Anne-Elisabeth Hagen:

Hevder Hagen er i live

Tirsdag ettermiddag forteller bistandsadvokat Svein Holden at de har hatt kontakt med motparten i juli, og at det formidles «klart at Anne-Elisabeth Hagen lever».

HOLDER KONTAKT: Bistandsadvokat Svein Holden orienterer om siste nytt om forsvinningen av Anne-Elisabeth Hagen. Video: Dagbladet Vis mer

Under en pressekonferanse tirsdag opplyser bistandsadvokat Svein Holden at familien har vært i kontakt med motparten i juli, og at motparten «sier klart at Anne-Elisabeth Hagen lever».

- Mandag 8. juli tok motparten kontakt med oss på ny. Kontakten omhandler flere forhold. Vi kan ikke gå på nærmere inn på innholdet offentlig, sier Holden og informerer om at det er to ting de vil klargjøre:

- For det første oppfatter vi henvendelsen som et klart og tydelig svar på budskap som vi formidlet til motparten i midten av mai. For det andre sies det klart at Anne-Elisabeth Hagen lever, men vi har ikke mottatt bevis for at det stemmer, sier Holden.

Bekrefter kontakt etter 8. juli

Holden opplyser overfor Dagbladet at de har hatt kontakt med motparten etter henvendelsen som kom 8. juli.

- Kan du si noe om kontakten som har vært etter 8. juli? spør Dagbladets reporter.

- Ikke noe utover at det har vært tydelig kommunikasjon. Men jeg kan ikke si noe mer om innholdet i det, sier Holden til Dagbladet.

To uker før henvendelsen holdt politiet en pressekonferanse om saken. Holden kan ikke utelukke at pressekonferansen og henvendelsen 8. juli kan ha en sammenheng.

- Det er ikke noe ved henvendelsen fra 8. juli som tilkjennegir at det er tilfelle. Men det kan naturligvis finnes en sammenheng, selv om dette ikke er uttalt, sier Holden.

- Reneste terror

Holden forteller at saken har vært en enorm påkjenning for familien.

- De ni siste månedene hvor hun har vært borte, har familien opplevd som den reneste terror. Hun er ektefelle, mor og mormor. Det er umulig å forestille seg den følelsen familien har og har hatt, sier bistandsadvokaten og tilføyer:

- Det kan vanskelig beskrives med ord. De er i en svært krevende og utmattende situasjon.

På spørsmål fra Dagbladet sier Holden at de er helt sikre på at det er de samme personene som har tatt kontakt i juli, som har hatt kontakt med familien tidligere.

- Det er fra mitt ståsted utelukket at det kan være snakk om andre personer enn de som har bortført henne, sier Holden.

Formidlet budskapet på norsk

Holden opplever at de kommuniserer «klart og tydelig» med motparten. Men ønsker ikke å si hvorvidt familien har hatt en dialog med motparten, eller om det foregår som enveiskommunikasjon.

Videre blir Holden spurt om kontakten har foregått på norsk eller engelsk.

- Dere la kanskje merke til at jeg denne gang ikke formidlet budskapet på engelsk, og det besvarer kanskje spørsmålet ditt, sier Holden.

Holden bekrefter at kommunikasjonen foregår på norsk, men sier de ikke kan konkludere om den eventuelle motparten er norsk eller oppholder seg i Norge.

- De sier til familien at hun lever. Mer konkret enn det kan det ikke bli.

Du kan følge pressekonferansen direkte i videovinduet øverst i artikkelen.

Klokka 14.00 vil politiinspektør Tommy Brøske være tilgjengelig for pressen, opplyser politiet i en pressemelding.

Endret hovedhypotese

69-åringen har vært savnet fra sitt hjem på Fjellhamar siden 31. oktober i fjor. Politiet gikk i lang tid ut ifra en hypotese om at kvinnen var bortført.

26. juni ble det kjent at politiet har endret hovedhypotese om hva som har skjedd med Anne-Elisabeth Hagen, som var 68 år da hun forsvant. Under en pressekonferanse sa politiet at hovedhypotesen ble endret til at politiet tror Hagen er drept.

Bistandsadvokat Holden uttalte at han ikke delte politiets oppfatning av hva som skal ha skjedd med Anne-Elisabeth Hagen.

Familien fikk to uker etter pressekonferansen et budskap fra den angivelige motparten om å betale et millionbeløp for å få bevis på at Hagen lever, meldte VG i forrige uke. I overkant av ti millioner kroner skal ha blitt betalt kort tid etter.

Holden ønsker ikke å kommentere hvorvidt det er utført utbetalinger fra familien.

Kontoen pengene ble betalt til har politiet så langt ikke klart å spore, ifølge opplysninger som avisa har fått. Til tross for den angivelige betalingen har familien fortsatt ikke fått noe livsbevis.