Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

President Donald Trump

Hevder han avslørte drapet på al-Qaida-topp

Ingen har offisielt bekreftet at Qassim al-Rimi (41) er likvidert.

AKTIV: President Donald Trump uttrykker seg gjerne via sosiale medier. Så også i dag. Foto: Drew Angerer / AFP / NTB Scanpix
AKTIV: President Donald Trump uttrykker seg gjerne via sosiale medier. Så også i dag. Foto: Drew Angerer / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Har Donald Trump egenhendig bekreftet et politisk drap som det offisielle USA så langt har holdt helt tett om? En rekke amerikanske medier mener svaret er ja, etter at presidenten selv videretvitret flere innlegg som handler om at al-Qaida-topp Qassim al-Rimi (41) skal være likvidert i Jemen, skriver Politico og The Guardian.

Det fins mange gode stategiske grunner til at forsvaret eller etterretningen avstår fra å kommentere nylige eller pågående operasjoner. Men presidenten har tilsynelatende tatt saken i egne hender, uten å konferere med nevnte myndigheter.

Anonyme kilder

New York Times skrev fredag at Rimi, som er utpekt som leder av al-Qaida på Den arabiske halvøy (AQAP), i januar ble drept i et amerikansk droneangrep, etter lang tids etterretning.

PÅSTÅS DREPT: Qassim al-Rimi (41) skal være drept i et amerikansk droneangrep i Jemen i forrige måned. Foto: Jemens myndigheter / AFP / NTB Scanpix
PÅSTÅS DREPT: Qassim al-Rimi (41) skal være drept i et amerikansk droneangrep i Jemen i forrige måned. Foto: Jemens myndigheter / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Kildene for opplysningene er tre ikke navngitte amerikanske nåværende eller tidligere tjenestemenn. De sier til avisa at de avventer en offisiell bekreftelse før de går åpent ut med opplysningene.

Men lørdag morgen videretvitret altså USAs president fem innlegg fra Rita Katz, direktør i den uavhengige etterretingsgruppa SITE og en av de mest kjente reporterne med sikkerhetspolitikk som felt; og Sean D. Naylor, Yahoo News-journalist og ekspert på nasjonal sikkerhet. Samtlige av innleggene handler om at Rimi skal være drept.

Trump omtaler ikke det angivelige drapet i en egen post, men valgte isteden å poste et innlegg med bilde av seg selv, der han svinger ei golfkølle på feriestedet Mar-a-Lago: «Fint med litt trening om morgenen!» er budskapet.

Ingen kommentar

En Pentagon-kilde sier til Politico lørdag at drapet på al-Rimi «ikke er en DoD (forsvarsdepartement)-operasjon», og CIA og USAs nasjonale sikkerhetsråd har ikke kommentert saken. AQAP har heller ikke kommet med noen erklæring.

Flere analytikere har utpekt Rimi som en mulig arvtaker til Ayman al-Zawahiri, al-Qaidas øverste leder. I 2017 hånet han Trump personlig, etter at et feilslått angrep på AQAP resulterte i at en spesialsoldat ble drept - det første soldatdødsfallet i Trumps regjeringstid.

- Den nye tosken i Det hvite hus har fått et smertefullt klaps i ansiktet, sa Rimi i et 11 minutter langt opptak.

Skulle det stemme at Rimi faktisk er drept, er likvideringen den siste i ei rekke nylige vellykkede amerikanske antiterroroperasjoner. Mest kjent av disse er drapet på den iranske generalen Qasem Soleimani i Irak på nyåret, og på IS-leder Abu Bakr al-Bagdhadi i Syria i fjor.