Varslet om Giske-video:

Hevder han ble presset til å trekke seg

Knut Sandli sendte bekymringsmelding til Ap om den såkalte dansevideoen. Nå trekker han seg fra tillitsverv.

GISKE-VIDEO: Dette er den mye omtalte videosnutten som i løpet av kort tid har snudd livet til tidligere Ap-nestleder Trond Giske på hodet. Reporter: Madeleine Liereng. Video: André Børke / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I slutten av februar publiserte VG publiserte den oppsiktsvekkende nyheten om at Arbeiderpartiet hadde mottatt en ny bekymringsmelding om Trond Giskes oppførsel overfor en ung kvinne.

Det ble stort oppstyr rundt saken og den såkalte Giske-videoen, som viser hendelsen bekymringsmeldingen handlet om.

Kvinnen i videoen hadde ikke selv varslet om episoden, og har i etterkant uttalt at hun følte seg utnyttet av Fagforbundet. Det var nemlig Knut Sandli som varslet om episoden - uten å snakke med kvinnen.

Sandli har vært nestleder og tillitsvalgt for Fagforbundet Sykehus og Helse, Oslo.

Trekker seg

Onsdag skriver Sandli i et innlegg på Facebook at han har trukket seg fra alle verv i Fagforbundet, og hevder at dette skjer på grunn av press fra regionalt og sentralt hold.

Videre legger Sandli ved brevet han har forelagt styret i forbundet.

Her skriver han at bakgrunnen for dette er medieoppstyret som har oppstått i forbindelse med hans varsling i Giskesaken, og Fagforbundets håndtering av dette.

- Jeg ønsker at fagforeningen får ro til å arbeide med saker overfor medlemmene, og ser at min tilstedeværelse kan være til hinder for dette.

Samtidig uttrykker han uro over hvordan forbundet sentralt behandler denne saken, og hevder at han har fått vite at det ville vurderes suspensjon hvis han ikke gikk av frivillig.

- Jeg er urolig for hvordan varslere skal ha tillit til at de kan varsle om uakseptable forhold i framtida på en trygg og ivaretakende måte.

- Skuffende

- Etter min oppfatning har jeg ikke brutt med vedtekter eller lov. Jeg har varslet om hva jeg anså som uakseptabel oppførsel av en profilert politiker, skriver Sandli videre.

Han mener Fagforbundets reaksjon vil gi et signal om at slik atferd har aksept i forbundet, og at å varsle om dette vil medføre sanksjoner.

- En slik holdning i Norges største fagforbund, med en stor overvekt av kvinnelige medlemmer er skuffende. Jeg har forsøkt å holde Fagforbundets verdier høyt, og vise at seksuell trakassering ikke er akseptabelt. Jeg har mottatt massiv støtte, både fra tidligere varslere, og andre som er kritiske til Giskes opptreden.

I en tekstmelding til Dagbladet sier Sandli at han ikke ønsker å kommentere saken ytterligere.

- For Fagforbundet på nasjonalt plan har det viktigste i denne saken vært at våre to kvinnelige medlemmer skal bli ivaretatt på best mulig vis. Vi har sagt at vi mener de to tillitsvalgte burde snakket med de to kvinnene før de foretok seg noe mer i denne saken. ut over dette er det den lokale fagforeningen som har håndtert saken i tråd med våre vedtekter, sier Fagforbundets nestleder, Sissel M. Skoghaug.

- Fagforbundet sentralt har ikke drøftet om det har vært gjort noe i denne saken som er i strid med våre vedtekter. Vi har dermed heller ikke hatt noen diskusjon om suspensjon og heller ikke utøvd noe press overfor noen i denne saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer