GULLSKATT: Dette bildet er tatt av Forrest Fenn selv, og skal vise gullskatten han har gravd ned. Kista skal være fyllt over to tiår, og er nå gjenstand for en gedigen skattejakt i New Mexico. Foto: AP Photo/Jeri Clausing
GULLSKATT: Dette bildet er tatt av Forrest Fenn selv, og skal vise gullskatten han har gravd ned. Kista skal være fyllt over to tiår, og er nå gjenstand for en gedigen skattejakt i New Mexico. Foto: AP Photo/Jeri ClausingVis mer

Hevder han har gravd ned denne gullskatten

Tusenvis av mennesker er på jakt etter gullskatten som skal være gravd ned av den eksentriske millionæren Forrest Fenn (82).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kista er fylt med gull og edle stener. Dyrefigurer fra tiden før Amerika ble oppdaget, hundrevis av sjeldne mynter, og gullklumper.
Antikke smykker med rubiner og smaragder.

Den eksentriske millionæren Forrest Fenn (82) har fyllt kista igjennom flere tiår. Nå hevder han å ha gravd den ned, og finneren får gullet og edelstenene til odel og eie.

- Skatten er ekte Enkelte tviler på om Fenn virkelig har gravd ned gullskatten. De hevder han er en skrønemaker som vil ha pubilisitet rundt boka si «The Thrill of the Chase», hvor han forteller om sitt liv og gir leserne ledetråder om hvor skattekista kunne være gjemt.

Andre er overbeviste om at Fenns gullskatt virkelig ligger et sted og venter på å bli funnet.

- Jeg har sett skatten. Jeg har holdt den. Han har hatt den så lenge jeg har kjent ham. Skatten er ekte. Og jeg kan fortelle deg at nå er skatten vekk fra hvelvet hans, sier Doug Preston, forfatter og venn av Fenn, til AP.

- Jeg er 100 prosent sikker på at han virkelig har vært ute og gjemt denne kista. Jeg er faktisk overrasket over at noen som kjenner ham tror at dette bare er sprøyt. Han er ikke slik. Han er ikke en konspiratorisk, sleip eller uærlig person i det hele tatt, sier Preston.

Skattekista skal etter sigende veie nesten 20 kilo og ha en verdi på rundt 10 millioner kroner.

Suksessrik gallerieier At Fenn igjennom sitt liv har hatt de økonomiske mulighetene og vært i posisjon til å skaffe seg gjenstandene som skal finnes i skattekista, er det ikke tvil om.

Etter å ha vært jagerpilot i Vietnam, kom Fenn tilbake til Santa Fe der han ble en svært suksessrik gallerieier.

Han holdt ofte hoff, med Jackie Kennedy Onassis, Sam Shepard, Jessica Lange og Michael Douglas som gjester i galleriet sitt.

GULLMYNTER: Fenn har igjennom sitt virke som renomert kunstsamler hatt tilgang på sjeldne og verdifulle objekter. Bildet, som er fra Fenns bok, viser antikke gullmynter.
GULLMYNTER: Fenn har igjennom sitt virke som renomert kunstsamler hatt tilgang på sjeldne og verdifulle objekter. Bildet, som er fra Fenns bok, viser antikke gullmynter. Vis mer

- Forrest er en handelsmann. Han har byttet til seg alle disse tingene, sier Dan Nietzel, en av mange som aktivt leter etter Fenns gullskatt.

I Fenns eget bibliotek er gulvet dekket av et fem ganger ni meter stort persisk teppe fra 1800-tallet, og er fyllt fra gulv til tak med verdigjenstander.

I 2006 raidet FBI huset hans på jakt etter antikt tyvegods, men Fenn ble aldri tiltalt.

Kreftdiagnose Selv sier Fenn at hovedmålet hans er å lokke unge mennesker ut av huset for å dra på skattejakt i vilmarka.

- Jeg liker et godt mysterium, sier 82-åringen til AP.

Han sier at historien begynte for 20 år siden, da han fikk en kreftdiagnose, og beskjed om at han hadde få år igjen å leve.

Fenn, som allerede da kunne se tilbake på en innbringende karriere som gallerist, bestemte seg for å fylle en kiste med sine kjæreste eiendeler, med det mål for øyet å gjemme den før sin død.

- Men så ødela jeg historien ved å bli frisk, sier han.

Istedet ble han ved med stadig å fylle på skattekista med nye, edle gjenstander. Fram til han for tre år siden, angivelig, gjemte den i fjellene nord for Santa Fe, New Mexico.

Tusenvis på skattejakt Det er nok av mennesker som tror på at skatten eksisterer, og legger ut på jakt. Skatteturister har blitt en egen industri i Santa Fe.

INDUSTRI: Forrest Fenn (82) opplever i disse dager enorm oppmerksomhet rundt seg selv og skatten. 17000 mennesker har mailet ham for å få ledetråder om hvor gullet ligger begravet. Foto: AP Photo/Jeri Clausing
INDUSTRI: Forrest Fenn (82) opplever i disse dager enorm oppmerksomhet rundt seg selv og skatten. 17000 mennesker har mailet ham for å få ledetråder om hvor gullet ligger begravet. Foto: AP Photo/Jeri Clausing Vis mer

Hotellet Inn and Spa i Santa Fe har opplevd eksplosiv interesse for sitt pakketilbud Fenns bok inngår i oppholdet.

Selv har 82-åringen mottatt 17000 eposter fra skattejegere som prøver å fritte ham ut om hvor skatten befinner seg.

Skattejegerne har også en egen facebook-side.

Skjønt, Fenn har aldri sagt at skatten befinner seg i Santa Fe, men et sted «nord for» Santa Fe.

Det man for øvrig har fått ut av ham, er at skatten er «mer enn 300 miles (483 kilometer) vest for Toledo», «ikke i Nevada», og «over 5000 fot (1524 meter) over havet».