FINANS: Ifølge Deutsche Banks analyser er en finanskrise nært forestående. Økonomiekspert Olav Chen sier at han ser tendensen, men tror ikke at den er like rundt hjørnet. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
FINANS: Ifølge Deutsche Banks analyser er en finanskrise nært forestående. Økonomiekspert Olav Chen sier at han ser tendensen, men tror ikke at den er like rundt hjørnet. Foto: Frank Karlsen / DagbladetVis mer

Hevder finanskrise er like rundt hjørnet: - Ser tendensen

Deutsche Bank tror en finanskrise er like rundt hjørnet. Norske eksperter strides om bankens påstander.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Deutsche Bank tror at en finanskrise er like rundt hjørnet, men at de ikke vet helt fra hvor, skriver finansnettstedet Quartz.

Deutsche Bank kommer med påstandene ut fra egne analyser av finansmarkedet. De finner blant annet følgende:

  • Gjelden til verdens stater er enorm. Den globale gjelden nærmer seg 70 prosent av verdens BNP. For eksempel har USA hatt et årlig budsjettunderskudd 53 ganger de siste 60 årene.
  • Bankreguleringen i USA har blitt løsere med årene. Quartz skriver at det med åra har blitt færre restriksjoner og mindre tilsyn.

Trykker penger

Finanskrisen i 2008/2009 startet ved at flere og flere fikk innvilget større boliglån enn de kunne betjene. Sviktende innbetalinger førte til at boligmarkedet fikk et sammenbrudd. Uroen førte til tilliten til finansmarkedene stupte - det samme gjorde markedet.

Det er snart ti år siden finanskrisen. Olav Chen, senior porteføljeforvalter i Storebrand, sier at det er på tide med en påminnelse.

- Jeg tror ikke en finanskrise er like rundt hjørnet, som Deutsche Bank hevder, men man kan se tendenser i finansmarkedet som er skumle nå, sier Chen til Dagbladet.

At verdens sentralbanker holder renta unormalt lav og trykker enorme mengder penger, tror Chen kan bidra til nye finansbobler.

- Siden finanskrisen har sentralbankene i verden trykket store mengder penger fra ingenting. Til å begynne med var det for å redde økonomien, men dette har vedvart, selv om økonomien ikke er i krise, sier han.

Italias gjeld

Quartz skriver at Deutsche Bank ikke er sikker på hvor krisen kan komme fra, men peker blant annet på Italia blant land der en mulig krise kan starte.

Italia sliter med en enorm gjeld og har ikke klart å bygge seg opp en bærekraftig økonomi siden finanskrisen i 2008. Landet har den høyeste gjelden i verden, etter Hellas, Japan og Libanon - i tillegg til et underskudd på 2,4 prosent, skriver Business Insider. Gjelden betyr at de må bruke store summer på å betale renter på sine gjeldsforpliktelser og har derfor en sårbar økonomi.

Finansdop

Olav Chen i Storebrand tror sentralbankene, inkludert Norges sentralbank, er med på å «dope» finansmarkedene.

- Eiendomsprisene er høye, aksjekursene skyter oppover, og konkursrisikoen er på det laveste. Man stimulerer til fest med gjeldsvekst med lave renter for å rydde opp etter en finanskrise nettopp forårsaket av gjeldsvekst. Sentralbankene bør ha guts til å normalisere rentene, men de er redde for at det vil føre til et tilbakeslag i økonomien. I tillegg tør ikke politikerne det, for myndighetene ønsker ikke å ha nedgang i sin periode, sier Chen.

Porteføljeforvalteren forteller at også den amerikanske sentralbanken har trykket enorme mengder penger, selv om de nå starter normaliseringen. Ifølge Chen trykker de andre sentralbankene i Eurosonen og Japan likevel fortsatt like mye penger som den norske oljefondets størrelse hver 6. måned.

- Vi er i en fase hvor vi er med på å bygge opp neste krise. Finanskrisen i 2008 kom ikke over natta, men det tok flere år å bygge opp bobla. Sånn sett tror jeg vi er i en fase hvor man allerede blåser opp de neste boblene.

- Ingen krise

Jan L. Andreassen, sjeføkonom i Eika Gruppen, tror at vi er langt unna en finanskrise.

Selv om Deutsche Bank mener at internkontrollen i de amerikanske bankene har blitt dårligere siden finanskrisen i 2008, sier Andreassen at reguleringene er langt strengere enn de var.

- Siden 2008 har det blitt satt inn en rekke tiltak. Den amerikanske sentralbanken har sagt man må ha et strengt lovverk og bedre regulering. Det er nok noe slappere nå enn det var for ni år siden, men det er likevel langt strengere enn det var. Så lenge bankene reguleres, er det liten fare for at en finanskrise vil ødelegge verdensøkonomien, sier Andreassen til Dagbladet.

Dersom det blir en finanskrise, vil de som låner mye, få problemer. Derfor sier Andreassen at man må sette tæring etter næring og ikke øke gjelden, selv om det kan dempe veksten framover. Selv om nordmenn har skyhøy gjeld, mener Andreassen at det ikke bidrar til noen krise. Tall fra mai viser at norsk husholdninger skylder 320 milliarder kroner.

Business Insider skriver at andre årsaker som kan forstyrre verdensøkonomien, er Brexit.

Jan L. Andreassen tror Brexit til føre til en varig svekkelse på Storbritannias økonomi, som at det blir vanskeligere for bedrifter å handle med andre land og vanskeligere å hente arbeidskraft fra Øst-Europa. Han tror imidlertid ikke at de vil påvirke verdensøkonomien.