Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hevder Frp vil bryte menneskerettighetene og fengsle asylsøkere

- Noen mener de kan snakke om asylsøkere på en måte de aldri ville snakket om andre mennesker på, sier NOAS. Aina Stenersen i Oslo Frp lurer på om kritikerne lever i en annen tid.

MØTER MOTBØR: Aina Stenersen blir ny leder i Oslo Frp i helga. Hennes forslag til 30 nye punkter i asylpolitikken møter krass motstand fra NOAS og Amnesty. Foto: NTB Scanpix
MØTER MOTBØR: Aina Stenersen blir ny leder i Oslo Frp i helga. Hennes forslag til 30 nye punkter i asylpolitikken møter krass motstand fra NOAS og Amnesty. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Påtroppende leder i Oslo Frp vil ha alle asylsøkere rett inn på lukket mottak og avskaffe permanent opphold for asylsøkere. I helga lanserer Aina Stenersen 30 punkter for det hun kaller en moderne og tidsriktig asyl- og innvandringspolitikk

Til helgas årsmøte i Oslo Frp har Aina Stenersen og stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde fremmet en rekke innstrammingsforslag de håper å få lokallaget med på. 

Humanitære organisasjoner raser. De sier forslagene bryter med menneskerettighetene og kaller opptrinnet fra Stenersen «useriøst». 

«Hundetider» - Man kan ikke internere mennesker fordi de søker asyl, det ville vært et klart brudd på menneskerettighetene. Folk kan ikke settes i fengselsliknende situasjoner uten å ha begått et lovbrudd, sier Jon Peder Egenæs i Amnesty International. 

Stenersen har tidligere vekket motstandere til debatt ved å gå inn for generell bevæpning i politiet og ønske et tiggerforbud i Oslo. Hun lot seg også avbilde toppløs i en kampanje mot stigmatisering av voldtektsofre. 

Jon Peder Egenæs er bekymra for utviklinga i den politiske retorikken rundt flyktningene, og mener det går sport i å framstå så tøff som overhode mulig. 

- Vi lever i hundetider, hvor mer eller mindre ansvarlige politikere og partier til en viss grad konstruerer en krisetid fordi asylstrømmen er større enn det vi er vant til. Så tror man måten å bli populære på er å finne stadig strengere og tøffere tiltak, hevder han. 

Egenes' kollega i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS), Ann-Magrit Austenå, slakter også utspillet fra Frp's Aina Stenersen, som hun mener vitner om kunnskapsløshet.

- Som et fengsel - Stenersen kan tydeligvis ikke mye om den norske asylprosessen eller hvem som kommer hit. Tre av fire har beskyttelsesbehov og flykter fra krig og autoritære regimer. Da finnes det ingen grunn til å fengsle dem.

- Du sammenlikner lukkede mottak med fengsel?

- Det er i realiteten et fengsel, ja. Du skal ha begått lovbrudd for å bli fratatt friheten. Det er statens kraftigste virkemiddel, sier Austenå, som også er klar på at Stenersens forslag vil være et brudd på menneskerettighetene:

- Ja, ja, ja. Det er det iallefall ingen som helst tvil om, sier hun. 

Austenå, som jobbet i Røde Kors før hun tok ledervervet i NOAS, sier hun ikke er skremt over Stenersen, men snarere «bekymret» over måten asylsøkere omtales i enkelte politiske miljøer. 

- Dette er et useriøst utspill, og jeg tar det ikke på alvor. Men det jeg tar på alvor er denne tilsynelatende mangelen på vilje til å erkjenne at menneskene som kommer hit har grunnleggende rettigheter de også. Det virker som om noen mener de kan snakke om asylsøkere på en måte de aldri ville snakket om andre mennesker på, fortsetter NOAS-sjefen. 

For asylsøkernes beste Aina Stenersen sier hun fortsatt står for forslagene hun og Tybring-Gjedde lanserer, tross kritikken fra de humantiære organisasjonene. Stenersen er heller ikke særlig bekymret for måtte å bryte menneskerettighetene. 

- Det er vi i Norge som selv bestemmer hva vi skal gjøre. Rådene fra UNHCR er veiledende. Det er flere land som har lukkede mottak også. Amnesty og NOAS kritiserer ikke dem, sier Stenersen.

Hun er også helt uenig i sammenlikninga mellom et lukket mottak og et fengsel.

- Om man er sperret inne mot sin vilje, er det ikke da et fengsel?

- Dette er et sted for asylsøkernes beste, og jeg vil overhodet ikke sidestille det med et fengsel. De har full bevegelsesfrihet inne på mottaket, sier Stenersen. 

Har kunnskap Hun fnyser av Austenås påstander om kunnskapsløshet i Oslo Frp.

- Det er helt feil. Vi har mye kunnskap på dette feltet, og har nå foreslått 30 nye punkter for en moderne og tidsriktige asyl- og innvandringspolitikk. Jeg vil også understreke at det er med Frp i regjering at Norge har tatt tak i asylpolitikken. Jeg synes det er merkelig å beskylde oss for å mangle kunnskap, og det virker som om Austenå har tapt debatten allerede, sier hun. 

Forslagene kan bli klubbet gjennom på årsmøtet til Oslo Frp på lørdag. Da blir Stenersen også formelt innstilt som lokallagets nye leder.

I VINDEN FØR: Aina Stenersen deltok i en kampanje mot stigmatisering av voldtektsofre. Foto: Mimsy Møller / Dagsavisen / Samfoto
I VINDEN FØR: Aina Stenersen deltok i en kampanje mot stigmatisering av voldtektsofre. Foto: Mimsy Møller / Dagsavisen / Samfoto Vis mer