Hevder han ikke husker

Han blir beskrevet som stille og rolig, men det siste halvåret skal venner ha merket en forandring. I dag står 20-åringen tiltalt for å ha voldtatt og drept Dereka Rukan Mikula.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når 20-åringen fra Son i dag går inn i rettssal tre i Ytre Follo tingrett, vil han for første gang se Derekas pårørende etter drapet. 20-åringen har erkjent at han var i Derekas hus natt til 15. mars i år, men han hevder at han ikke husker hva som skjedde da han kom inn i huset. Det første han husker er at Dereka lå livløs på gulvet.

- For min klient er denne saken selvsagt en stor påkjenning. Samtidig ser han fram til å komme videre, sier 20-åringens forsvarer Bjørn Haugen.

- Drept med lysestake

Ifølge tiltalen skal Dereka ha blitt slått i hodet med en telysestake og en stol, før den tiltalte skal ha festet en kabel rundt halsen hennes og strammet til. Dereka Rukan Mikula døde av hodeskader og tilstrammingen rundt halsen.

Unggutten er også tiltalt for å ha voldtatt Dereka mens hun var bevisstløs og for å ha brutt seg inn i huset. Politiet har funnet fingeravtrykk og blodspor etter den tiltalte på åstedet.

Den siktede har tidligere forklart dette med at han hadde vært uforsiktig med en kabelkniv. Unggutten jobbet fram til pågripelsen som elektrikerlærling i et Oslo-firma.

Splittet lokalsamfunn

I et intervju med Dagbladet i juni i år sa 20-åringen at han føler seg forhåndsdømt.

- Det er veldig tydelig at folket i Son er sikre på at det er jeg som drepte henne. Jeg vet ikke om det er mulig for meg å komme tilbake til Son, men slik situasjonen er nå, blir det vanskelig, sa 20-åringen.

Den tiltalte var i samme bekjentskapskrets som Dereka, og de hadde mange felles venner. Siktedes familie er også bosatt i Son.

Under fengslingsmøtene har forsvaret brukt mye tid på å sannsynliggjøre at det kan ha vært flere personer hjemme hos Dereka den aktuelle kvelden. Det har også blitt lagt vekt på at unggutten har en medfødt hjertefeil. Den tiltalte selv har forklart at medisiner i kombinasjon med alkohol kan være en årsak til at han husker lite fra den kvelden Dereka ble drept.

Tiltaltes forsvarer håper også på at nye fotobevis som nå er inne til analyse hos Kripos, kan tilføre saken nye opplysninger.

HUSKER IKKE: I dag møter 20-åringen som er tiltalt for drapet på Dereka Rukan Mikula (16) i Ytre Follo tingrett. Han har erkjent at han var i Derekas hus natt til 15. mars i år, men hevder at han ikke husker hva som skjedde.
FUNNET HJEMME: Venner og familie tente lys foran huset etter at Dereka (16) ble funnet drept.