FORBUD:  Abu Bakr al-Baghdadi vil forby publisering av grpteske henrettelser. FOTO: Militær video via AP
FORBUD: Abu Bakr al-Baghdadi vil forby publisering av grpteske henrettelser. FOTO: Militær video via APVis mer

Hevder IS-lederen nå forbyr publisering av groteske henrettelser

Påstås å være redd for at bildene er for groteske for barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lederen for ekstremistgruppa Den islamske staten (IS) Abu Bakr al-Baghdadi forbyr all publisering av groteske henrettelser.

Det skal ha blitt offentliggjort i et skriv, sendt ut av IS' propagandaansvarlige.

Groteske bilder Bakgrunnen for forbudet skal være at IS-lederen ikke vil at andre muslimer, og særlig barn, skal bli skremt av de groteske bildene. Det sier en kilde til den syriske avis Ara News.

Ikke alle av ekstremistgruppas tilhengere er like begeistret over forbudet. Noen mener at filmene er laget for gruppas motstandere, og derfor er det naturlig at det skal virke skremmende. Andre mener derimot at filmene faktisk er for barbariske, og at forbudet derfor er en god idé.

Ferdi Hisso, syrisk politiker og advokat, sier til Ara News, at den radikale gruppen egentlig ikke bryr seg om verken sine ofre eller offentligheten.

- Mennesker over hele verden har sett videoer av IS-lederemnes grusomme handlinger de siste åra. Dette kringkastingsforbudet vil ikke stoppe disse grusomhetene. Isteden for å stoppe publiseringen av disse filmene, bør heller al-Baghdadi stoppe selve volden. Den har han allerede rettferdiggjort for sine tilhengere, så dette forbudet gjør ingen forskjell, sier Hisso.

Omfattende IS har de siste årene publisert en rekke groteske videoer - blant annet av en jordansk pilot som ble fanget og brent levende. Dagbladet møtte mannens bror tidligere i år. Gruppa har publisert videoer av barn som dreper, halshugginger av gisler og fiender og brutale avstraffelser etter sharialovgivningen.

To av Norges fremste eksperter på folkemord og Midtøsten - Irak-forsker Cecilie Hellestveit ved International Law and Policy Institute (ILPI) og Bernt Hagtvet, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, sa i fjor at de mener at IS' gjerninger nærmer seg folkemord og minner om nazistenes metoder.

- Det nye er at IS avbilder grusomhetene og sender det ut på nettet for å skape frykt og bidra til å drive fiender ut av sine områder. Dette er nytt, og gjort mulig av ny teknologi. Det finnes mange fotos av nazistenes massedrap på Østfronten, men det var uoffisielle bilder, tatt av menige soldater og uønsket av hærledelsen

Propaganda Propagandaeffekten er svært viktig for IS, som kjemper for en islamsk stat i Syria og Irak.

Gruppa har offentliggjort omfattende videomateriale som viser det som skal være massedrap og henrettelser av shiamuslimer - både sivile irakere og irakiske soldater.

Omkring 150 nordmenn har sluttet seg til IS, og Dagbladet har tidligere vist hvordan norske islamister står side ved side med IS-ledere som deltar i groteske drap.

Barn Propagandaen benyttes også til rekruttering av både fremmedkrigere og barneterrorister. Terrorforsker Magnus Ranstorp fortalte i Dagbladet i går hvordan IS bevisst bruker barn i sin terrorkrigføring.

Terrorforskeren forteller at IS ringer familier og spør om de kan ofre familiemedlemmer til den hellige krigen. Ved å ofre barn og familiemedlemmer får familien penger og ikke minst martyrstatus, som står høyt hos IS, sier Ranstorp.

- Barna vet ikke nødvendigvis at angrepet betyr døden for dem. Slike selvmordsangrep kan også være fjernkontrollert. Barna blir instruert om å dra til et sted, også trykker noen andre på en knapp for at bomba skal gå av, sier Ranstorp.

Var på sporet av al-Baghdadi Det har siden november i fjor versert rykter om terrorlederens død og tilholdssted. Den amerikanskledede koalisjonen har rettet flere luftangrep mot bilkolonner de har antatt al-Baghdadi har vært en del av.

Etter et luftangrep i fjort høst, ble han rapportert død, men talsmannen for IS, Abu Mohammad al-Adnani, har på sin Twitter-konto hevdet at han bare ble blitt såret.

Amerikanerne har prøvd å kartlegge al-Baghdadis tilholdsted uten hell. Amerikanske tjenestemenn som CNN har snakket med, forteller at verdens farligste mann inntil nylig oppholt seg i byen i Raqqa.

Amerikansk etterettningstjeneste hadde den siste tiden overvåket strømmen av meldinger om IS-lederens tilholdssted, men informasjonen var ikke vært nøyaktig nok til at man kunne angripe. Sporet av Baghdadi skal ha forsvunnet for tre uker siden.