Hevder IS har kampfly

Skal ha fått trening av eks-militære i Irak.

 HEVDER IS HAR TRE AV DEM:  Det skal være tre russiskbygde jagerfly av denne modellen MIG-21 som IS skal operere i Syria etter å ha fått opplæring av tidligere irakiske militærtjenestemenn. Dette flyet tilhører luftforsvaret i Romania, fotografert i april i år på en base i Transylvania nær grensen til Ukraina. Illustrasjonsfoto: Bogdan Cristel, Reuters/NTB Scanpix.
HEVDER IS HAR TRE AV DEM: Det skal være tre russiskbygde jagerfly av denne modellen MIG-21 som IS skal operere i Syria etter å ha fått opplæring av tidligere irakiske militærtjenestemenn. Dette flyet tilhører luftforsvaret i Romania, fotografert i april i år på en base i Transylvania nær grensen til Ukraina. Illustrasjonsfoto: Bogdan Cristel, Reuters/NTB Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ekstremistgruppen Den islamske staten (IS) har tre krigsfly, som de har tatt i bruk i Aleppo-provinsen i Syria, ifølge en eksilgruppe.

Ifølge eksilgruppen har IS' medlemmer i Syria blitt trent av tidligere irakiske militærtjenestemenn i hvordan de skal bruke flyene.

Det antas at flyene det er snakk om, er russiskbygde jagerfly av typen MiG-21 og -23.

Vitner opplyser at IS har brukt minst ett av flyene rundt en militærflyplass i den nordlige provinsen, ifølge London-baserte Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

— Folk har sett flygningene, de gikk opp mange ganger fra flyplassen og fløy i luftrommet utenfor, før de kom tilbake, sier leder av SOHR, Rami Abdulrahman.

Sett i Aleppo
Han uttaler seg på bakgrunn av vitneopplysninger fra Aleppo.

Flygningene skjedde ifølge ham over den erobrede militærflyplassen al-Jarrah øst for Aleppo.

Det er uklart hvorvidt flyene er utstyrt med våpen eller om pilotene er i stand til å fly lengre distanser i dem. Vitner forteller at flyene så ut til å være russiskbygde jagerfly av typen MiG-21 eller MiG-23.
Viktig base Området øst for byen Aleppo er en av IS' viktigste baser i Syria. Siden juni har IS erobret store landområder nord og vest i Irak, i tillegg til områder i Syria.

En USA-ledet koalisjon har gjennomført en rekke luftangrep mot IS i Irak og Syria den siste tiden.

Også fredag bombet de IS-opprørere som prøver å ta kontroll over den syriske grensebyen Ayn al-Ara, som kurderne kaller Kobani.

Seks angrep traff IS-posisjoner øst i byen ved daggry fredag, ifølge SOHR.Det skjer dagen etter at den amerikanske sentralkommandoen opplyste at amerikanske krigsfly gjennomførte 14 angrep rundt byen onsdag og torsdag, inkludert det de kalte «vellykkede» angrep på 19 IS-kontrollerte bygninger.
Sandstormer I nabolandet Irak har imidlertid sandstormer vanskeliggjort koalisjonens luftangrep. IS har nylig gjort frmskritt vest for hovedstaden Bagdad, men ifølge det amerikanske forsvaret er det ikke en umiddelbar trussel om et angrep på den irakiske hovedstaden.

Abdulrahman sier at angrepene i Ayn al-Arab (Kobani på tyrkisk) skjer som et samarbeid mellom amerikanerne og de kurdiske styrkene som kjemper mot IS i grensebyen.

- Kurderne gir dem eksakte koordinater for hvor kampene foregår, sier SOHR-lederen til nyhetsbyrået AFP.

Kurdiske styrker i Ayn al-Arb har tidligere klagd på mangel på koordinering med amerikanerne for å sikre dem støtte i kampene mot IS på bakken.Ifølge USAs forsvarsdepartement er det en mulighet for at luftangrepene ikke vil hindre byen i å falle i opprørernes hender, selv om flere hundre IS-opprørere har blitt drept.

(NTB - Reuters).