Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hevder han ville holde milliardene hemmelige

Overgrepsanklagede Jeffrey Epstein signerte testamentet to dager før han tok sitt eget liv.

SE TV: Lørdag ble Jeffrey Epstein funnet død på sin egen celle i New York. Nå vender etterforskerne på hver stein i jakten på hans medsammensvorne. Vis mer

Det har gått halvannen uke siden den overgrepsanklagede milliardæren Jeffrey Epstein (66) ble funnet død på sin egen celle i New York.

Han var tiltalt for menneskehandel og seksuell utnyttelse av mindreårige, og myndighetene har konkludert med at han tok sitt eget liv. Han nektet hele tiden for anklagene.

Nå er milliardærens testamente offentliggjort av New York Post. Det ble signert bare to dager før han begikk det mye omtalte selvmordet, og er sendt inn fra Jomfruøyene, der Epstein eier to øyer.

Etterlot seg gigantformue

Politiets massive etterforskning av kapitalforvalteren, og hans angivelige nettverk, fortsetter selv etter hans bortgang. Forrige uke dukket det opp bilder av både FBI- og tollagenter på Epsteins private øy - Little Saint James.

I tillegg til den private øya, eide Epstein en «herregård» på Manhattan til en verdi av 700 millioner kroner. Han hadde også en ranch i New Mexico, samt leiligheter i Paris og Palm Beach i Florida.

Ifølge testamentet etterlot han seg til sammen en formue på 577 millioner dollar, over fem milliarder kroner.

Formuen er testamentert til en stiftelse, en særegen organisasjonsform som kjennetegnes ved at styret kan disponere godene for å gjennomføre stiftelsens formål. Styret er ikke navngitt i testamentet.

Den eneste potensielle arvingen som nevnes er broren Mark Epstein, men det påpekes samtidig at han kun ville hatt rett på den omfattende formuen dersom testamentet aldri var blitt etterlatt.

New York Times spekulerer på om dette kan ha vært et siste forsøk på å holde informasjon unna offentligheten, ettersom forvaltningen av stiftelsen kan holdes skjult.

- Det holdes unna nysgjerrige øyne fordi stiftelsen er privat, sier jusekspert Patrick Goodman ved UCLA til avisa.

En ikke navngitt advokat antyder det samme overfor New York Post. Vedkommende tror Epstein forberedte seg på det som skulle skje et par dager etter signeringen.

- Hva visste han

FBI håper å finne bevis på hvem Epsteins såkalte «indre sirkel» besto av. Kort tid etter at dødsfallet ble kjent, begynte konspirasjonsteoriene å ta av på nett.

Flere spekulerte på at mektige personer ønsket ham tatt av dage, slik at han ikke kunne trekke dem inn i etterforskninga.

New York Times publiserte forrige mandag en artikkel der en av deres journalister skildret et intervju han gjorde med Epstein for ett år siden. Han skal da ha fortalt journalisten at han hadde detaljert kunnskap om andre kjendisers «seksuelle tilbøyeligheter» og narkotikavaner.

Borgermesteren i New York, Bill de Blasio, sa ifølge BBC at det virket «altfor beleilig» at Epstein ikke lenger kan ta med seg andre i dragsuget.

- Det mange av oss vil vite er; hva visste han? Hvor mange andre millionærer og milliardærer var med på disse ulovlige aktivitetene han var involvert i, sa de Blasio.

Emneknaggene #ClintonBodyCount og #TrumpBodyCount trendet også på Twitter i dagene etter dødsfallet.

Avviser kopling

Førstnevnte refererer til en grundig tilbakevist konspirasjonsteori fra 90-tallet, som gikk ut på at Bill og Hillary Clinton i all hemmelighet fikk sine «fiender» drept.

- Clinton vet ingenting om de grusomme forbrytelsene Jeffrey Epstein erkjente skyld for i Florida for noen år siden, eller dem han nylig ble siktet for i New York, skriver Clintons talsperson, Angel Ureña, i en uttalelse på Twitter.

DELTE KONSPIRASJON: Trump delte konspirasjon om involvering fra tidligere president Bill Clinton. Foto: Evan Vucci / AP / NTB Scanpix
DELTE KONSPIRASJON: Trump delte konspirasjon om involvering fra tidligere president Bill Clinton. Foto: Evan Vucci / AP / NTB Scanpix Vis mer

President Donald Trump har tatt sterk avstand fra milliardæren etter at pågripelsen ble kjent, men siden har det dukket opp en video fra 1992 som viser de to i vennlig samtale på fest. Han lot ikke muligheten gå fra seg til å helle bensin på bålet.

Han delte en tweet fra komiker og tilhenger Terrence Williams, som insinuerte at Epstein hadde kompromitterende informasjon om Bill Clinton, og at det har sammenheng med dødsfallet. Denne er nå delt av nesten 70 000 og videoen er sett mer enn fem millioner ganger.

- Skal ikke få hvile

En av dem som har anklaget Epstein for seksuelle overgrep, Jennifer Araoz, saksøkte den avdøde kapitalforvalteren forrige uke. Det er ventet at flere vil gjøre det samme.

Det er foreløpig uklart hva hun og eventuelle andre vil komme til å kreve i erstatning, men det er sannsynlig at formuen ikke vil overføres til stiftelsen før alle søksmål er behandlet.

- Eiendelene kan ikke bli distribuert til noen begunstigede, inkludert en stiftelse, før alle kreditorer, inkludert ofre som har krav på erstatning, har fått det de skal ha, sier Goodman til New York Times.

Påtalemyndigheten la mandag til side tiltalen mot Epstein, i lys av hans bortgang. De har imidlertid sagt at etterforskningen fortsetter, og at de kan komme til å gå til rettslige skritt mot eventuelle tilretteleggere.

- Jeg kan forsikre dere om at etterforskningen vil fortsette mot samtlige av Epsteins medsammensvorne. De skal ikke få hvile, sa justisminister William Barr forrige uke.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media