Peru:

Hevder gislene løslates i dag

Fredag ettermiddag skrev Angela Ramirez, et av gislene i Peru, at de begynner å gå tom for vann. Noen timer senere kom beskjeden fra gisseltakernes leder om at de slippes fri samme dag.

FØR GISSELTAKINGEN: Bildet er en skjermdump fra en video Angela Ramirez publiserte på Facebook for fire dager siden, før hun og flere andre turister ble tatt som gisler. Foto: Skjermdump / Angela Ramirez, Facebook
FØR GISSELTAKINGEN: Bildet er en skjermdump fra en video Angela Ramirez publiserte på Facebook for fire dager siden, før hun og flere andre turister ble tatt som gisler. Foto: Skjermdump / Angela Ramirez, Facebook Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Gislene slippes fri før fredag klokka tolv, sier urfolkslederen Watson Trujillo til den peruanske kanalen RPP.

Altså før klokka 18 norsk tid.

Beskjeden kommer få timer etter at Angela Ramirez la ut bilder på Facebook fra elvebåten de befant seg på da de ble tatt som gisler av lokale innfødte i Amazonas i provinsen Loreto i Peru.

Det er uklart nøyaktig hvor mange gisler det dreier seg om. Lokale medier melder om alt fra 70 til 300.

Gislene er både lokale og utlendinger. Sistnevnte gruppe kommer fra USA, Spania, Frankrike, Storbritannia og Sveits.

FRA BÅTEN: Angela Ramirez har fredag lagt ut dette bildet på Facebook, som skal vise gisselsituasjonen. Hun skriver at bildet ble tatt torsdag. Foto: Angela Ramirez, Facebook
FRA BÅTEN: Angela Ramirez har fredag lagt ut dette bildet på Facebook, som skal vise gisselsituasjonen. Hun skriver at bildet ble tatt torsdag. Foto: Angela Ramirez, Facebook Vis mer

Ramirez skriver at gravide, eldre, spedbarn og personer med funksjonsnedsettelser er i følget. Hun advarte også om forholdene om bord på båten:

«Vi har nesten ikke vann å drikke, sola steker og babyer gråter (...) Vi har heller ikke vann til å vaske oss. Hjelp meg med å dele», står det i teksten som er publisert sammen med et bilde som skal være tatt torsdag.

FANGET: Innfødte i den peruanske delen av Amazonas har tatt rundt 70 personer som gisler, melder den sveitsiske avisa 20 minuten. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Protest etter oljeutslipp

Bakgrunnen for gisseltakingen er at urfolket opplever manglende oppfølging fra landets myndigheter etter oljeutslipp i elva.

Gislene er tatt som en protest mot det urfolket opplever som manglende oppfølging fra regjeringen etter utslipp av 2500 tonn råolje i 16. september i Cunicio-elva.

- Med denne handlingen ønsker vi å fange regjeringens oppmerksomhet, sa lederen for apu-folket, Watson Trujillo, til TV-kanalen RPP tidligere fredag.

Det er foreløpig uklart hvorfor de velger å løslate gislene, og om myndighetene har innfridd kravene deres.

MANGE TURISTER: Seks nasjonaliteter skal være representert blant gislene. Foto: Angela Ramirez, Facebook
MANGE TURISTER: Seks nasjonaliteter skal være representert blant gislene. Foto: Angela Ramirez, Facebook Vis mer

Trujillo og de andre aksjonistene krever at regjeringen sender en delegasjon for å vurdere skadene på miljøet etter utslippet.

Til RPP sa Ramirez at de hadde fått beskjed om at gislene vil holdes i mellom seks og åtte dager - dersom kravene deres ikke innfris.

Det er ikke mistanke om at gisseltakerne skal ha oppført seg truende, eller ha skadd noen av turistene, skriver Reuters.

Ifølge nyhetsbyrået har lokale myndigheter foreløpig ikke kommet med en offentlig uttalelse om hendelsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer