Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hevder gjerningsmann (26) etter togdrama er IS-sympatisør

To soldater hylles. Forhindret trolig en massakre.

STOPPET:En mann ble stoppet fra å begå det som sannsynligvis var et ment som et terrorangrep ombord på et tog til Paris. Mannen ble stoppet av to soldater. Foto:  EPA/CHRISTINA CATHLEEN
STOPPET:En mann ble stoppet fra å begå det som sannsynligvis var et ment som et terrorangrep ombord på et tog til Paris. Mannen ble stoppet av to soldater. Foto: EPA/CHRISTINA CATHLEEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Én mann ble pågrepet etter at han gikk til angrep med våpen på et hurtigtog fra Amsterdam til Paris fredag kveld.

Den pågrepne mannen er en 26-årig marokkansk statsborger som har vært under oppsikt av det franske overvåkingspolitiet.

Sentrale kilder opplyser ifølge CNN at mannen skal være en IS-sympatisør og at en massakre ble forhindret.

Da 26-åringen gikk om bord i Brussel, hadde han med seg ei Kalasjnikov angrepsrifle, en pistol og en kniv. Politiet etterforsker saken som en planlagt terroraksjon.

Stoppet av soldater Den pågrepne ble overmannet av de to soldatene før han rakk å bruke våpen mot passasjerene. Ifølge franske myndigheter var det to amerikanske soldater - i sivile klær - fra «U.S. Marines» som stoppet terroristen. 

Soldatene hørte mannen ta ladegrep inne på toalettet og gikk til aksjon da han kom ut.

Den ene soldaten fikk en skuddskade, mens den andre fikk knivskade i basketaket. En av soldatene ble fraktet til sykehus med alvorlige skader, men det skal ifølge franske myndigheter ikke være livstruende.

SKADD: Jean-Hugues Anglade. Foto: Lionel Hahn/ABACAPRESS.COM
SKADD: Jean-Hugues Anglade. Foto: Lionel Hahn/ABACAPRESS.COM Vis mer

- Jeg vil gjerne takke de to modige amerikanske passasjerene. All vår takknemlighet og beundring går til de to, sier Frankrikes innenriksminister Bernard Cazeneuve.

Innenriksministeren kaller terroren «et barbarisk angrep» og forteller videre at saken etterforskes videre.

USAs president Barack Obama uttaler:

ETTERFORSKER: Angrepet skjedde på et hurtigtog fra Amsterdam til Paris. Foto:   REUTERS/Pascal Rossignol
ETTERFORSKER: Angrepet skjedde på et hurtigtog fra Amsterdam til Paris. Foto: REUTERS/Pascal Rossignol Vis mer

- Presidenten uttrykte sin dype takknemlighet for motet og den raske reaksjonen til flere passasjerer, blant dem amerikanske soldater, som uten å tenke på seg selv overmannet angriperen, sa en talsmann for Det hvite hus fredag kveld.

Fordømmer Den belgiske statsministeren Charles Michel forteller:

- Jeg fordømmer dette terrorangrepet på Thalys (toget) og alle mine tanker går til ofrene, sier Michel ifølge The Telegraph.

Tre personer ble skadd - deriblant den franske skuespilleren Jean-Hugues Anglade (60), kjent fra kultfilmen «Betty Blue - 37,2 °C om morgenen» (1986), den franske originalversjonen av «Nikita» og debutfilmen «L'Homme blessé» («Den skadde mannen», 1983). Han hadde ikke direkte befatning med den væpnede mannen, men skadet hånda da han slo i stykker et vindu for å komme til alarmen.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling