Coronaviruset:

Hevder han ble smittet i testkøen

Dagfinn Galland (54) påstår at han fikk corona i testkøen etter ankomst på Oslo Lufthavn. Siden pandemiens start har han ikke oppholdt seg så lenge i en slik folkemengde innendørs, sier han.

FIKK COVID: Dagfinn Galland (54) beskriver køen for å teste seg for covid på Oslo Lufthavn som «helt ekstrem», men gikk ut derfra med en negativ test i hånda. To dager seinere testet han positivt på viruset. Foto: Privat
FIKK COVID: Dagfinn Galland (54) beskriver køen for å teste seg for covid på Oslo Lufthavn som «helt ekstrem», men gikk ut derfra med en negativ test i hånda. To dager seinere testet han positivt på viruset. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Mandag kveld landet Dagfinn Galland (54) på Oslo Lufthavn etter å ha vært på reise i Spania sammen med kjæresten sin i nesten tre uker.

I likhet med andre flypassasjerer fra utlandet måtte han coronateste seg på Gardermoen, før han fikk forlate flyplassen.

Han landet klokka 18.15. Nesten tre timer seinere, klokka 21, kunne han forlate flyplassen med et bevis på at han hadde testet negativt, og han satte da kursen videre hjem til Ås.

Dagen etter begynte imidlertid 54-åringen, som er fullvaksinert mot coronaviruset, å føle seg småsjuk. For å være på den sikre siden bestilte han seg derfor en coronatest via kommunen.

- Onsdag kveld kom svaret. Til min store overraskelse var PCR-testen positiv, og jeg sitter her nå med corona i karantene, forteller Galland.

Videre sier han at har en sterk teori om hvor han ble smittet. Han hevder det må ha vært i test-køen han anslår å ha tilbrakt rundt to timer i, på Oslo Lufthavn.

TESTKØ: Køen for å få teste seg etter ankomst fra utlandet mandag kveld, var enorm, ifølge Galland. Foto: Privat
TESTKØ: Køen for å få teste seg etter ankomst fra utlandet mandag kveld, var enorm, ifølge Galland. Foto: Privat Vis mer

- Sild i tønne

Det er flere grunner til at Galland mener det var i denne køen han ble smittet.

- Ved ankomst Gardermoen følte meg frisk som en fisk. Likevel ble jeg, som samtlige reisende fra alle destinasjoner «gjetet» gjennom ankomsthallen og opp til en provisorisk innhegning for coronatest. Køen, som var oppmerket med gule bånd, var stappfull med folk, helt ekstrem. Jeg har sagt «det må ha vært minst tusen personer der», og vi sto der i timevis, som sild i tønne, hevder han og fortsetter:

- Det var fullstendig kaos. Det var gamle, voksne og unge, barnefamilier og alle typer mennesker, mye armer og bein, og absolutt ingen kontroll på hvem som kom hvorfra, eller muligheter til å holde en meters avstand til de foran eller bak. Opplegget framsto for meg som sjokkerende.

Alle i køen hadde på seg munnbind, men det var få vakter der som passet på, ifølge Galland.

- Jeg kan ikke si annet enn at det var i den køen jeg ble smittet, hevder han, og utdyper:

- Ikke siden pandemien kom, har jeg oppholdt meg så lenge, og så tett inntil så mange andre mennesker inne i ett og samme lokale.

Etter at 54-åringen hadde testet seg på OSL, satt han i om lag 20 minutter og ventet, før han fikk en melding på telefonen sin om at han kunne logge seg inn via Fürst og se resultatet.

- I meldingen sto det at testen var negativ. Jeg måtte deretter vise en QR-kode for å få forlate kaoset, sier han.

TESTKØ: Slik så deler av test-køen ut på Oslo Lufthavn mandag ettermiddag. Foto: Dagbladet
TESTKØ: Slik så deler av test-køen ut på Oslo Lufthavn mandag ettermiddag. Foto: Dagbladet Vis mer

- Tryggere med hjemmetest

Galland hevder at det ikke var mulighet til å droppe køen, og heller gjennomføre en hurtigtest i løpet av 24 timer etter ankomst, slik som det ifølge myndighetene skal finnes en mulighet for.

Galland mener det ville vært en langt bedre løsning.

- Det ville selvfølgelig vært mye tryggere enn å stå i den køen, hevder han.

En annen grunn til at 54-åringen mener det må ha vært på Gardermoen at han fikk viruset, er at kjæresten hans, som fortsatt er igjen i Spania, testet seg etter at hun fikk vite at han hadde fått påvist corona. Dagbladet har vært i kontakt med kjæresten og sett dokumentasjonen fra PCR-testen hun tok 7. januar. Resultatet der er negativt.

- Da jeg forlot henne på mandag, kysset og klemte vi farvel på flyplassen i Madrid. Derfor tenker jeg at også hun burde testet positivt nå, dersom det var i Spania jeg ble smittet, sier Galland.

Han viser videre til at da han var i Spania brukte han munnbind på absolutt alle offentlige steder, og måtte framvise coronasertifikat overalt han ville inn.

- I Madrid fungerte alt så flott, og jeg var helt uforberedt på det jeg måtte gjennom da jeg landet i Norge, sier han.

Dagbladet har sett bilder- og videodokumentasjon av lange og tette køer på Oslo Lufthavn mandag ettermiddag og kveld.

FRISK KJÆRESTE: Kjæresten til Galland, som fortsatt er i Spania, testet seg umiddelbart etter at hun fikk vite at han var smittet. Hennes PCR-test var negativ. Foto: Privat
FRISK KJÆRESTE: Kjæresten til Galland, som fortsatt er i Spania, testet seg umiddelbart etter at hun fikk vite at han var smittet. Hennes PCR-test var negativ. Foto: Privat Vis mer

Guldvog: - Aktørenes ansvar

Dagbladet har tidligere omtalt bareier Eivind Flognfeldt som raste over lange og tette køer i passkontrollen tirsdag. I etterkant har flere andre reisende tatt kontakt og uttrykt opplevelsen av dårlig smittevern på flyplassen den siste uka.

Dette får helsedirektør Bjørn Guldvog til å reagere.

I et intervju med Dagbladet lørdag sier han at både Ullensaker kommune og Oslo Lufthavn har gjort en formidabel innsats gjennom denne pandemien, men at det naturligvis kan ha oppstått perioder hvor det å opprettholde smittevern har vært vanskeligere.

Likevel er budskapet klart.

- Det er viktig at de som driver virksomheter, spesielt innendørs, legger til rette for at smittevernet kan bli godt ivaretatt, så jeg forventer at man ser på dette umiddelbart når man får den type tilbakemeldinger, sier Guldvog.

Helsedirektøren sier at det er aktørene som driver virksomheter innendørs sitt ansvar at smittevern blir opprettholdt.

- De skal sikre at man gir mulighet for en meters avstand mellom dem som oppholder seg der og naturligvis bruk av munnbind, og spesielt i de situasjonene hvor avstand ikke kan holdes.

CORONA: Helsedirektør Bjørn Guldvog påpeker at det er viktig at de som driver virksomheter legger til rette for at smittevernet ivaretas. Video: Dagbladet TV Vis mer

Avinor: - Meteren gjelder

På Oslo Lufthavn er det Avinor som har ansvaret for selve flyplassen og området inn mot passkontrollen, mens Ullensaker kommune er ansvarlige for testingen av alle de som ankommer flyplassen.

På generelt grunnlag opplever Avinor at alle aktørene ved Oslo Lufthavn tar smittevern på det største alvor, og gjør sitt for at de reisende skal oppleve å ha en trygg reise, skriver pressevakt i Avinor, Erik Lødding, i en e-post til Dagbladet.

Videre viser han til at han tidligere denne uka har uttalt at arealene ved Oslo Lufthavn «er akkurat så store som de er».

- Vi har forståelse for at det kan oppleves som trangt i enkelte tilfeller når mange mennesker samler seg på gitte sjekkpunkter, enten det er ved grensekontrollen til politiet eller ved covid-testområdet til Ullensaker kommune. Vi opplever likevel at driften ved lufthavna overordnet sett fungerer godt, samtidig som smittevernet skal ivaretas.

Lødding understreker at det er viktig å minne om at det er munnbindpåbud på flyplassen.

- Vi opplever at folk er flinke til å bruke dette, som kanskje er et av de viktigste tiltakene man har for å sikre seg selv og andre. Vi informerer også tydelig om dette overalt på flyplassen. Vi oppfordrer samtidig alle til å ta ansvar selv for å holde avstand så langt det lar seg gjøre, selv med munnbindpåbudet.

«Meteren» gjelder også ved Oslo Lufthavn, som alle andre steder, påpeker Lødding videre.

EN STOR KØ: Slik så køen ut ved passkontrollen etter ankomst på Oslo Lufthavn mandag. Foto: Dagbladet.
EN STOR KØ: Slik så køen ut ved passkontrollen etter ankomst på Oslo Lufthavn mandag. Foto: Dagbladet. Vis mer

Ullensaker kommune: - Har ansvaret

Samarbeidet med Ullensaker kommune, opplever Lødding som godt.

- Vi har ansvaret for teststasjonen på Gardermoen, som selvsagt inkluderer køen også. Det er tatt flere grep for å unngå at køen blir for lang, og at det oppstår trengsel i køen, sier kommunaldirektør for helsevern og sosial omsorg i Ullensaker kommune, Gunhild Grimstad-Kirkeby til Dagbladet.

Kommunaldirektøren sier de har vektere som veileder de reisende om smittevern, som inkluderer munnbindpåbud og avstandsregler.

- Stort sett fungerer det tilfredsstillende. I en kø viser det seg vanskelig å få folk til å holde nødvendig avstand. Det er nok et menneskelig trekk å presse på for å komme framover. Nettopp fordi avstanden dermed kan bli under en meter så er det munnbindpåbud, legger hun til.

Til Gallands påstand om at han ikke opplevde at det var et tilbud om å få forlate køen og heller teste seg hjemme i løpet av 24 timer, sier kommunaldirektøren følgende:

- Reglene sier at man plikter å teste seg ved ankomst til landet. Testen skal fortrinnsvis gjennomføres ved grensepassering så lenge det finnes et slikt tilbud. Det har vi på Gardermoen, så utgangspunktet er at de reisende plikter å teste seg der. Vi har myndighet til å sluse folk forbi køen i de tilfeller køen blir for lang, men det har tydeligvis ikke vært tilfelle i denne situasjonen.

FRUSTRERTE: Norske sykehus-laboratorier er frustrerte over å måtte dobbeltsjekke positive coronatester. Helsedirektør Bjørn Guldvog forstår det. Vis mer

- Hva er deres kommentarer til 54-åringens påstand om at det var i denne køen han ble smittet?

- Det er nok vanskelig å vite akkurat hvor man blir smittet. På en reise havner man gjerne i køer i forbindelse med avgang, boarding, man sitter tett ved andre på flyet, går tett på folk på vei ut av flyet, står i kø ved passkontroll og teststasjonen. Reiser representerer selvsagt en smitterisiko, sier hun, men presiserer:

- Vi kjenner oss ikke igjen i at køen til teststasjonen skal være spesielt kaotisk. Tvert imot er vår erfaring at de aller fleste reisende oppfører seg eksemplarisk.

Hun viser også til at Avinor har advart reisende om at de må belage seg på at det tar tid fra utenlandsfly lander, til passasjerene er ute av flyplassen.

- Vedkommende opplyser at han brukte to timer og tre kvarter fra flyet landet til han var ute av flyplassen. Det er tråd med det Avinor sier de reisende må forvente med dagens innreiseregler. Vi foretar kontinuerlige målinger på køtida til teststasjonen, og den ligger stort sett på om lag 45 minutter, og skal aldri være mer enn en og en halv time.

DR.DROPIN: Daglig leder for Dr.Dropin, Daniel Sørli. Foto. Privat
DR.DROPIN: Daglig leder for Dr.Dropin, Daniel Sørli. Foto. Privat Vis mer

Dr Dropin: - Utelukker ikke flaskehals

Det er Dr. Dropin som har ansvaret for koordinering, drift og gjennomføring av corona-testing og medisinsk oppfølging på Oslo Lufthavn, bekrefter lege og daglig leder for Dr. Dropin, Daniel Sørli til Dagbladet.

Den siste måneden har de testet opp mot 6000 reisende hver dag, opplyser han.

- Slik situasjonen er nå er det ikke alltid kapasitet til å teste alle de reisende og samtidig sørge for godt smittevern på det arealet som er tilgjengelig. I de tilfellene der det er mange reisende velger vi derfor å sende folk videre og informerer om kravet om hjemmetest innen 24 timer, sier Sørli.

- Hvordan opplever dere at dette køsystemet fungerer?

- Hensynet til smittevernet for de som står i kø veier tyngre enn hensynet til å få testet absolutt alle på grensen. Vi registrerer og holder øye på hvor mange som vil vente i kø til enhver tid. Når vi ser at kapasiteten nærmer seg fullt utnyttet sender vi folk videre og hjem, sier Sørli, som legger til at han ikke ønsker å spekulere på hvor Galland ble smittet.

Han legger til:

- Jeg vil heller ikke utelukke at det kan ha vært en flaskehals hos oss. Samtidig er det de reisende sitt ansvar å holde avstand, bruke munnbind og ellers ta andre forholdsregler for godt smittevern. Vårt ansvar er å sørge for at det er mulig, og den jobben vet jeg at vi gjør godt på Gardermoen, sier Sørli og avslutter:

- Dersom vi hadde hatt mer plass kunne vi testet flere, men det er kommunen og helsemyndighetene som bestemmer hvor mye areal vi skal ha til disposisjon, ikke oss. Akkurat nå tror jeg både myndighetene og vi tenker at Oslo Lufthavn skulle vært dobbelt så stor. Vi respekterer uansett de rammene som settes og gjør det beste ut av det.

SMITTET: Galland sier at han ikke ønsker noen sympati for sin egen situasjon i denne saken - men at han derimot står fram fordi han ønsker å sette fokus på et system han mener ikke fungerer optimalt. Foto: Privat
SMITTET: Galland sier at han ikke ønsker noen sympati for sin egen situasjon i denne saken - men at han derimot står fram fordi han ønsker å sette fokus på et system han mener ikke fungerer optimalt. Foto: Privat Vis mer

- Helt feil

Dagfinn Galland fra Ås forteller at han har relativt milde symptomer, og at han belager seg nå på å sitte i karantene/isolasjon fram til 10. januar.

- Dersom jeg da har vært feberfri i to dager, kan jeg få dra tilbake til jobb - der jeg åpenbart nå har veldig mye å ta igjen, sier han.

- Hvordan kontrolleres det at du har vært feberfri i to dager?

- Det er ingen som følger opp det, hevder 54-åringen.

Han understreker at han ikke ønsker å stå fram for å få noen sympati i sin situasjon.

- Det er ikke synd på meg, og dette handler heller ikke egentlig om meg. Men når man stenger puber og restauranter, innfører antallsbegrensninger der det ikke engang er lov å ta en eneste øl på en tilvist plass - og mange som følge av dette permitteres eller mister jobben, blir det helt feil at man skal stå som sild i tønne og utsette seg for ekstrem smittefare bare for å teste seg for å komme hjem, mener han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer