GODE KOMPISER: Palle Hasling Jakobsen skrev varselbrev til Fylkesmannen i Oslo og Akershus om forholdene ved Villa Eik etter at han sluttet der i 2014. Her sammen med Villa Eik-beboer Jonas som Jakobsen hadde tjenesteansvaret for. Foto: Privat
GODE KOMPISER: Palle Hasling Jakobsen skrev varselbrev til Fylkesmannen i Oslo og Akershus om forholdene ved Villa Eik etter at han sluttet der i 2014. Her sammen med Villa Eik-beboer Jonas som Jakobsen hadde tjenesteansvaret for. Foto: PrivatVis mer

Hevder han ble skviset ut av Villa Eik da han sa i fra: - Det eneste de pårørende ønsket var at bydelen skulle følge loven

- Ledelsen ville ikke akseptere sykemeldingen min, og truet med å stoppe lønna mi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg var åtte måneder på Villa Eik, og kom dit med en tro på at jeg skulle få til noe bra for Jonas. Det var tøft å oppleve at ledelsen ikke ønsket at jeg skulle gjøre en god jobb. Jeg så hvordan Jonas ble dårligere, sier tidligere tjenesteansvarlig for Jonas på Villa Eik, Palle Hasling Jakobsen, til Dagbladet

Forrige fredag ble det kjent at byrådet i Oslo har bedt Oslo kommunes internrevisjon om å gå Bydel Bjerke nærmere etter i sømmene etter Dagbladets avsløringer i fostermorsaken og Villa Eik-saken.

- Guttene våre har tatt stor skade av å bo i omsorgsboligen Villa Eik i bydel Bjerke. Episoder med bruk av tvang, utagering og alvorlig selvskading har eskalert de siste fem åra, uttalte mor og verge Eva Alexandra Fürst til Dagbladet 6. mars.

UFORSVARLIG OMSORG: Jonas har alvorlig autisme og bor i omsorgsboligen Villa Eik i Bydel Bjerke i Oslo. Både Fylkesmannen og Statens helsetilsyn har konkludert med at han har fått uforsvarlig omsorg gjennom flere år. Her sammen med mor og verge Eva Alexandra Fürst. Foto: Privat
UFORSVARLIG OMSORG: Jonas har alvorlig autisme og bor i omsorgsboligen Villa Eik i Bydel Bjerke i Oslo. Både Fylkesmannen og Statens helsetilsyn har konkludert med at han har fått uforsvarlig omsorg gjennom flere år. Her sammen med mor og verge Eva Alexandra Fürst. Foto: Privat Vis mer

Sønnen hennes, Jonas, flyttet inn på Villa Eik da han var 15 år gammel i 2007.

- Det er på ingen måte de ansatte på Villa Eik vi går til angrep mot. De ønsker guttene våre det beste. Det er bydelsadministrasjonen som siden 2011 ikke har sørget for stabil bemanning og nødvendig opplæring av personell, uttalte mor og verge Gro Greftegreff.

Sønnen hennes, Lars, ble også beboer på Villa Eik i 2007, da han var 19 år gammel.

Varselbrev 1. september 2014, flere måneder etter at han hadde sluttet i jobben på Villa Eik, skrev Palle Hasling Jakobsen varselbrev til Fylkesmannen i Oslo og Akershus.

TJENESTEANSVARLIG: Palle Hasling Jakobsen var tjenesteansvarlig for Jonas på Villa Eik i Bydel Bjerke i Oslo i 2014. Etter at han sluttet, skrev Jakobsen varselbrev til Fylkesmannen om forholdene ved Villa Eik. Foto: Privat
TJENESTEANSVARLIG: Palle Hasling Jakobsen var tjenesteansvarlig for Jonas på Villa Eik i Bydel Bjerke i Oslo i 2014. Etter at han sluttet, skrev Jakobsen varselbrev til Fylkesmannen om forholdene ved Villa Eik. Foto: Privat Vis mer

«Jeg har ønsket å skrive til dere siden jeg sluttet i tjenesten i mai 2014. Jeg har ikke hatt det bra, og det er først nå at jeg føler meg klar til å få skrevet dere», heter det innledningsvis.

Bydelsdirektør Kari-Anne Mathisen opplyser Dagbladet om at Bydel Bjerke ikke kan gå inn på kritikken fra den tidligere Villa Eik-ansatte.

- Vi må be om forståelse for at bydelen ikke kan kommentere personalsaker i media. Generelt vil vi gjerne likevel si at en personalsak kan ha flere sider, sier Mathisen.

Jakobsen, som hadde 17 års jobberfaring med utviklingshemmede og personer med autisme da han kom til Villa Eik, hevder at han fikk i oppgave å skrive nytt tvangsvedtak for Jonas, uten å først få nødvendig opplæring.

Han hevder ledelsen avslo hans ønske om opplæring.

SELVSKADING: Bildet viser hva Jonas har gjort mot seg selv om natta. Foto: Privat
SELVSKADING: Bildet viser hva Jonas har gjort mot seg selv om natta. Foto: Privat Vis mer

Videre opplyser Jakobsen Fylkesmannen om at bydelsledelsen ferdigstilte tvangsvedtaket selv.

- Dette ble sendt inn med mange feil, og jeg var ukomfortabel med at mitt navn sto påført som saksbehandler, sier den danske helsearbeideren.

Jakobsen ble ikke hørt på dette, og sier han senere fikk høre at han ikke levde opp til sitt ansvar som tjenesteansvarlig.

- Utskjelling, trusler og påtale Han beskriver videre et svært dårlig samarbeid med daværende ledelse på Villa Eik som han mente kjente dårlig til beboernes behov.

SLITER: Fra 2011 hadde Lars og Jonas uforsvarlig omsorgstilbud på Villa Eik. For noen uker siden ble Bydel Bjerke i Oslo fratatt omsorgen for de to unge mennene med alvorlig autisme. Foto: Privat
SLITER: Fra 2011 hadde Lars og Jonas uforsvarlig omsorgstilbud på Villa Eik. For noen uker siden ble Bydel Bjerke i Oslo fratatt omsorgen for de to unge mennene med alvorlig autisme. Foto: Privat Vis mer

- Verktøyene var utskjelling, trusler og påtale. Arbeidsmiljøet i huset ble dårligere, og sykemeldingene begynte å komme, forteller Jakobsen.

Videre hevder han at det ble ansatt nye vikarer som ikke fikk nødvendig opplæring. Omsorgsarbeiderens opplevelse var at trivselen blant beboerne ble stadig dårligere.

Han forteller at han skulle levere politiattest da han begynte i jobben, men hevder dette ikke ble fulgt opp og han derfor arbeidet uten slik godkjennelse.

NYTT LIV: Cecilie (25) (i midten) fikk ikke forsvarlig omsorg på Villa Eik i Bydel Bjerke i Oslo. For litt over et år siden, flyttet hun til et nytt hjem og har fått et nytt liv. Her sammen med mamma Christin Andersen og lillesøster Helene. Foto: Privat
NYTT LIV: Cecilie (25) (i midten) fikk ikke forsvarlig omsorg på Villa Eik i Bydel Bjerke i Oslo. For litt over et år siden, flyttet hun til et nytt hjem og har fått et nytt liv. Her sammen med mamma Christin Andersen og lillesøster Helene. Foto: Privat Vis mer

- Før jeg begynte på Villa Eik, ble jeg forberedt på at jeg kom til å møte vanskelige pårørende, men hadde, tross advarslene, et godt samarbeid med pårørende. Det eneste de pårørende ønsket var at bydelen skulle følge lover og regler, og det var det mange beviser for at bydelen ikke gjorde, sier Jakobsen.

- Mistet all tillit til meg Jakobsen trekker fram en episode hvor han kontaktet pårørende om 17. mai for å endre i planene, da flere tjenesteytere hadde vært bekymret for beboerens sikkerhet.

Han forteller at ledelsen slett ikke satte pris på at han hadde kontaktet pårørende uten tillatelse. Han fikk beskjed om at dette var meget alvorlig og et tillitsbrudd.

Omsorgsarbeideren ble deretter innkalt til et møte i bydelen, skriver han, men motsatte seg dette verbalt.

- Da jeg kom på jobb dagen etter var arbeids-e-posten min slettet, både innboks og utboks.

- Jeg tolket dette som at arbeidsgiver hadde mistet all tillit til meg. Jeg følte meg dårlig og ble sykemeldt, sier Jakobsen og utdyper:

- Ledelsen ville ikke akseptere sykemelding for stress basert på uoverensstemmelse med arbeidsgiver. I epost ble jeg truet med at lønna mi ville bli stoppet, dersom jeg ikke kom meg på jobb.

«Jeg har dessverre flere eksempler, men har valgt å belyse det viktigste. Jeg har sluttet i tjenesten og reist hjem til Danmark. Med dette brevet ønsker jeg at Fylkesmannen blir gjort oppmerksom på hva som foregår på Villa Eik», avslutter Palle Hasling Jakobsen.