TILTALT: Trond Birkedal er tiltalt blant annet for seksuell omgang med 15-åring og for å ha filmet gutter i dusjen. Foto: Geir Otto Johansen / SCANPIX
TILTALT: Trond Birkedal er tiltalt blant annet for seksuell omgang med 15-åring og for å ha filmet gutter i dusjen. Foto: Geir Otto Johansen / SCANPIXVis mer

Hevder han ble misbrukt av Trond Birkedal på hotell

- Fikk beskjed om å holde tett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): Allerede som 14-åring førte den homofile, fornærmede gutten timelange samtaler med den langt eldre Trond Birkedal på telefon.

- Det var stort at han ville snakke med meg, alle så opp til ham, fortalte den nå 18 år gamle gutten da han forklarte seg i straffesaken mot den tidligere Frp-toppen, som startet i Stavanger tingrett i formiddag.

18-åringen sa at han hadde oralsex med Trond Birkedal på et hotellrom i Oslo sommeren 2008. Han var da bare 15 år gammel. Birkedal erkjenner at de to var på samme hotellrom, men avviser at han forgrep seg.

- Han ville massere meg, og brukte en slags massasjeolje. Det var litt rart, sa gutten i retten, mens Trond Birkedal i stolen ved siden av rynket på nesten og hvisket noe til sin forsvarer, advokat Arvid Sjødin.

- Jeg hadde ikke sett for meg at Trond var homo. Jeg fikk inntrykk av at han ønsket å ekspermintere med en gutt, sa fornærmede, og la til at Birkedal skal ha sagt at «han ikke var sånn».

Betrodde seg til partiet - Han likte å gjøre ting med meg, og jeg skulle helst ikke gjøre noe med ham, sa han.

Ifølge ham dusjet de sammen, og reiste til en partisamling dagen etter.

- Da var det viktig for Birkedal at vi ikke skulle ankomme samtidig, sa 18-åringen.

I retten sa 18-åringen at han valgte å leve med hemmeligheten og overgrepet alene en stund. Han betrodde seg seinere til ei venninne, også hun var medlem i Fremskrittspartiets ungdom. På en sommerleier i Fpu sommeren 2009 ble flere involvert i hemmeligheten, og de ble enige om at det var så alvorlig at ungdomspartiets ledelse burde informeres. Ove Vanebo var da valgt til ny leder i Fpu.

- Det skjedde ikke noe. Vi fikk bare beskjed om å holde tett, saken måtte ikke komme ut, forklarte 18-åringen i retten.

NEKTER STRAFFSKYLD: Trond Birkedal nekter straffskyld. Her aktor Karsten Monsen fra Rogaland politidistrikt og bistandsadvokat Hege Salomon. Foto: Tommy Ellingsen / Scanpix
NEKTER STRAFFSKYLD: Trond Birkedal nekter straffskyld. Her aktor Karsten Monsen fra Rogaland politidistrikt og bistandsadvokat Hege Salomon. Foto: Tommy Ellingsen / Scanpix Vis mer

Han snakker lavmælt og er psykisk preget av et vanskelig liv de siste årene. To meter unna vitneboksen sitter tiltalte Trond Birkedal og noterer ivrig.

Mye alkohol Det er en svært spesiell kontakt og omgangsform som brettes ut i Stavanger tingrett. 18-åringen ble klar over sin homofile legning som 12-åring, og ble åpen om dette da han var 14. Da var han allerede aktiv i Fpu, og innledet et bekjentskap med Trond Birkedal, guruen i ungdomspartiet.

De bodde på hver sin kant av landet, men hadde tett kontakt via sosiale medier og telefon.

- Det var alltid han som ringte til meg. Vi kunne snakke i timevis om hverdagslige ting, sa 18-åringen.

Advokat Arvid Sjødin, som forsvarer Trond Birkedal, varslet i retten at han vil eksaminere 18-åringen om hans seksuelle erfaring før han tok inn på hotell sammen med Birkedal. På spørsmål fra aktor sa 18-åringen at han hadde blitt seksuelt aktiv et års tid før overgrepet skal ha skjedd.

18-åringen sa i retten at det har vært mye alkoholbruk i hans liv. Det var også vanlig på ungdomspartiets sammenkomster. 18-åringen sa at det var vanlig at Trond Birkedal geleidet fulle ungdommer til rommet på slike samlinger.

-Jeg lurte på hva han kunne gjøre med dem, sa 18-åringen.

Trond Birkedal erkjenner ikke straffskyld.