Hevder han kjøpte skuddsikker vest av Afghanistan-soldat

Anders Behring Breivik hevder i politiavhør at den skuddsikre vesten han brukte på Utøya og i Regjeringskvartalet er kjøpt fra en Afghanistan-soldat.

STRIDSUTSTYR: Anders Behring Breivik på vei vekk fra Regjeringskvartalet etter at han har forlatt bombebilen utenfor høyblokka. Over brystet forklarer Breivik at han hadde en skuddsikker plate som han hevder å ha kjøpt frra en Afghanistan-soldat.
STRIDSUTSTYR: Anders Behring Breivik på vei vekk fra Regjeringskvartalet etter at han har forlatt bombebilen utenfor høyblokka. Over brystet forklarer Breivik at han hadde en skuddsikker plate som han hevder å ha kjøpt frra en Afghanistan-soldat. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

De oppsiktsvekkende opplysningene kommer i et avhør Breivik gjorde 3. august i fjor.

Terroristen forteller detaljert om hva slags utstyr han hadde med seg på Utøya. Han forklarer at han bruker en beskyttelsesdrakt som brukes i den israelske hæren, «Israelian Defence Force sin standard level 3 A».

Deretter forklarer Breivik:

«Det man bruker i tillegg er en esapi-plate som siktede kjøpte av en Afghanistan soldat, som er «armour penetration». Den tåler rifleskudd, men «drawbacket» er at den veier ekstremt mye. En plate som er ekstra large dekker hele fronten og veier syv kg. Det er sideplater i tillegg. Hvis du skal sloss mot Delta må du ha veldig mye rustning, og man klarer ikke det hvis man ikke er i toppform og bruker alle fordeler. Det er fire plater totalt, som er laget av porselenspulver. Han hadde under operasjonen kun den store foran, ikke alle fire.», heter det i avhørsdokumentet.

- Ikke lov - Jeg er ikke kjent med disse opplysningene. Forsvaret vil uansett ikke kommentere hvilke opplysninger vi gir politiet i en pågående etterforskning, sier major Eystein Kvarving til Dagbladet.

Forsvaret bruker en rekke ulike stridsvester i sine utenlandsoppdrag. Vestene forsvaret har er kamuflasjefarget, men det er mulig å ta ut de kjeramiske platene, slik Breivik beskriver.

Kvarving sier at soldater ikke har anledning til å selge utstyr de har mottatt på oppdrag.

- Materiell som for eksempel en stridsvest skal leveres tilbake. Soldater har ikke anledning til å selge utstyr de har mottatt på oppdrag, sier Kvarving.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer