Hevder Høyre bryter regelverket: - Uforståelig om de mener det

Høy temperatur hele veien inn i Oslo-valgkampen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STORTINGET, OSLO (Dagbladet): Oslo-kandidatene Raymond Johansen (Ap) og Stian Berger Røsland (H) møttes lørdag til en siste duell før valget, fra Valgboden til DBTV.

I Oslo ligger det an til å bli et utrolig jevnt valg, der så lite som 300 stemmer kan bestemme hvem av de to som ender opp som byrådsleder. Den siste uka har det mest debatterte temaet mellom de to vært diskusjonen om innsynskravet om avvik i eldreomsorgen.

Siden januar 2013 er det meldt inn 8000 alvorlige hendelser i eldreomsorgen i Oslo kommune, men innholdet i rapportene har vært unndratt offentligheten.

- Selvfølgelig er det viktig informasjon som må fjernes, men det kan gjøres med en sprittusj. Kommunen fikk innsynsbegjæring fra Adresseavisa 9. mars, så dette har de åpenbart forsøkt å unngå å offentliggjøre. Som et resultat har vi ikke fått en opplyst diskusjon om tilstanden i eldreomsorgen. Det er sterkt beklagelig og kan være brudd på offentlighetsloven, sier Johansen til Dagbladet lørdag.

Ordføreren snudde Nylig ble det også kjent at Oslo kommune har bestemt at pressen ikke vil få tilgang til dokumentene om avvik før etter valget. Tidligere denne uka snudde imidlertid Oslo-ordfører Fabian Stang, da han under en direktesendt debatt med Raymond Johansen fortalte Dagbladet at han ikke så noe problem med å slippe dokumentene etter hvert som de ble sladdet.

- Jeg har ikke noe ønske om å holde noe som helst hemmelig, av disse opplysningene. Så fort personopplysningene er tatt ut så skal det offentliggjøres. Vi skal også ha et system framover hvor avvikene rapporteres fortløpende, sa ordføreren og lovet at han skulle gjøre sitt for å få offentliggjort dokumentene.

Normalt skal ikke en innsynsbegjæring ta mer enn tre dager å behandle. I så fall skulle de første avviksmeldingene komme pressen i hende senest mandag, siden Fabian Stang gjestet Valgboden onsdag denne uken. Men fredag kom nok en kontrabeskjed fra Oslo kommune.

- Den beskjeden jeg fikk i dag går på at dokumentene kan slippes i november, sa eldrebyråd i Oslo, Aud Kvalbein (KrF) til Dagbladet fredag.

Det er Sykehjemsetaten som har vedtatt at innsyn til offentligheten i de rundt 8 000 avviksmeldingene ikke kan gis før i november.

- Ap har en lettvint holdning Behandlingen av innsynskravet har møtt krass kritikk fra både poltiske motstandere og Norsk Presseforbund. Byrådsleder Stian Berger Røssland sier Arbeiderpartiet tar alt for lett på temaet.

- Jeg synes Raymond Johansen og Arbeiderpartiet har en veldig lettvint holdning til det at vi håndterer helt private og sensitive opplysninger fra våre brukere. Vi skal sørge for at de opplysningene blir offentlige, men at det gjøres på en måte som pasienter, brukere og ansatte er komfortable med, sier byrådslederen.

Raymond Johansen har tilbudt seg å kjøpe sprittusjer til byrådet, så man kan få fortgang i behandlingen.

- Sier du at det nå er politikere og ikke jurister som skal gå gjennom dokumentene og fjerne sensitive personopplysninger?

- Nei, men vi har muligheten i en stor kommune som Oslo å ha jurister på denne jobben. Dette er bare trenering for å unngå å diskutere hvordan tilstanden er i eldreomsorgen. Det er viktig at pressen får muligheten til å føre en opplyst diskusjon om dette, sier Johansen.

Bruker ett årsverk Ifølge en redegjørelse Dagbladet har lest anslår etaten at de vil bruke rundt ett årsverk på å fjerne sensitive personopplysninger og gjøre dataene tilgjengelige.

- Hvorfor er det ikke mulig å gi innsyn i disse dokumentene fortløpende?
 
- Vi har fått brev fra både Helse- sosial- og eldreombudet i Oslo, det sentrale hovedvernombudet og hovedvernombudet i sykehjemsetaten, som alle er svært skeptiske til at vi i det hele tatt skal offentliggjøre disse avvikene. Vi kommer til å gjøre det likevel, men vi er nødt til å gjøre det samarbeid med hovedvernombud og de ansattes organisasjoner. At arbeiderpartiet er mot det synes jeg er ganske oppsiktsvekkende, sier han.

- Selvsagt med forbehold Rune Dahl, poltisk rådgiver for ordføreren, tok kontakt med Dagbladet fredag ettermiddag for å presisere at ordfører Fabian Stangs lovnad kom med visse forbehold.

- Når Stang svarer at han er åpen for å offentliggjøre meldinger fortløpende, så er jo det selvsagt med det forbehold at kommunen følger lovverket, og at det gjøres i samråd med de ansattes organisasjoner og beboere, sier Dahl.

- Mistenkelig adferd Ap-nestleder Hadia Tajik reagerte også kraftig, og kritisert kommunen for hemmelighold tidlligere i uka. Tajik omtalte det som mistenkelig adferd av Oslo kommune og fikk støtte av generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Arne Jensen.

- Jeg blir mistenksom, for det er mistenkelig adferd. Det er merkelig at de ikke vil gi sine velgere tilgang på relevant informasjon før valget, sa Tajik fra Dagbladets Valgbod tirsdag.

Du kan også følge med på det som skjer foran og bak kameraet i boden i vårt live-studio på nett.

Om du ønsker å delta i debatten, bruk emneknaggen #dbvalg15 på twitter.