Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Madeleine McCann-saken

Hevder han tilsto bortføring

Nye detaljer om 43-åringen som er mistenkt for å ha drept Madeleine McCann.

FORSVINNINGSSAKEN: Tysk påtalemakt holdt i går en pressekonferanse om siste nytt i Madeleine McCann-saken. Video: AP Vis mer

Den tyske 43-åringen som er mistenkt for å ha bortført og drept Madeleine McCann, skal ha fortalt andre at han var innblandet i bortføringen i 2007. Det skriver britiske og tyske medier i dag.

Ifølge Sky News' opplysninger fortalte tyskeren om bortføringen til en kamerat på pub, i tillegg til å vise vedkommende en video av at han voldtar en 72-årig amerikansk kvinne i Portugal i 2005.

Ifølge den tyske storavisa Bilds opplysninger delte han informasjon om den savnede jenta i en nettchat.

MISTENKT: Den 43-årige tyskeren har et langt kriminelt rulleblad som omfatter så vel vold som innbrudd, narkohandel og seksuelle overgrep. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
MISTENKT: Den 43-årige tyskeren har et langt kriminelt rulleblad som omfatter så vel vold som innbrudd, narkohandel og seksuelle overgrep. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Avslørt av innbrudd

Det tyske føderale kriminalpolitiet (Bundeskriminalamt) tror Madeleine, som var tre år gammel da hun ble bortført fra familiens feriehjem på Algarve-kysten 3. mai 2007, er drept. De har gått bredt ut og bedt om tips fra personer med kjennskap til saken.

Det kom i går fram at 43-åringen allerede sitter i fengsel i Kiel. I dag utdyper Bild at han soner en dom for narkohandel. Mannen har et langt kriminelt rulleblad og er tidligere dømt for blant annet flere seksuelle overgrep mot barn.

Voldtekten av den amerikanske eldre kvinnen ble ifølge tyske medier avslørt etter at innbruddstyver fant et videoopptak av forbrytelsen hjemme hos mannen.

Ifølge Bild ble tyskeren i fjor dømt til ytterligere sju års fengsel for voldtekten i 2005, men dommen er ennå ikke rettskraftig. Overgrepet skjedde i Praia da Luz, samme ferieby som Madeleine forsvant fra to år seinere.

Overfallsvoldtekt

Dommen mot 43-åringen falt i tingretten i Braunschweig i delstaten Niedersachsen like før jul i fjor, og ble den gang omtalt i lokalavisa Braunschweiger Zeitung. Ifølge dommen overfalt han den eldre amerikanske kvinnen i hennes hjem, og voldtok og ranet henne.

Det har kommet fram at mannen mellom 1995 og 2007 i perioder oppholdt seg i Portugal, hvor han tok strøjobber, men også gjorde seg skyldig i innbrudd og narkohandel.

Dommen slår videre fast at to småkriminelle fra 43-åringens eget miljø brøt seg inn i boligen hans i Tyskland og fant et videokamera. Der lå et opptak av voldtekten i Portugal.

Innbruddstyvene ble sjokkert over det de hadde sett, og varslet politiet, som klarte å identifisere offeret.

43-åringen nektet straffskyld for overgrepet, men ble felt av at et kroppshår funnet på kvinnens laken viste seg å stamme fra ham.

Videoopptaket har ifølge Braunschweiger Zeitung gått tapt.

I FENGSEL: 43-åringen soner for tida en narkodom i dette fengselet i Kiel. Foto: Fabian Bimmer / Reuters / NTB Scanpix
I FENGSEL: 43-åringen soner for tida en narkodom i dette fengselet i Kiel. Foto: Fabian Bimmer / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Ungdomskriminell

Bild har kartlagt mannens bakgrunn i detalj. Han ble født i 1976 i den bayerske byen Würzburg, under et annet navn enn sitt nåværende, siden han etter hvert ble adoptert.

Den mistenkte er 182 cm høy, har kopparr og røyketenner og biter negler. Han har en lang historie med kriminalitet:

Allerede i 1992, da han var 16 år, ble han dømt for grovt tyveri etter innbrudd. To år seinere forgrep han seg på ei seksårig jente på en lekeplass. Seinere, mens han var prøveløslatt, forgrep han seg på en niåring. Fordi dette skjedde i prøvetida, fikk han to års fengsel.

På spørsmål fra dommeren i ungdomsretten svarte han: «Jeg har ikke gjort noe.» Den sakkyndige konkluderte med at så lenge han ble holdt under oppsyn, var han «uproblematisk».

Så forsvant den unge mannen fra Würzburg. Den kriminelle karrieren fortsatte, med tyveri, kroppsskade, seksuelle overgrep, også mot mindreårige, og spredning av materiale med seksuell framstilling av barn.

Forsvant etter bortføringen

Straffehistorikken i Tyskland får så et opphold mellom 1995 og 2007 - perioden da han ifølge Bundeskriminalamt hadde tilknytning til Portugal.

I Portugal bodde tyskeren i et feriehus mellom Praia da Luz og den større byen Lagos. Ifølge naboer ble huset aldri oppsøkt av politiet, men et annet bolighus nær en skole ble denne uka gjennomsøkt.

På denne tida tok han strøjobber, blant annet i restaurantbransjen, men brøt seg også inn på hoteller og feriehus, og omsatte narkotika.

BOLIGEN: Et feriehus hvor 43-åringen bodde i Portugal. Foto: Rafael Marchante / Reuters / NTB Scanpix
BOLIGEN: Et feriehus hvor 43-åringen bodde i Portugal. Foto: Rafael Marchante / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Påtalemakten i Braunschweig mener også at han bortførte og drepte Madeleine på slutten av Portugal-oppholdet. I 2007, samme år som Madeleine ble meldt savnet, forsvant også 43-åringen fra Algarve.

Mannen skal mellom 2012 og 2014 ha drevet en kiosk i Braunschweig. Siden 22. juni 2017 har han sittet i fengsel.

Tysk politi har beslaglagt det ene av to kjøretøy 43-åringen disponerte i Portugal, og som kan ha blitt brukt i forbindelse med bortføringen av Madeleine - en Volkswagen T3 Westfalia campingbil, som nå blir undersøkt av kriminalteknikere.

Det andre kjøretøyet, en Jaguar XJR 6, jobber politiet fremdeles med å spore opp. Bilen ble overført til en annen person dagen etter at Madeleine ble borte.

BESLAGLAGT: Politiet har beslaglagt denne folkevognbussen, som 43-åringen disponerte i Portugal. De leter også etter en mørk Jaguar. Foto: Metropolitan Police / AFP / NTB Scanpix
BESLAGLAGT: Politiet har beslaglagt denne folkevognbussen, som 43-åringen disponerte i Portugal. De leter også etter en mørk Jaguar. Foto: Metropolitan Police / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Sporet samtale

Politiet har gått bredt ut og bedt om ytterligere tips i saken. Blant annet ønsker de å komme i kontakt med personer som kan være ofre for mannen.

I tillegg skriver det tyske føderale kriminalpolitiet (Bundesamt) i en pressemelding at de har grunn til å tro at flere personer har konkret kunnskap om den antatte forbrytelsen, eventuelt hvor liket av Madeleine havnet.

- Disse personene ber vi uttrykkelig om å melde seg og dele sin kunnskap, skriver etterforskningsledelsen.

Politiet mener de har sporet en samtale mellom den mistenkte 43-åringen og en så langt ukjent person forsvinningsdagen, 3. mai 2007. Mobilen de mener den mistenkte brukte, befant seg i Praia da Luz, mens den andre befant seg på et annet sted.

- Brukeren av dette nummeret [som tyskeren skal ha snakket med] anses som et viktig vitne, understreker Bundeskriminalamt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!