Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hevder FN-team har blitt skutt på i Syria-etterforskning

Eksperter fra OPCW og FN-team er i Douma for å undersøke antatt kjemisk angrep.

ETTERFORSKER: En bil fra FNs sikkerhetsteam utenfor hotellet hvor eksperter fra Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) bor i Damaskus. Arbeidet med å undersøke kjemisk angrep i Douma er blitt forsinket flere dager av sikkerhetshensyn. Foto: AFP PHOTO / LOUAI BESHARA / NTB Scanpix
ETTERFORSKER: En bil fra FNs sikkerhetsteam utenfor hotellet hvor eksperter fra Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) bor i Damaskus. Arbeidet med å undersøke kjemisk angrep i Douma er blitt forsinket flere dager av sikkerhetshensyn. Foto: AFP PHOTO / LOUAI BESHARA / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sjefen for Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) sier i dag at FNs sikkerhetsteam i Douma i Syria har blitt skutt på, skriver Sky News.

Tidligere i dag meldte FNs sikkerhetsteam om skyting i byen, som skal ha forsinket OPCWs våpeninspektørers planlagte ankomst i byen, melder Reuters.

Skyting

Nyhetsbyrået viser til ikke navngitte kilder. Skytingen skal ha blitt registrert tirsdag like ved stedet der det angivelig skjedde et kjemisk angrep for halvannen uke siden.

Ekspertene fra Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) har i oppdrag å undersøke meldingene om det kjemiske angrepet og fastslå om det stemmer at det er brukt kjemiske våpen mot sivile.

ÅSTEDET: Det var her, i byen Douma, det kjemiske angrepet skal ha funnet sted. Foto: AP Photo/Hassan Ammar/NTB Scanpix
ÅSTEDET: Det var her, i byen Douma, det kjemiske angrepet skal ha funnet sted. Foto: AP Photo/Hassan Ammar/NTB Scanpix Vis mer

Inspektørene ankom Damaskus lørdag, men reisen inn til den tidligere opprørsbastionen noen kilometer unna er blitt forsinket flere ganger.

Syriske og russiske myndigheter har forklart forsinkelsen med at inspektørene mangler en sikkerhetstillatelse fra FN. OPCW, som ikke er en del av FN, har svart at alle de nødvendige tillatelser er på plass.

Et sikkerhetsteam har siden reist inn i Douma. Det var på plass i byen tirsdag, ifølge både FN-kilder og syriske myndigheter. De reiste inn for å klarere området, men ekspertenes ankomst blir trolig enda mer forsinket på grunn av skytingen.

TOTALSKADD: Statskanalen har sluppet bilder fra Homs og Damaskus, og viser totalskadde bygninger, kratere i bakken og ødelagte biler. En av bygningene er et forskningssenter i Damaskus, som angivelig har vært sentralt i å utvikle, produsere og teste Syrias kjemiske våpen. Mer enn 100 raketter ble avfyrt mot landet. Video: NTB Scanpix Vis mer

Diplomatisk konflikt

USA, Frankrike og Storbritannia har alle konkludert med at det var et kjemisk angrep mot byen forrige helg og at Assad-regimet står bak. De vestlige landene har også advart mot at sentrale bevis kan ha blitt ødelagt eller fjernet i den syriske byen.

PÅ TRE MINUTTER: Syria-ekspert Cecilie Hellestveit forklarer - i korte trekk - konflikten i Syria. Video: Per Ervland Vis mer

Angrepet har uansett ført til et av de mest betente forholdene mellom Russland og Vesten på lang tid. Russland er president Bashar al-Assads viktigste allierte og har benektet at han står bak angrepet. Russerne har blant annet anklaget hjelpeorganisasjonen De hvite hjelmene for å stå bak angrepet for å skaffe sympati fra USA.

USA, Storbritannia og Frankrike gjennomførte natt til lørdag et koordinert angrep mot lagre og utviklingsfasiliteter for kjemiske våpen nær Damaskus og Homs i Syra. Målet var å tillintetgjøre disse fasilitetene, og over 100 missiler skal ha blitt sendt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling