Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hevder «jeg håper ikke vi står med et dødsfall i hendene på neste møte» ble sagt i sykehusmøte

Først da Sebastian (10 mnd.) døde, snudde saken.

I 30 ÅR: Advokat Eide har lang fartstid som advokat. Permen han har på pultet i denne saken, inneholder advarsler og bekymringsmeldinger datert langt tilbake i tid. Utfallet ble tragisk. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
I 30 ÅR: Advokat Eide har lang fartstid som advokat. Permen han har på pultet i denne saken, inneholder advarsler og bekymringsmeldinger datert langt tilbake i tid. Utfallet ble tragisk. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KRISTIANSUND (Dagbladet): - Jeg føler meg forsiktig når jeg sier at jeg er forbanna, sier advokat Edvard T. Eide. 

Dagbladet møter ham på kontoret hans i Storgata i Kristiansund. I over 30 år har han jobbet som advokat. 

Brev etter brev  Nå representerer han familien til Sebastian (10 måneder), som døde på vei til St. Olavs hospital etter å ha blitt syk utenom åpningstidene på barneavdelingen der han og familien bor, i Kristiansund i Møre og Romsdal. 

- Jeg har spurt fylkesmannen om problematikken rundt stengingen av barneavdelingen lenge før stakkar Sebastian døde, sier han. 

I et brev datert 18. februar 2015, fire dager før Sebastian døde, spør han Fylkesmannen om svar på om stengingen av barneavdelingen er lovlig. 

Allerede da hadde han lang fartstid som bistandsadvokat for flere familier som ønsket råd. De fryktet for hva som kunne skje, skulle barna deres bli syke i helgene.

Det samme gjorde Sebastians foreldre, som hadde sendt helseminister Bent Høie et bekymringsbrev etter at avdelingen ble helgestengt. 

- FNs barnekonvensjon, som ligger godt innbakt i den norske loven, er helt glemt i denne saken, sier Eide.

Moren: Var det verdt fire mill? «Skifte av helseinstitusjon eller avdeling skal bare skje når det er medisinsk nødvendig eller det av andre grunner vil være best for barnet», leser han fra et utdrag av hva han har sendt til Fylkesmannen.

«Bortsett fra hvor det er medisinsk nødvendig, skal barnet bare flyttes dersom det da vil få det bedre. Det tenkes f.eks på tilfeller hvor barnet kan flyttes til en helseinstitusjon nærmere hjemstedet - slik at det kan få hyppigere besøk og lignende». 

Nærmere hjemstedet, står det. 

Men hjerte- og lungesyke Sebastians alternativer var enten å reise med bil (helikopterne var på andre oppdrag, og ble ikke ledige mens Sebastian og hans familie ventet i omlag fem timer) til Ålesund sjukehus, tre timers kjøring unna. Eller til St. Olavs i Trondheim - tre og en halv time unna. 

Stengingen av barneavdelingen var for å spare penger. Fylket skulle spare 180 millioner, og fire av dem skulle komme fra å stenge avdelingen i helgene. 

- Da moren til Sebastian fikk barnet sitt i hendene den søndagen han døde, sa hun «var dette verdt fire millioner?». Det er så hjerterått, sier Eide.

- Ikke dø forgjeves Han har gitt Dagbladet tillatelse til å gjengi morens ord fra den skjebnesvangre dagen.  

- De ønsker bare at sønnens dødsfall ikke var forgjeves, sier han. 

DØDE: Sebastian ble ti måneder gammel. Han døde på vei til St. Olavs hospital i Trondheim, da barneavdelingen i hjembyen hans var helgestengt. Familiens advokat har kjempet i måneder for å forhindre nettopp et slikt dødsfall. Foto: Privat, men tillatelse
DØDE: Sebastian ble ti måneder gammel. Han døde på vei til St. Olavs hospital i Trondheim, da barneavdelingen i hjembyen hans var helgestengt. Familiens advokat har kjempet i måneder for å forhindre nettopp et slikt dødsfall. Foto: Privat, men tillatelse Vis mer

- Det sier litt om de følelsene som ligger der. Det vil alltid ligge en redsel hos foreldrene i forhold til om sønnen kanskje kunne ha blitt berga. Jeg skal ikke slå fast en årsakssammenheng, men det er klart at Sebastian ville blitt innlagt og overvåket, hadde barneavdelingen vært åpen da han først kom til legevakta på fredag, sier Eide. 

Sebastian var født med hjerte- og lungefeil, men en velykket operasjon da han var et par uker gammel, gjorde at han ifølge advokaten ble spådd en lys framtid. Det skulle gå bra. 

- Nasjonal interesse Flere ganger har advokaten spurt fylkesmannen om de ved å stenge avdelingen, følger loven. 

- Vet du hva jeg får til svar? Ingen verdens ting. Jeg får ikke svar, sier Eide oppgitt. 

Dagbladet snakker torsdag med fylkeslegen i Møre og Romsdal, Christian Bjelke. Han har satt folk på saken, opplyser han. 

- Vi fikk brevet fra Eide den 19. februar, og da kalte vi inn til møte. Vi har bedt vår jurist om en lovforståelse på det han ber om, men dette må samarbeides med Statens helsetilsyn, det er de som er faglig overordnet oss.

I mellomtida endret saken seg drastisk, da Sebastian døde. 

- Det er klart at dødsfallet gjør det ekstra vanskelig å svare på spørsmål. Jeg ser at fortolkningen vil måtte være korrekt fordi det vil kunne omhandle også andre ting. Det kan ha nasjonal interesse også, derfor vil vi bruke nødvendig tid på det, sier han, uten å kunne anslå hvor lang tid det vil ta. 
- Dødsfall i hendene Foran seg har Eide en svær perm med saksdokumenter. Familier fra hele Kristiansund har kontaktet ham for bistand i forbindelse med stengingen av avdelingen.

- De er livredde. Folk har vurdert å flytte nærmere sykehus bare for å ha en sjanse om barna deres skulle bli syke i helga. Det skal ikke være slik, sier han. 

Stengingen av bareneavdelingen har vært oppe til flere evalueringer. Da legevaktslegene i Kristiansund evaluerte omleggingen, var frustrasjonen stor, ifølge Eide. 

- «Jeg håper ikke vi ved neste evalueringsmøte sitter med et dødsfall i hendene», ble det sagt på møtet, sier advokaten. 

- Ante ikke Det ble så tragisk som det kunne. I helga - fire dager etter brevet Eide sendte til Fylkesmannen - gikk alt så forderdelig galt. Sebastian ble syk, og døde i et forsøk på å komme seg med helikopter til St. Olavs hospital i Trondheim. 
- Da jeg begynte å bistå familier som var bekymret i for barna sine etter at avdelingen ble helgestengt, ante jeg ikke hvor stor saken kom til å bli, sier Eide.

Sps Jenny Klinge har fått med seg saken om Sebastian. I går var hun svært kritisk til behandlingen av saken. 

- Vi kan ikke ha et system der dødsfall må til før endringer blir vedtatt, sa hun. 

- Det er tragisk. Det går ikke an å med enkle ord beskrive hvordan (foreldrene) har det. Det er en sjokktilstand og en dyp sorg. Alle som har vært med i denne saken, alle i gruppa for å få åpnet avdelingen, kjenner dette som en stor sorg, har Eide tidligere sagt til Dagbladet.

- Relativt lite omfang Direktør Dag Hårstad i Helse Møre og Romsdal sier at de etter omleggingen i fjor høst har fått veldig mange henvendelser fra pårørende, legevakt, politikere, kommunestyre, eget brukerutvalg og fylkeslege.

Planen var å evaluere omleggingen etter seks måneder, men etter Sebastians dødsfall kommer de med kompenserende tiltak på kort sikt. På lang sikt vil de utrede sjudøgns driftsform tilpasset behovene i forhold til sesongvariasjoner og helgebehov.

- Hva er grunnen til at det har tatt såpass lang tid å gjøre om på dette?

- Vi har hatt et relativt lite omfang pasienter som har vært berørt, og det er alltid sånn at det tar det litt tid fra man setter inn tiltak før ting kommer på plass. Det var lagt opp til evaluering etter et halvt år, og en større evaluering etter ett år, sier Hårstad.

Han er ikke enig i kritikken om at barns liv settes på spill for å spare fire millioner kroner.

VAR SYK: Sebastian ble født med hjerte- og lungefeil, men ble spådd en lys framtid etter en velykket operasjon. Han døde da alt gikk galt i helga. Foto: Privat, med tillatelse
VAR SYK: Sebastian ble født med hjerte- og lungefeil, men ble spådd en lys framtid etter en velykket operasjon. Han døde da alt gikk galt i helga. Foto: Privat, med tillatelse Vis mer

- Det blir et for smalt perspektiv bare å fokusere på innsparingen. Hovedpunktet er å frigjøre behandlingsressurser fra vakttjeneste til mer dagbehandling og poliklinikk, og det betyr at vi får mer helse for hver krone. Det er  poenget. Og så ser vi jo at fokuset har blitt ensidig på disse fire millioner kronene, men bildet er mer komplisert enn som så, sier han.

- Han døde i mine hender Sebastians barnelege raser på sin side mot helseminister Bent Høie: «Han døde i mine hender fordi du velsignet helgestengingen! Denne døden tilgir jeg deg aldri!», sier Anna Owczarz.  

I en uttalelse sendt til mediene fra reisen han er på i Sierra Leone, skriver at ansvaret ligger hos Helse Møre og Romsdal. 

- Jeg har stor forståelse for at mange føler sorg og frustrasjon etter det tragiske dødsfallet. Styret i Helse Møre og Romsdal har i dag besluttet å sette inn barnelege og mer personell på vakt i helgene ved sykehuset i Kristiansund, og ambulansekapasiteten vil bli forsterket. 

- Det er Helse Møre og Romsdal som har ansvaret for å gi et forsvarlig helsetilbud til befolkningen. Nå er det viktig å finne ut hva som har skjedd, gjennom politiets og Helsetilsynets undersøkelser. Når dette arbeidet er sluttført, vil vi se hva som kunne vært gjort annerledes og hva vi har å lære. 

- STOR SAK: - Da jeg begynte å bistå familier som var bekymret i for barna sine etter at avdelingen ble helgestengt, ante jeg ikke hvor stor saken kom til å bli, sier Eide. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
- STOR SAK: - Da jeg begynte å bistå familier som var bekymret i for barna sine etter at avdelingen ble helgestengt, ante jeg ikke hvor stor saken kom til å bli, sier Eide. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media