Hevder han er et Thomas Quick-tilfelle

Sigrid-tiltalt (38) varetektsfengslet fram til rettssaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 38-åringen som er tiltalt for drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) ble i dag varetektsfengslet fram til rettssaken mot ham starter 16. september.

Dette ble det siste fengslingsmøtet mot mannen før hovedforhandlingen starter i Oslo tingrett i september. Politiet mener han kan ødelegge bevis og påvirke vitner dersom han slipper fri.

Det er tidligere kjent at flere av Sigrids eiendeler er sporløst forsvunnet. Det har de vært helt siden hun på mystisk vis forsvant på vei hjem på Østensjø i Oslo natt til 5. august i fjor. Fire uker senere, 3. september, ble hun funnet drept i et skogholt i Kolbotn.

Opphevet referatforbud Under fengslingsmøtet i dag opphevet dommeren referatforbudet for tiltaltes forklaring i retten. Pressen har dermed anledning til å referere hva mannen forklarte under rettsmøtet.

- Det er ingen som har beviser for hva som har skjedd med Sigrid, hevdet 38-åringen i retten.

Politiet på sin side hevder det er nok av bevis mot mannen for å få ham dømt. Statsadvokaten i Oslo har tatt ut tiltalte mot 37-åringen med påstand om dom til tvungent psykisk helsevern med forbehold om at dette kan endre seg og at de vil legge ned påstand mot ham som tilregnelig, altså ordinær fengselsstraff.

Minner om Thomas Quick I retten i dag hevdet 38-åringen at han ikke har drept 16-åringen og uttrykte at han ikke vet noe om saken, om hun ble påkjørt eller hva som skjedde med henne.

- Se på Thomas Quick-saken. Jeg tror det er mange i Norge som er dømt uten bevis. Det skaper tvil om systemet, sa han.

Mannens forsvarer, Ida Andenæs, ønsker ikke å kommentere mannens forklaring i retten ytterligere. Thomas Quick tilsto en rekke drap i Norge og Sverige som han senere ble dømt for. Tilståelsene viste seg å være falske og svensken er i dag renvasket for drapene. I motsetning til Thomas Quick, har ikke Sigrid-tiltalte erkjent drapet han beskyldes for. 38-åringen erkjenner ikke straffskyld, noe han presiserte i retten i dag.

- Jeg kan umulig vite hva som har skjedd, sa han.

Tiltalte uttrykker seg svært kritisk til psykiatri-systemet og politiet. Under sin forklaring ble han stanset av administrator flere ganger da retten mente han ikke holdt seg til saken.

Oslo tingrett bestemte at mannen skal ha brev- og besøkskontroll. Tiltalte skriver svært mange brev, noe politiet kontrollerer.
Ifølge fengslingskjennelsen mot mannen blir rundt ti prosent av brevene stoppet av politiet da de mener de inneholder informasjon som kan påvirke vitner eller skade etterforskningen om det kommer ut av Halden fengsel der tiltalte sitter varetektsfengslet.