Kjell Inge Røkke

Hevder han ble tilbudt 100 millioner av Røkke for å «fjerne» Christer Tromsdal

Torpedo Jan Erik «Jannik» Iversen forklarte seg om angivelige pengeoverleveringer, skyting og at han truet Røkke med å skyte ham i knærne.

FORKLARTE SEG: Jan Erik «Jannik» Iversen (62) har forklart seg i retten. Han er tiltalt for grov utpressing mot Kjell Inge Røkke (60). Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Torpedo Jan Erik «Jannik» Iversen (62) forklarer seg i dag for første gang om saken der han er tiltalt for utpressing av mangemilliardær Kjell Inge Røkke (60).

Ifølge politiet skal han i slutten av 2017 og 2018 ha forsøkt å presse Røkke for millioner ved å true å gå ut i pressen med ufordelaktige opplysninger om fiskerigründeren.

Iversen inntok vitneboksen i Oslo tingrett i formiddag og redegjorde for han og Røkkes forhold, som angivelig startet i 2000.

DØMT FINANSAKROBAT: Christer Tromsdal ble i 2004 skutt av «Jannik» Iversen. Foto: Erling Hægeland
DØMT FINANSAKROBAT: Christer Tromsdal ble i 2004 skutt av «Jannik» Iversen. Foto: Erling Hægeland Vis mer

- Ville betale for å fjerne Tromsdal

- Jeg må begynne fra år 2000, sier Iversen da han startet sin frie forklaring for Oslo tingrett.

- Da møtte jeg Røkke på Aker Brygge. Da sa han at han ikke hadde det helt bra og at det var noen lydopptak som var på avveie som han var bekymret for.

Den dømte finansakrobaten Christer Tromsdal skal ha hatt tilknytning til båndene. Tromsdal ble i 2004 skutt i beinet av Iversen etter å ha lånt penger av torpedoen.

- Jeg hadde et møte med ham og fikk det og ga det til Røkke.

Iversen sier han møtte Røkke dagen etter og at milliardæren da var forbannet.

- Han sa han hadde betalt 100 000 kroner for båndet og at han ville betale tusen ganger så mye for å få «fjernet Tromsdal».

- 100 millioner

- Han sa at Tromsdal skulle fjernes for godt og at prisen var 100 millioner. Han betalte meg 200 000 kroner uka etter sier Iversen i retten.

STARTER I DAG: I dag starter rettssaken mot Jan Erik «Jannik» Iversen (62), som er tiltalt for grov utpressing mot Kjell Inge Røkke (60). Vis mer

Det er første gang Iversen forklarer i saken. Røkke, som skal ha blitt utpresset av Iversen, skal forklare seg for Oslo tingrett seinere i dag.

- Han svarer nok på det i retten. Det er første gang jeg hører en slik påstand, sier Røkkes advokat John Christian Elden til Dagbladet.

FORNÆRMET: Jan Erik «Jannik» Iversen skal ha truet Kjell Inge Røkke. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
FORNÆRMET: Jan Erik «Jannik» Iversen skal ha truet Kjell Inge Røkke. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Han sier det var et annet bånd som var på kontoret til advokat Birger Nilsen. Iversen hevder han tilbød å bryte seg inn hos advokaten for å få tak i båndet. Han hevder han sa til Røkke at politiet måtte ha brukt spett for å få opp munnen hans hvis han skulle bli tatt.

- Bedt om å avblåse

Nilsen var advokat for Erik Øye, som var involvert i båtsertifikatsaken, hvor Røkke ble dømt.

Han representerte også småaksjonærer i Aker RGI i en rettssak mot Røkke etter at de ble tvangsinnløst. Han døde av kreft i 2002.

Iversen sier nå at han føler han ble brukt for å true Nilsen.

Han forteller videre at han ble kalt inn til et møte av advokat Ellen Holager Andenæs etter at Tore Tønne tok sitt eget liv i desember 2002. Han hevder at han ble bedt om å kle av seg ytterklærne og sette seg i undertøyet.

Avsløringer om at Tore Tønne hadde vært rådgiver for Kjell Inge Røkke i forbindelse med fusjonen mellom Aker Maritime og Kværner, samtidig som han fikk etterlønn som helseminister, førte til at Tore Tønne ble etterforsket av Økokrim.

ANMELDT AV RØKKE: For to år siden anmeldte Kjell Inge Røkke torpedoen Jan Erik «Jannik» Iversen (62). Tirsdag må Iversen møte i retten, tiltalt for grov utpressing mot den kjente milliardæren. Foto: NTB Scanpix, Lekang/Skaug / Dagbladet. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Iversen hevder at Røkke ga uttrykk for at han skulle avblåse «oppdraget om Christer Tromsdal» etter at Tønne døde.

Han hevder at han fikk en champagneflaske og 100 000 kroner av Røkke etterpå.

«Et helvetes styr»

Iversen sier han på nyåret 2003 ble kontaktet av kunsthandler Per Orveland, som da var samboer med Kari Monsen Røkke, Kjell Inge Røkkes ekskone. Orveland skal da ha sagt at det var «et helvetes styr med Tromsdal».

Han hevder han da ble spurt om han ville ta det samme oppdraget som han fikk sist og at han fikk beskjed om at han kom til å bli økonomisk uavhengig resten av livet hvis han gjorde det.

Han hevder da at han måtte spørre hvem andre som visste om oppdraget. Han hevder han da igjen krevde å få betalt 100 millioner kroner, og at han ville ha det utbetalt på ferie i St. Tropez.

Han sier han møtte opp på et avtalt hotellrom i byen, og at han fikk overlevert en bærepose med et stort pengebeløp av en engelskmann. Han sier det var et stort beløp, men vil ikke si hvor mye.

- Resten skulle betales etter at båtsertifikatsaken var over, hevder Iversen.

I båtsertifikatsaken hevdet finansakrobat Ole Petter Lindegaard i retten at det var Christer Tromsdal som tipset Dagens Næringsliv om at Røkke skulle ta båtsertifikat. Tromsdal avviste dette i sin tid i retten.

Iversen sier nå at han etter turen til St. Tropez ble kalt inn til et møte med Kjell Inge Røkke hos advokat Ellen Holager Andenæs, hvor også daglig leder i advokatfirmaet, Anna Nielsen, deltok. Han sier han der hadde fått høre at Tromsdal skulle «ødelegge» Anna Nielsen. Han hevder Røkke da sa at «Jannik tar seg av «Tromsdal».

Skjøt Tromsdal

Iversen sier at han kontaktet Tromsdal etter det, at de møttes og at det endte med at han skjøt finansakrobaten.

- Det ble krangling og jeg skjøt ham i kneet, sier han.

- Du har skutt meg i kneet, sa han. «Ja, du skal være glad jeg ikke skjøt deg i hue».

«Ut mot havet»

Han sier han kjørte ut til Bygdøy etter skyteepisoden og at han parkerte bilen ved havna der.

- Jeg tok med meg gønnern. Jeg tenkte jeg skulle ta båten til Aker Brygge, gi våpenet til Røkke og at han skulle få det til å gå bort og at jeg skulle få hundre lapper. Men den båten gikk jo ikke. Jeg la våpenet i bilen og gikk ut mot Huk. Jeg gikk helt ut og tenkte bare: Hva faen heter den sangen til Rune Rudberg? «Ut mot havet», ja. Da skjønte jeg at det bare var å ringe politiet, sier han.

Han sier politiet kom etter 20 minutter og at de ba ham legge seg ned. Det nektet han.

- Det var jeg som ringte dere, sier han.

Han sier han fortalte hvor våpenet lå, og at han ble kjørt i arresten.

- Dit man skal for ferie når man har gjort dumme ting.

Han sier han var skuffet over manglende støtte etter pågripelsen.

- Skyter deg i begge knærne

- Han sa han trodde det var en vennetjeneste, hevder Iversen om Røkke.

Iversen sier han ble sint.

- Jeg sa at hvis du tror det er en vennetjeneste, så skyter jeg deg i begge knærne, så kan du gå til politiet og forklare hvorfor torpedo Jannik har skutt deg.

Han hevder han fikk tilbud om en pengesum, men at han svarte at han heller ville ha samme sum i dollar. Han hevder Røkke slo til på det tilbudet og at han fikk overlevert penger av en engelskmann på et hotell og at han fikk en pengesum i Paris.

Han sier han fikk overleveringen skjedde utenfor en Louis Vuitton-butikk og hevder posen var full av euro og at det fortsatt var bånd rundt pengesedlene. Han sier han fikk en ny pose dagen etter, og at han oppdaget at han hadde fått 30 000 for mye.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer