Hevder Iran ville bombe ambassader i Aserbajdsjan

22 personer er pågrepet i Aserbajdsjan, mistenkt for å ha planlagt angrep på ambassadene til Israel og vestlige land på oppdrag fra Iran.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De 22 pågrepne kommer fra Aserbajdsjan og planla angivelig terrorangrep mot ambassadene til Israel, USA og andre vestlige land i hovedstaden Baku. Dette opplyser Sikkerhetsdepartementet i Aserbajdsjan i en kort uttalelse, men sier ikke når arrestasjonene fant sted.

«Skytevåpen, patroner, eksplosiver og spionasjeutstyr ble funnet under pågripelsen», heter det i departementets uttalelse. Den iranske Revolusjonsgarden hevdes å stå bak terrorplanene.

Ambassader De 22 arresterte sies å ha mottatt ordre fra Revolusjonsgarden om å «utføre terroristiske handlinger mot USA, Israel og andre vestlige staters ambassader og ansatte ved ambassader». De arresterte, som altså er fra Aserbajdsjan, ble rekruttert helt tilbake i 1999. De fikk opplæring i bruk av våpen og spion-teknikk i militære leirer i Iran, hevder myndighetene i Aserbajdsjan.

Fjernsynet i Aserbajdsjan meldte i forrige måned om en sammensvergelse for å angripe Israels ambassade og et jødisk senter, som myndighetene hadde avverget. På den tida var Iran også mistenkt for å angripe israelske mål i India, Thailand og Georgia. Det er uklart om det nå er snakk om nye arresterte eller om det er en offisiell bekreftelse av arrestasjonene fra februar.

Fordekt krig? BBC, det britiske kringkastingsselskapet, melder at Iran og Israel ser ut til å drive en fordekt krig mot hverandre sør i Kaukasus, med trusler, drapsforsøk og bombeangrep. Dette skjer i Aserbajdsjan, Georgia og Armenia. Iran hevder at aserbajdsjanere har hjulpet Israel med å utføre drap i Iran, hvor personer med tilknytning til landets kjernefysiske utviklingsprogram er tatt av dage på måter som bare kan utføres av yrkesmordere. Mistankene fra omtrent alle hold går mot Mossad, Israels etterretningstjeneste.

Contact, en nyhetstjeneste på internett som mottar støtte fra USA, melder at arrestasjonene fant sted i slutten av januar og utover i februar. De arresterte vil bli tiltalt for forræderi og ulovlig besittelse av våpen, meldes det. Contact hevder at det «ikke er den første gruppa» av personer som i det siste er arrestert og anklaget for å arbeide for hemmelige tjenester i Iran.

(NTB/AFP/Dagbladet)