Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ugander (24) nektet asyl:

Hevder han er homofil - blir ikke trodd av lagmannsretten

Borgarting lagmannsrett opprettholder Utlendingsnemndas vedtak om å sende ut ugander som påstår at han er homofil.

PÅGREPET I RETTEN: Den 24 år gamle ugandiske mannen ble 17. februar i år pågrepet av to politbetjenter i Borgarting lagmannsrett, før dommen i saken var klar. Foto: Dagbladet
PÅGREPET I RETTEN: Den 24 år gamle ugandiske mannen ble 17. februar i år pågrepet av to politbetjenter i Borgarting lagmannsrett, før dommen i saken var klar. Foto: Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 24 år gammel mann fra Uganda får ikke oppholdstillatelse i Norge, slår Borgarting lagmannsrett fast i en dom mandag 20. mars.

Asylsøkeren hadde oppgitt homofili som asylgrunnlag, men har ikke blitt trodd av UNE, som i et vedtak i oktober 2015 nektet ham asyl. De fant ikke hans forklaring om at han er homofil troverdig. Vedtaket ble stadfestet som gyldig i Oslo tingrett i april 2016.

- TRAUMATISERENDE: Den ugandiske asylsøkeren fortalte til Dagbladet at det opplevdes traumatiserende å skulle få sin seksuelle legning fastlsått av retten. Han insisterer på at han er homofil, og at han i verste fall vil bli drept hvis han må tilbake til Uganda.  Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
- TRAUMATISERENDE: Den ugandiske asylsøkeren fortalte til Dagbladet at det opplevdes traumatiserende å skulle få sin seksuelle legning fastlsått av retten. Han insisterer på at han er homofil, og at han i verste fall vil bli drept hvis han må tilbake til Uganda. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Lagmannsretten kom i likhet med tingretten fram til at asylsøkeren hadde forklart seg uriktig på flere punkter, samt endret og tilpasset sin forklaring. Lagmannsretten kom derfor fram til at det ikke foreligger sannsynlighetsovervekt for at 24-åringens forklaring er sann.

I dommen står det at hans troverdighet i stor grad er svekket, som en følge av at han har «forklart seg bevisst uriktig og motstridende, at han har endret og tilpasset sin forklaring, og at forklaringen på en rekke punkter er påfallende.»

Asylsøkeren har i retten forsøkt å bevise at han er homofil, og at han derfor har krav på beskyttelse og opphold i Norge.

Risikerer livstid

Uganda er blant de mest homo-fiendtlige landene i verden, både med tanke på anti-homo-lovgivning og befolkningens syn på homofili. Homofile kan i verste fall risikere livstid i fengsel.

24-åringen selv har hevdet at han i verste fall kan bli drept hvis han må tilbake til Uganda.

Den ugandiske mannen kom til Norge sommeren 2014 i forbindelse med fotballturneringen Norway cup.

«HENG DEM»: Den obskure ugandiske tabloidavisen Rolling Stone holdt det gående i tre måneder i 2010. På den tiden rakk de å publisere bilder av homofile ugandere, sammen med teksten «hang them». Faksimile: Rolling Stone
«HENG DEM»: Den obskure ugandiske tabloidavisen Rolling Stone holdt det gående i tre måneder i 2010. På den tiden rakk de å publisere bilder av homofile ugandere, sammen med teksten «hang them». Faksimile: Rolling Stone Vis mer

Da hoppet han av og søkte asyl, med homofil legning som beskyttelsesgrunnlag.

Asylsøknaden hans ble avslått av UDI og UNE før saken havnet i Oslo tingrett. Alle instanser har til nå ment at forklaringen han ga i asylintervjuet ikke er troverdig, og at det ikke kan legges til grunn at han faktisk er homofil.

Norske utlendingsmyndigheter mener på sin side at asylsøkeren bare later som han er homofil, og at han har gjort det siden han kom til Norge i 2014.

I februar ble uganderen pågrepet i lagmannsretten, og Dagbladet erfarte den gang at planen var at han skulle sendes ut søndag 19. februar - en måned før dommen skulle være klar. Dette ble imidlertidig stanset av retten, som slo fast at en dom måtte foreligge før han kunne sendes ut av landet.

Asylsøkerens advokat, professor Mads Andenæs, var både overrasket og opprørt da klienten hans ble pågrepet og ført ut av rettssalen.

- Det er svært uheldig at han pågripes i retten direkte etter rettens sluttforhandlinger. Han må i hvert fall ikke sendes ut av landet før dommen foreligger, sa Andenæs til Dagbladet i rettssalen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media