forskere mener dårlig tallbruk har gitt feil inntrykk av inntjeningsmulighetene fra olje og gass i Barentshavet. Oljeminister Terje Søviknes må ta saken som ble startet under den rødgrønne regjeringen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): MDG hevder Stortinget fikk presentert feil informasjon da det ble vedtatt å lete etter olje og gass i Barentshavet sørøst i 2012 - 2013.

I 2012 presenterte daværende olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) prognoser for inntekt ved eventuell olje- og gassutvinning i Barentshavet som viste at staten kunne tjene opp mot 280 milliarder kroner på området.

En 2017-rapport fra SSB-forsker Mads Greaker og NMBU-forsker Knut Einar Rosendahl viser at disse regnestykkene inneholdt en rekke feil. Blant annet var ikke tallene fra departementet diskontert. MDG mener nåværende oljeminister Terje Søviknes (Frp) har videreført tallfeilen, og vurderer å ta saken inn til kontrollutvalget.

- Tallene som ble opplyst til Stortinget, er etter vår mening sterkt overdrevet. Det er svært dramatisk at Stortinget har gjennomført en av de største åpningsprosessene i oljehistorien på grunnlag av feilaktige opplysninger, sier Per Espen Stoknes, stortingsrepresentant for MDG.

Greaker og Rosendahl konkluderte med følgende i sin rapport: Staten kan ha blåst opp inntektene fra Barentshavet med 160 prosent, til sammen 170 milliarder kroner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer