Hevder IS har hemmelige treningsleire i Bosnia

Liten landsby.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den islamske staten (IS) har etablert treningsleire i Bosnia, der militante aktivister i all hemmelighet har kjøpt opp eiendommer, skriver The Sunday Mirror.

Den engelske avisen har besøkt den isolerte landsbyen Osve, knappe 10 mil fra Sarajevo, der den kjente IS-tilhengeren Harun Mehicevic er blant dem som har kjøpt seg eiendom.

Minst tolv menn skal ha blitt trent i Osve for deretter å reise til Syria for å kjempe med IS, skriver avisen.

- Et stort antall folk har dratt og fortsetter å dra fra denne landsbyen til Syria, sier terroreksperten Dzevad Galijasevic.

Kjøper eiendom Blant dem som skal ha kjøpt seg eiendom i Osve er IS-tilhengeren Harun Mehicevic, som flyktet fra Bosnia under krigen på 1990-tallet og bosatte seg i Australia.

Han har holdt flammende taler for potensielle IS-rekrutter og snakket varmt om opprettelsen av «en islamsk stat der muslimer kan leve med verdighet og ære».

Kjente islamister som Jasin Rizvic og Osman Kekic, som begge kjemper for IS i Syria, har også kjøpt seg eiendommer i landsbyen.

Det samme har en rekke andre militante islamister som er i søkelyset til flere lands etterretningstjenester.

- Terror-reir En av innbyggerne i området beskriver landsbyen som et «terror-reir».

- Vi hører rett som det er lyden av skudd i skogen der oppe. De holder på lenge om gangen og det skjer hver eneste uke, sier mannen, som ber om å få være anonym.

Bosnisk antiterrorpoliti stormet tidligere i år landsbyen Gornja Maoca lenger nord, etter rapporter om at det var begynt å dukke opp IS-flagg der.

Politiet har også flere ganger tidligere slått til mot området, som er et kjent tilholdssted for tilhengere av den strengt fundamentalistiske wahhabi-retningen innen islam.

Hjemvendte krigere Bosnia er i likhet med en rekke andre land redd for at fremmedkrigere som vender hjem skal utgjøre en trussel mot landets sikkerhet.

- Fremmedkrigere som returnerer fra Syria og Irak, herdet i strid, dyktige i sin omgang med våpen og sprengstoff og ideologisk radikalisert, utgjør ikke bare en direkte fare for sikkerheten i Bosnia, men også i resten av regionen og andre steder, konkluderer en rapport.

I rapporten, som er ført i pennen av professor Vlado Azinovic ved universitetet i Sarajevo, går det fram at nærmere 200 bosniske menn og kvinner reiste til Syria i 2013 og 2014. I underkant av 50 av dem har siden kommet hjem.

- De utgjør utvilsomt en sikkerhetsutfordring, medgir Kristina Jozic i den bosniske sikkerhetstjenesten (Sipa)

Mujahedin-krigere Hundrevis av mujahedin-krigere fra land som Saudi-Arabia, Jordan og Egypt, mange av dem med kamperfaring fra Afghanistan og Tsjetsjenia, strømmet til Bosnia for å kjempe mot serberne under borgerkrigen på 1990-tallet.

Da krigen på Balkan var over, ble mange av krigerne værende, til stor bekymring for vestlig etterretning som mistenkte dem for å sympatisere med, og for å ha bånd til terrornettverket al-Qaida.

(NTB)