Forklarer seg i retten:

Hevder han ombestemte seg

Kongsberg-tiltalte Espen Andersen Bråthen (38) forklarer seg nå i Buskerud tingrett.

FORKLARER SEG I RETTEN: Onsdag formiddag startet Espen Andersen Bråthen sin forklaring i Hokksund tinghus. Foto: Skjermdump / NTB
FORKLARER SEG I RETTEN: Onsdag formiddag startet Espen Andersen Bråthen sin forklaring i Hokksund tinghus. Foto: Skjermdump / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

HOKKSUND TINGHUS (Dagbladet): Rundt kl. 12.45 onsdag startet Espen Andersen Bråthen sin frie forklaring i rettssal 2 i Hokksund tinghus.

Dette er første gang offentligheten får høre hans historie om hva som skjedde i Kongsberg 13. oktober i fjor.

Bråthen er tiltalt for fem drap, elleve drapsforsøk og 13 tilfeller av grove trusler. Det er 31 fornærmede i saken, inkludert de fem drepte.

Følg alt fra rettssaken her:

- Jeg ombestemte meg

Det er på forhånd lagt ned påstand om at Bråthen dømmes til tvungen psykisk helsevern, og at han ikke kan straffes.

Bråthen leste opp sin forklaring fra et A4-ark som han hadde med seg. Der hevdet han at han ombestemte seg i tida før 13. oktober.

- Det siste stedet jeg bodde, leide jeg i to år. Det var ganske mørkt der, og jeg så ikke noe dagslys på to år. Jeg trodde jeg skulle bli blind da jeg fikk grønn stær. De siste tre månedene var jeg sikker på at jeg skulle bli blind, så da bestemte jeg meg for å gå ut og drepe, sier Bråthen og fortsetter:

TINGHUSET: Det er satt av fire og en halv uke til rettssaken mot Espen Andersen Bråthen i Kongsberg og Eiker tingrett. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TINGHUSET: Det er satt av fire og en halv uke til rettssaken mot Espen Andersen Bråthen i Kongsberg og Eiker tingrett. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Jeg ombestemte meg fordi jeg likte naboene og byen. Så fikk jeg ideen om at for å bli født på nytt på et bra sted, så måtte jeg drepe. Jeg tenkte nå kan jeg gå ut og drepe før jeg blir blind, sier Bråthen, som forteller at han hadde smerter da det presset bak øye.

- Det er ingen fare for gjentakelse, for nå vet jeg at jeg ikke blir blind og at det er feil å drepe, sier tiltalte.

UTSPØRRING: Statsadvokat Andreas Christiansen starter sin utspørring med å be Espen Andersen Bråthen forklare sin versjon av hva som skjedde i og rundt Coop Extra-butikken i Kongsberg 13. oktober i fjor. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
UTSPØRRING: Statsadvokat Andreas Christiansen starter sin utspørring med å be Espen Andersen Bråthen forklare sin versjon av hva som skjedde i og rundt Coop Extra-butikken i Kongsberg 13. oktober i fjor. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Lagde egne piler

Aktor starter sin utspørring med å be Bråthen forklare sin versjon av det som skjedde i og rundt Coop Extra-butikken i Kongsberg 13. oktober.

- Jeg tok med pilene og buen og knivene, og gjorde meg klar. Så gikk jeg ut, sier 38-åringen.

På spørsmål fra statsadvokaten om våpnene, forteller Bråthen at han hadde selv hadde laget 12 av pilene. Han hadde også laget buestrengen selv. Dette gjorde han i dagene før drapene. Om knivene sier tiltalte at han hadde en plan da han valgte hvilke som ble tatt med ut.

KONGSBERG: Mandag 18. mai går Buskerud tingrett i gang med å bearbeide Kongsberg-angrepet 13. oktober 2021 - med høy sikkerhet rundt tiltalte Espen Andersen Bråthen. Video: Vegard Krüger. Vis mer

- Hvorfor tok du med deg pil og bue, spør statsadvokat Christiansen.

- For å drepe mennesker, svarer tiltalte, som også forteller at han valgte Coop Extra i Kongsberg sentrum fordi det var der det var mest mennesker.

Statsadvokaten spør så om møtet med kvinnen som ble utsatt for det første drapsforsøket. Dette skjedde utenfor Coop Extra.

- Det var ikke så gøy for meg heller, å skulle drepe disse menneskene. Jeg skøyt to piler mot henne, men bommet med begge, sier Bråthen.

Det var satt av fram til kl. 16.00, men rundt 14.45 ba tiltalte om ordet.

- Unnskyld, er dette et avhør? Må jeg forklare meg, spør Bråthen plutselig i retten.

Han får beskjed om at han ikke er pliktig til å gjøre dette.

- Da velger jeg å ikke forklare meg mer, sier Bråthen.

Det vil bli gjort nytt forsøk på å fortsette hans forklaring torsdag.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer