Hevder han har fremforhandlet utlevering av Moland og French

I en dokumentar som vises på Max i kveld sier predikant Rune Edvardsen at kongolesiske myndigheter er klare til å utlevere de to nordmennene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I snart tre år har Tjostolv Moland og Joshua French sittet fengslet i Kongo, dømt til døden for drapet på sjåføren Abedi Kasongo. Omtrent like lenge har predikant Rune Edvardsen kjempet for å få dem løslatt. I kveld snakker han ut om sin forhandlingsrolle i Kongo-saken, i en 45 minutter lang dokumentar-film på tv-kanalen Max.

I dokumentaren hevder predikanten at han har fremforhandlet en ny utleveringsavtale mellom norske og kongolesiske myndigheter.

Godkjent av Presidenten I januar i år var han med på å utarbeide en plan for utlevering. Planen skal ifølge Edvardsen ha blitt godtatt av den kongolesiske presidenten, landets justisminister og den militære ledelsen.

- I samtalene gikk vi gjennom de forskjellige premissene som kunne gjøre at Kongo kunne føle seg vel med en eventuell avtale. Det vil være essensielt for den nye regjeringen å vise at de tar dette på alvor. I møtene sa de til meg at det «er nye elementer» i saken - det kan bety att de kanskje ikke har tiltro til at dommen er helt rett. Det er ihvertfall slik jeg leser kongolesiske myndigheter, sier Edvardsen til Dagbladet.

Predikanten forteller Dagbladet at en avtale må kunne forsvares for de ministerene som eventuellt skal sette avtalen ut i livet.

- Det kan komme mye intern kritikk om de to bare sendes hjem. Det kan oppfattes som at «her kommer de hvite og gjør som de vil igjen». Mitt motiv har vært å få saken høyt opp i systemet slik at den ikke kan reverseres, men det er norske myndigheter som skal løse saken, ikke meg. Men dette forarbeidet kan være med å bidra til dette, mener Edvardsen.

Hemmelig møte med Erik Solheim I dokumentaren hevdes det at Edvardsen har vært i hemmelige møter med Utviklingsminister Erik Solheim

- I mitt møte med Solheim la jeg fram innholdet i det kongolesiske myndigheter har sagt, og det de mener kunne være et grunnlag for frigivelse av de to. Mitt inntrykk er at han satte pris på mine innspill, og lovet å ta det videre til de som jobber med dette i departementet, sier Edvardsen.

Ifølge Edvardsen er det i avtalen snakk om en benådning og påfølgende hjemreise for de to nordmennene.

- Kongolesiske myndigheter har sagt til meg at de ikke har kapasitet for å følge en eventuell rettsak i Norge, derfor blir må det bli en benådning, sier Edvardsen.

- Uskyldig dømt Nordmennene er dømt til døden tre ganger. Etter å ha blitt overført fra sentralfengselet i Kisangani til hovedstaden Kinshasa før jul, sitter Thostolv Moland og Joshua French nå i Ndolo-fengselet. En overføring til hovedstaden har lenge blitt sett på som første steg på en eventuell hjemreise for de to nordmennene.

- Jeg mener at de er uskyldig dømt, sier Edvardsen til Dagbladet.

De to nordmennene nekter fremdeles straffskyld og har forklart at de ble utsatt for et bakholdsangrep. Den forklaringen mener Edvardsen er sannsynlig.

- Jeg har erfart slike angrep selv og kjenner igjen handlingsmønsteret, sier Edvardsen.

Joshua Frenchs mor Kari Hilde French bekrefter overfor Dagbladet at hun kjenner til møtet mellom Utviklingsministeren og predikant Rune Edvardsen, men ønsker ikke å kommentere innholdet i dokumentaren før hun har sett den. Hun forteller at hun ikke har snakket med sin sønn den siste tiden, og kan heller ikke si noe om hvordan dialogen med kongolesiske myndigheter går for tiden.

- Men når den nye regjeringen er på plass håper jeg at det setter fart i dialogen mellom kongolesiske og norske myndigheter, sier Kari Hilde French til Dagbladet.

Det har så langt ikke lykkes Dagbladet å få en kommentar fra Utviklingsminister Erik Solheim til denne saken.

Se hele dokumentaren på TVN MAX klokka 2100 i kveld.

NY UTLEVERINGSAVTALE:  Joshua French og Tjostolv Moland. Foto: Claude Nzunzu  / Dagbladet
NY UTLEVERINGSAVTALE: Joshua French og Tjostolv Moland. Foto: Claude Nzunzu / Dagbladet Vis mer