Hevder gud fikser strømregninga

Ivar Kolstad har skapt sterke reaksjoner etter at han ba seerne om å droppe å betale strømregninga, men heller gi penger til TV-kanalen Visjon Norge.

GUD BETALER: Ivar Kolstad i Visjon Norge kritiseres etter en uttalelse hvor han sa gud ville ta strømregningen. Video: Visjon Norge. Reporter: Agusta Magnusdottir, Vegard Krüger. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En sending på den konservative kristne TV-kanalen Visjon Norge har fått flere til å reagere, etter en uttalelsen fra Ivar Kolstad på kanalen den 5. desember.

Under innsamlingssendingen oppfordrer han seerne til å gi penger til aksjonen, i stedet for å betale strømregninga, for den kommer «gud til å sørge for blir betalt».

– Det kan jeg bare si nå med disse høye strømregningene. Ikke se på strømregningene, gi det ditt hjerte vil at du skal gi. Så vil gud sørge for at strømregninga og alt annet blir betalt, sa han i en sending på kanalen den 5. desember.

Saken ble først omtalt av NRK.

Beklager uttalelsen

Ivar Kolstad er frivillig medarbeider og tidligere økonomisjef i Visjon Norge. Dagbladet har kontaktet Kolstad som ikke ønsker å gi en kommentar, men henviser til et Facebook-innlegg hvor han beklager uttalelsen.

- Dette innser jeg naturligvis kan forstås som at gud eller andre mennesker vil ta seg av regningen for deg, noe som naturligvis ikke er tilfelle, og som jeg selv ikke mener. Regningen må vi selv betale, skriver Kolstad.

Videre skriver han at han «beklager med dette sin uttalelse på det sterkeste».

Ordla seg feil

Jan Hanvold, sjef i Visjon Norge, sier til Dagbladet at han ikke har noe mer å tilføye - men at han er enig i det Kolstad skriver.

Jan Hanvold, sjef i Visjon Norge, er enig med Ivar Kolstad. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Jan Hanvold, sjef i Visjon Norge, er enig med Ivar Kolstad. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

I innlegget skriver Kolstad at han egentlig ville komme med dette budskapet, men at han ordla seg på feil måte:

- Den som hjelper og viser barmhjertighet overfor de fattige, vil selv bli velsignet. Og det kan skje på ulike måter fra gud sin side.

I sendingen ba Kolstad seerne om å gi penger til Moldova-aksjonen. Det er en aksjon som samler inn penger til julepakker til Moldova. Visjon Norge sitt mål er å samle inn nok penger til 12.000 pakker.

- Tjener penger på folk sin frykt

Erik Andreassen, pastor og leder i Oslo misjonskirke, mener det er bra at Kolstad beklager seg.

- Han gjør det på riktig måte, sier Andreassen.

Likevel mener han at den underliggende teologien i Visjon Norge er et problem.

- Utfordringen med teologien er at man tar tak i folk sin reelle frykt, enten det gjelder corona eller for høye strømregninger, sier Andreassen og fortsetter:

- Man bruker det de er redd for, for så å tjene penger på det, eller motivere folk til å gi, sier han.

Til dette svarer sjef i Visjon Norge, Jan Hanvold:

«Jeg har ingen kommentar til det. Vi spiller aldri på frykt eller følelser. Vi forkynner ut fra guds ord».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer