REVOLUSJONSGARDEN:  Medlemmer av revolusjonsgarden under en minnemarkering i Iran. Ifølge en amerikansk kongressrapport, støtter denne garden al-Qaida i all hemmelighet. Foto: (AP Photo/Vahid Salemi)
REVOLUSJONSGARDEN: Medlemmer av revolusjonsgarden under en minnemarkering i Iran. Ifølge en amerikansk kongressrapport, støtter denne garden al-Qaida i all hemmelighet. Foto: (AP Photo/Vahid Salemi)Vis mer

Hevder Iran i det stille hjelper al-Qaida

Al-Qaida har mistet lederskikkelsen, men kan i hemmelighet ha ha fått en ny og svært sterk støttespiller.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dagene etter at Osama bin Laden ble drept i et villakompleks i Abbottabad, har verden spurt seg hva som vil skje med al-Qaida nå. De fleste har vært klare på at terrornettverket ikke dør med sin karismatiske lederskikkelse, men at det vil møte problemer i nær framtid.

Ifølge et amerikansk kongresspanel, mangler det imidlertid ikke på mektige støttespillere. Panelet slapp onsdag en rapport som hevder at al-Qaida faktisk har svært nære bånd til en spesialenhet i Irans revolusjonsgarde, kalt al-Quds.

Koblingen mellom al-Qaida og Iran har vært nevnt tidligere, blant annet i kjølvannet av terrorangrepene 11. september. Flere har imidlertid hevdet at sjiamuslimske Iran neppe ville samarbeide med sunnimuslimske arabere i al-Qaida.

Rapportens forfatter, Michael S. Smith II mener imidlertid at denne antakelsen har gjort at denne koblingen ikke har fått nok oppmerksomhet, skriver AFP.

«Kontrer amerikansk innflytelse» - Iran har i det stille dannet et sterkt, operativt samarbeid med nøkkelledere i al-Qaida, skriver han i rapporten.

 DREPT:  Osama bin Laden har i lang tid vært selve ansiktet til al-Qaida. Foto: EPA PHOTO / AFPI/ AL-JAZEERA
DREPT: Osama bin Laden har i lang tid vært selve ansiktet til al-Qaida. Foto: EPA PHOTO / AFPI/ AL-JAZEERA Vis mer

- Dette forholdet er blitt dannet for å kontre amerikansk innflytelse i Midtøsten og Sør-Asia, slår rapporten fast.

Båndene skal strekke seg tilbake til 1990-tallet, da al-Quds-medlemmer jobbet med Hizbollah i å trene opp bin Ladens hellige krigere.

- Gjennom samarbeidet, vil Iran antakeligvis også hjelpe al-Qaida med å mobilisere terrorister som kan gjennomføre angrep mot USA og våre allierte, via støtten som skal til for å utvide al-Qaidas operasjonelle rekkevidde, heter det i rapporten.

Kongressrapporten hevder at flere hundre al-Qaida-medlemmer og familiemedlemmer av terrornettverkets ledere, har søkt tilflukt i Iran.

- Kan koste USA dyrt - Hvis Irans bånd til al-Qaida ikke blir undersøkt, kan det koste USA og våre allierte dyrt, sier Smith i rapporten.

 AHMADINEJAD:  President Mahmoud Ahmadinejads skal ha vært med på å stifte elitestyrken, som svarer til presidentens sjef. Foto: AFP PHOTO/ATTA KENARE
AHMADINEJAD: President Mahmoud Ahmadinejads skal ha vært med på å stifte elitestyrken, som svarer til presidentens sjef. Foto: AFP PHOTO/ATTA KENARE Vis mer

Smith sier også til AFP at et medlem av Kongressens etterretningskomité sier at interessen for denne koblingen er økende i etterretningssamfunnet.

Iran har flere ganger hevdet at landet jobber aktivt for å stoppe al-Qaida, og at det er blitt gjennomført omfattende aksjoner mot al-Qaida-medlemmer i landet.

Etter bin Ladens død rykket Irans utenriksdepartement ut og slo fast at det nå ikke lenger finnes noen «unnskyldning» for amerikansk nærvær i regionen. Iran uttrykte også håp om at drapet på bin Landen vil bidra til gjenoppretting av fred og sikkerhet i regionen.