Ludvigsen-saken:

Hevder han ble presset til sex i denne dusjen

Rekonstruksjon med den fornærmede i 20-åra førte politiet til «Skogbrukets hus» i Andselv.

PEKTE UT DENNE DUSJEN: Den fornærmede mannen i 20-åra pekte under rekonstruksjonen med politiet ut denne dusjen som et sted der overgrepene fant sted. Pilen viser krana hvor de hentet vann. Foto: Politiet
PEKTE UT DENNE DUSJEN: Den fornærmede mannen i 20-åra pekte under rekonstruksjonen med politiet ut denne dusjen som et sted der overgrepene fant sted. Pilen viser krana hvor de hentet vann. Foto: PolitietVis mer

Mannen i 20-åra, som hevder at han i en årrekke har hatt seksuell omgang med tidligere fylkesmann Svein Ludvigsen (72), pekte i en rekonstruksjon ut en garderobe hvor han hevder å ha blitt presset til sex.

Han dro i fjor vår tilbake til Bardufoss sammen med etterforskere fra Kripos for å peke ut noen av stedene han hevder det skal ha vært seksuell kontakt med den daværende fylkesmannen.

Etter å ha vist etterforskerne Ludvigsens hytte, kjørte de gjennom Bardufoss sentrum til et lokale der de skal ha dusjet under hytteturene.

Det fortalte politioverbetjent Gunvor Eidsberget Løken i Kripos i vitneboksen i Nord-Troms tingrett mandag.

SKOGBRUKETS HUS: Bak disse dørene mener den fornærmede at Svein Ludvigsen tok han med for å dusje. Foto: Politiet
SKOGBRUKETS HUS: Bak disse dørene mener den fornærmede at Svein Ludvigsen tok han med for å dusje. Foto: Politiet Vis mer

Rekonstruksjon

Hun deltok på befaringen og fortalte hvordan fornærmede før rekonstruksjonen ga detaljerte beskrivelser fra lokalet generelt, og garderoben og dusjen spesielt – fra hvordan inventaret framsto til fargen på dusjforhenget.

Den fornærmede mannen har tidligere forklart seg i detalj om overgrep han har vært utsatt for i en seksårsperiode. Ifølge ham skjedde den første seksuelle omgangen mellom han og Ludvigsen på 72-åringens hytte. Dette nekter Ludvigsen for.

PÅ HYTTA: Den fornærmede mannen i 20-åra har beskrevet flere titall tilfeller av seksuell omgang på Ludvigsens hytte. Det nekter den tidligere fylkesmannen for. Foto: Stein Wilhelmsen
PÅ HYTTA: Den fornærmede mannen i 20-åra har beskrevet flere titall tilfeller av seksuell omgang på Ludvigsens hytte. Det nekter den tidligere fylkesmannen for. Foto: Stein Wilhelmsen Vis mer

Den fornærmede har også forklart at de måtte til et annet sted for å hente vann når de var på hytta, og at det var der de pleide å dusje. Ifølge ham skjedde flere overgrep i denne dusjen. Det er dette stedet politiet nå mener å ha tatt bilde av.

- Jeg fikk egentlig ikke lov til å være der, men jeg fikk en nøkkel. Vi hentet vann derfra og dusjet der. Det var et gammelt lager eller noe sånn, det var en liten dusj der, sa mannen i 20-åra under sin forklaring.

Erkjente seksuell omgang

Svein Ludvigsen har innrømmet at det har vært seksuell omgang mellom ham og den fornærmede mannen i 20-åra, men han hevder at det bare har skjedd tre ganger og at alle tilfellene har funnet sted etter at han gikk av som fylkesmann 18. juli 2014.

Han hevder også at den seksuelle omgangen har vært frivillig.

Svein Ludvigsen sa i retten at han pleide å dusje på «Skogbrukets hus» når han var på hytta, fordi det ikke er innlagt vann der.

- Har N.N. vært med dit? spurte statsadvokat Tor Børge Nordmo.

- Det kan jeg ikke huske. Han har nok vært der i forbindelse med at jeg har slipt øks eller hentet vann, sa Ludvigsen.

Han beskrev «Skogbrukets hus» slik:

- Det er et verksted der, et smålager, en dusj og kanskje en badstu. Jeg har vært der noen ganger å dusjet og hentet vann.

Slangen de brukte til å tappe vann på kannene de hadde med seg, hang i dusjen.

INNGANG: Dette er inngangsdøra til «Skogbrukets hus». Foto: Politiet
UTENFOR GARDEROBEN: Utenfor garderoben hang det gamle redskaper på veggen. Foto: Politiet
NØKKEL: Her skal nøkkelen ha hengt unde rekonstruksjonen. Foto: Politiet
SLIK GIKK HAN: Pilene viser hvordan den fornærmede mannen gikk da han kom inn inngangsdøra til høyre i bildet. Foto: Politiet
SLIK GIKK HAN: Pilene viser hvor fornærmede gikk under rekonstruksjonen. Foto: Politiet

Nekter straffskyld

Svein Ludvigsen har imidlertid erkjent at de to har dusjet sammen på fylkehuset. Han hevder at dette har skjedd etter at de har trent der. Den fornærmede mener på sin side at han aldri har trent sammen med Ludvigsen og at dusjen bare har vært brukt til seksuell omgang.

I retten fortalte den tidligere fylkesmannen om «guttestreker» i dusjen.

Påtalemyndigheten mener Ludvigsen har misbrukt sin stilling som fylkesmann til å skaffe seg seksuell omgang med totalt tre fornærmede menn.

Alle de tre har forklart at Ludvigsen initierte kontakten og kom med tilbud om bolig, jobb og penger. Mennene har også forklart at de fryktet at den tidligere fylkesmannen i Troms kunne ta fra dem oppholdstillatelse og statsborgerskap.

Den tidligere fylkesmannen nekter straffskyld.