-DREPT: Ifølge den algerske regjeringen er terroristen Mokhtar Belmokhtar drept i et amerikansk angrep. Foto: AFP
-DREPT: Ifølge den algerske regjeringen er terroristen Mokhtar Belmokhtar drept i et amerikansk angrep. Foto: AFPVis mer

Hevder hjernen bak In Amenas-angrepet er drept

Fem nordmenn var blant de 40 ansatte som ble drept i angrepet mot Statoils gassanlegg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mokhtar Belmokhtar, som var hovedmannen bak angrepet mot Statoils gassanlegg i In Aménas i Algerie for to år siden, skal være død.

Han ble drept i et amerikansk angrep i Libya på lørdag, melder nyhetsbyrået Reuters, som skriver at opplysningene stammer fra et dokument fra regjeringen i landet. Også nyhetsbyrået AP omtaler uttalelsen.

Pentagon har bekreftet at de har har hatt et angrep rettet mot «en al-Qaida-tilknyttet terrorist», men de har ikke navngitt vedkommende.

- Vi vurderer nå resultatet av operasjonen og vil gi mer informasjon når det passer, sier oberst Steve Warren i en uttalelse, ifølge NTB.

Det er ikke kjent om det dreier seg om et luftangrep eller en annen type operasjon.

Rapportert død før Algerieren Belmokhtar regnes som hjernen bak gisselaksjonen mot gassanlegget i In Amenas i Algerie der 40 ansatte fra en rekke land ble drept, inkludert de fem nordmennene Tore Bech (58), Thomas Snekkevik (35), Hans M. Bjone (55), Alf Vik (43) og Victor Sneberg (56).

Det er ikke første gang det rapporteres at Belmokhtar er død.

I mars ble det hevdet at mannen med kallenavnet «Den enøyde» ble drept
da en væpnet styrke fra Tsjad jevnet en terroristbase i Mali med jorden.

Dette ble seinere avkreftet da han dukket opp i en ny trusselvideo.

Opplært i Afghanistan Mokhtar Belmokhtar har helt siden 1990-tallet herjet i Nord-Afrika, først i hjemlandet Algerie, men senere også i Nord-Mali.
Ifølge sikkerhetskilder i flere europeiske og nordafrikanske land fikk han på begynnelsen av 1990-tallet opplæring i Afghanistan; ifølge NTB delvis av mujahedingeriljaen som hadde drevet russerne ut av landet, og seinere også av arabere med bånd til Osama bin Laden og al-Qaida.

 I 1993 dro han tilbake til hjemlandet Algerie, der de militære med stilltiende aksept fra omverdenen hadde gjennomført et kupp og fratatt Den islamske redningsfront (FIS) valgseieren.

Belmokhtar og en rekke andre og mer erfarne Afghanistan-veteraner dro hjem, der de dannet Væpnet islamsk gruppe (GIA) for å ta opp kampen mot regimet.

Krigen som fulgte ble ifølge NTB et blodbad som kostet mist 150 000 mennesker livet, før GIA mer eller mindre ble knust mot slutten av 1990-tallet.

«Mr. Marlboro» Den 40 år gamle tidligere al-Qaida-våpendrageren har tatt på seg ansvaret for angrepet på gassanlegget In Amenas i Algerie. I et videopptak som ble publisert dagen etter terroren knytter han også angrepsordren til verdens mest kjente terrornettverk.

- Vi i al-Qaida annonserer denne velsignede operasjonen, sier Belmokhtar i videoen.

«Khaled Abul Abbas» og «Belaouer» var Belmokhtars alias. Han refereres til som kommandør av en islamistfraksjon som består av krigere fra både Mauritania og Algerie.

Belmokhtar, som har gode kontakter også i Libya, knyttes til utstrakt smugling av diamanter og sigaretter, og ble noen ganger kalt «Mr. Marlboro».

«Den enøyde» Belmokhtar anslås å ha tjent opptil 800 millioner på kidnapping, ifølge risikoanalytiker Kjell-Ola Kleiven i selskapet RIG. O

Gruppa han kontrollerte har operert under ulike navn, både Katibat Al-Mulathamin, «Den maskerte bataljon», og en annen betegnelse som refererer til «De som signerer i blod».

Ifølge terroranalytikerne i International Institute for Counter-Terrorism (ICT) fikk Belmokhtars jihadister fotfeste da han etablerte seg i Azawad-ørkenen mot slutten av 2004.

Før det skal han ha mistet det ene øyet i trefninger i Afghanistan og har dermed fått nok et kallenavn - «Den enøyde».