Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jemtland-saken:

Hevder han spurte Jemtland om stjålet pistol: - Da ble han stram i maska

Den andre uka i rettssaken mot Svein Jemtland har startet i Hedmarken tingrett. En mann i 50-åra forteller nå om møtet med tiltalte dagen etter at Janne Jemtland ble skutt.

VÅPENET: Pistolen som avfyrte det dødelige skuddet ble funnet i et skogsområde mellom Hamar og Brumunddal i mai. Makaroven var tidligere meldt stjålet i Tsjekkia i 2007. Foto: Politiet
VÅPENET: Pistolen som avfyrte det dødelige skuddet ble funnet i et skogsområde mellom Hamar og Brumunddal i mai. Makaroven var tidligere meldt stjålet i Tsjekkia i 2007. Foto: Politiet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAMAR (Dagbladet): En mann i 50-åra er en av de første vitnene i Jemtland-saken i Hedmarken tingrett mandag. Et sentralt spørsmål i saken er hvor pistolen var oppbevart i huset. Drapsvåpenet, en 9 millimeter Makarov-pistol, ble meldt stjålet i Tsjekkia i 2007.

Ifølge Jemtland hjalp han kona å skaffe våpenet fordi hun skal ha vært bekymret for sin egen sikkerhet og for å bo alene i Brumunddal mens han selv var i Frankrike i Fremmedlegionen. Han hevder at Janne Jemtland oppbevarte pistolen i sin nattbordsskuff.

I avhør spilt av i retten har det kommet fram at ingen av sønnene visste om våpenet, og spørsmålet er om det kan ha vært oppbevart et annet sted i huset enn det Svein Jemtland forteller. Dette er både tema i retten og har vært et tema under etterforskningen.

Blir spurt om våpenet

Svein Jemtland forteller at våpenet ble kjøpt i Marseille, og at det var kona som sto for selve kjøpet.

Mannen i 50-åra som vitnet i dag, og som omtaler seg som en «farsfigur» for Janne Jemtland, sier han hadde en opplevelse med våpenet.

- For to-tre år siden sa Svein til meg hjemme i stua hos dem at han hadde fått tak i et våpen. En 9 millimeter pistol som ikke er sporbar. «Å, sier jeg, er det glattboret løp?». Da ble han stram i maska og jeg så aldri noe til det våpenet.

Han sier videre at han ikke snakket med Janne om våpenet.

- Jeg tror jeg tok ham litt på senga med den kommentaren, for det ble aldri noe mer snakk om det våpenet.

Han fikk også spørsmål om våpenets egenskaper av statsadvokat Iris Storås.

- Det var ikke brukenes til å skyte på blink med. På 20 meters avstand er det som å kaste småstein. Det er et korthåndsvåpen, sier mannen.

Møtte tiltalte den 29. desember

Brumunddølen fikk også spørsmål om kontakten med Jemtland 29. desember. Han tror klokka var rundt 12.30 den 29. desember da Svein Jemtland stoppet i veien med en svart Rav 4. Jemtland har selv forklart at han da hadde liket av Janne Jemtland i denne bilen. Janne Jemtland hadde blitt skutt omkring ti timer i forveien.

- Hva snakket dere om? spør statsadvokat Iris Storås.

- Han var opptatt av hvordan vi kom hjem og når vi kom hjem. Så kom det i en bisetning at han skulle lete etter Janne.

- Hvordan oppfattet du det?

- Et eller annet må jeg ha bitt meg merke i, for da jeg kom hjem fortalte jeg at det var rart at han var så opptatt av når og hvordan vi kom hjem.

Han mener det var rundt én meter fra traktoren han satt i og bort i førersetet der Svein satt. Mannen åpnet døra på traktoren mens Svein Jemtland skal ha hatt vinduet nede.

FUNNSTEDET: Det var i dette skogsområdet Svein Jemtland skal ha dumpet pistolen. Foto: Trym Mogen / Dagbladet
FUNNSTEDET: Det var i dette skogsområdet Svein Jemtland skal ha dumpet pistolen. Foto: Trym Mogen / Dagbladet Vis mer

Han sier han ikke kikket ytterlige på bilen eller vinduene og at Jemtland deretter kjørte ned mot Brumunddal uten å si noe om hvor han skulle.

Hadde våpentrening med avdøde

Vitnet beskriver seg som en slags farsfigur for Janne Jemtland, og at hun bodde hos ham i en periode. Han sier han ble kjent med henne for 18 år siden, og at han ble kjent med Svein Jemtland gjennom Janne.

Tiltales forsvarer Christian Flemmen Johansen spør videre mannen om han hadde noe våpentrening med Janne.

- Ja, hun ville skyte med hagla mi en gang. Det var ett skudd der hun skulle skyte på en blikkboks eller plastflaske, og hun traff, sier han.

Venner av Jemtland-paret vitner

I dag starter uke to av rettssaken. Det vil i dag bli ført til sammen ti vitner fra retten. De fleste av disse er venner av Jemtland-paret. I tillegg skal Jannes bror Terje Opheim vitne.

Fra Jemtland ble meldt savnet 29. desember i fjor, tok det to uker før ektemannen ble siktet for drapet på henne. I denne perioden bodde Opheim sammen med ham og barna for å støtte dem.

- Det var spesielt å bo med ham, med tanke på at han ble siktet i ettertid, har Opheim sagt til Dagbladet.

I dag vitner han i retten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!