Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Prins Harry

Hevder Harry skal på Norges-tur

Britiske medier melder at prins Harry vil besøke Norge i forbindelse med en militærøvelse, men er uenige om hvor involvert han vil være.

TIL NORGE: Ifølge britiske medier vil prins Harry reise til Norge i løpet av de kommende ukene. Foto: Sumaya Hisham / Reuters / NTB Scanpix
TIL NORGE: Ifølge britiske medier vil prins Harry reise til Norge i løpet av de kommende ukene. Foto: Sumaya Hisham / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag kveld meldte den britiske tabloidavisa Mirror at prins Harry (34), sammen med det britiske forsvaret, skal ta del i en militærøvelse i Norge.

Det samme melder flere andre britiske medier. Flere hevder at norgesbesøket vil finne sted i løpet av noen få uker, men de er derimot uenige om hvor involvert i øvelsen prinsen vil være.

Mirror skriver at det er Storbritannias største militærøvelse «mot Russland» på over 20 år, og omtaler det som en «advarsel til Russlands president Vladimir Putin».

- Prins Harry vil være fullstendig involvert i øvelsen, og han vil bli forelagt topphemmelige stridsplaner, sier en ikke navngitt høytstående militærkilde til avisa.

Bekrefter øvelse

Major Elisabeth Eikeland, pressevakt ved Forsvarets operative hovedkvarter, bekrefter at britiske styrker denne vinteren kommer til Norge for å delta i en øvelse.

- Det skal være en samtrening i indre Troms, Porsangermoen og Harstad i løpet av vinteren. Opptil 2500 soldater fra Norge, Storbritannia, USA, Tyskland og Nederland deltar, opplyser Eikeland til Dagbladet.

PILOT: Prins Harry er utdannet helikopterpilot i Royal Air Force, og tjenestegjorde i Afghanistan. Her fra desember 2012. foto: John Stillwell / AP / NTB Scanpix)
PILOT: Prins Harry er utdannet helikopterpilot i Royal Air Force, og tjenestegjorde i Afghanistan. Her fra desember 2012. foto: John Stillwell / AP / NTB Scanpix) Vis mer

Ifølge majoren avholdes disse arktiske øvelsene jevnlig, som regel i februar og mars. Hun kan imidlertid ikke bekrefte eller avkrefte prins Harrys deltakelse.

- Det er opplysninger som britene selv sitter med. Vi vet ikke mer enn det vi har lest i avisene, sier hun.

Tom Miskin, politisk rådgiver ved Storbritannias ambassade i Oslo, svarer slik:

- Alle utenlandsreiser foretatt av hertugen av Sussex vil bli kunngjort av Kensington Palace på vanlig vis.

Avfeier påstander

For et år siden ble prins Harry utnevnt til såkalte captain general i Royal Marines, dvs. våpengreinas øverste seremonielle leder. Han har tjenestegjort ved det britiske forsvaret i ti år, og har blant annet deltatt i rene kamphandlinger mot Taliban i Afghanistan.

UT PÅ TUR: Prins Harry og forloveden Meghan Markle besøker et av Londons mest trendy sted sør i byen. Video: CNN Vis mer

Kongehusekspert Chris Ship i ITV News avfeier at prinsen vil være særlig involvert under det kommende norgesbesøket.

«Sannheten er at det finnes en plan for at prinsen skal besøke en militærøvelse. Det var en hemmelig plan (fram til noen ved forsvarsdepartementet lekket det). Prins Harry er involvert i øvelsen på grunn av sin seremonielle rolle som øverstkommanderende av Royal Marines», skriver Ship i en kommentar.

Mulig norgesbesøk

Ukebladet Hello! har publisert et intervju med en ikke navngitt kilde ved Det britiske kongehuset, som også avfeier at prins Harry vil være særlig involvert.

- I kraft av sin rolle i Royal Marines kan det godt hende at han besøker dem for å vise sin støtte. Men han er ikke lenger et operativt medlem av forsvaret og vil derfor ikke ta del (i øvelsen, journ.anm.), sier kilden til ukebladet.

Kilden sier også at et slikt besøk ville vært kunngjort i god tid i forveien.

Tusenvis av soldater

Det britiske kongehuset har imidlertid ikke kunngjort noen framtidige offisielle besøk for prins Harry.

Mirror hevder at 8000 soldater fra USA og Europa vil delta i øvelsen, hvorav 1000 av dem er elitesoldater i den britiske marinen. De skriver også at britiske soldater allerede har begynt å reise til Norge.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!