UENIG: Eirik Jensen nekter for å ha mottatt korrupsjonspenger fra Gjermund Cappelen. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
UENIG: Eirik Jensen nekter for å ha mottatt korrupsjonspenger fra Gjermund Cappelen. Foto: Nina Hansen / DAGBLADETVis mer

Eirik Jensen

Hevder Jensen jevnlig fikk 30 000 - 50 000 i pengemøter

Ifølge Gjermund Cappelens regnestykke, har Eirik Jensen fått flerfoldige millioner av hasjbaronen.

Hasjbaron Gjermund Cappelen (51) forklarer seg for Borgarting lagmannsrett i dag om ei tid der han var svært aktiv med å innføre hasj til Norge.

Statsadvokat Lars Erik Alfheim spør Bærums-mannen i detalj om enkeltmeldinger som har gått mellom Cappelen, hasjligaen og Eirik Jensen i 2011. Cappelen er dømt for hele fem innførsler på over 850 kilo fra Nederland i 2011.

Han hevder Jensen hele denne perioden holdt ei hånd over ham og samtidig varslet han om ressurssituasjonen i politiet mot betaling på 500 kroner per kilo. Med Cappelens forklaring til grunn, vil Jensen dermed ha mottatt over 425 000 kroner i 2011.

Pengeleveringene

Cappelen er dømt for en innførsel på rundt 100 kilo fra Nederland i slutten av juli 2011. I tidsperioden mellom juli og november i 2011 - har ikke etterforskningen avdekket noen innførsler. Likevel har Jensen og Cappelen omfattende kontakt.

10. august sender Jensen melding til Cappelen: «Bli noe i dag, trenger antydning tid, 40 min varsel.»

Han følger opp: «40 minutter trenger jeg, og det er greit å vite om det blir noe i dag, så slipper jeg å trøkke. Har fri.»

Cappelen svarer: «Jo da, jeg venter på en beskjed. Ellers ser det ut som det meste løser seg etter hvert. Gir beskjed med en gang.»

Jensen: «Det er fint om det løsner …»

- Han går og venter på samme måte som meg, sier Cappelen.

- Fikk 30 000 - 50 000

Han fikk spørsmål fra statsadvokat Lars Erik Alfheim om han husker episodene når han har gitt penger.

- Jeg husker ikke alle episodene bortsett fra de siste, men det er ekstremt mange, forklarer Cappelen.

Et av de mest sentrale bevisene i saken er fra 19. desember 2013, da Jensen fikk en hvit konvolutt av Cappelen da de møttes i Grønlandsleiret i Oslo.

Jensen fikk 30 000 kroner, som ble funnet gjemt i veggen i garasjen hjemme hos han. Jensen har forklart at det var tilbakebetaling av et lån han hadde gitt hasjbaronen for en verkstedregning - noe Cappelen nekter for.

JENSEN-SAKEN: Reporter Trym Mogen og kommentator Martine Aurdal gir de siste oppdateringene i Eirik Jensen-saken. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer

Cappelen forklarer i retten i dag at han vanligvis ga Jensen 30 000 - 50 000 kroner hver gang de hadde pengemøter.

- Det pleier å være 30 000, 40 000, 50 000. Noen ganger er det også mer. I denne perioden var det rundt 50 000 - pluss minus, forklarer Cappelen i retten.

Han tolker meldingene over som at det handler om penger Jensen fortsatt har til gode. Cappelen er dømt for innførsel av 13,9 tonn hasj, noe som ifølge Cappelens regnestykke betyr at Jensen har fått sju millioner kroner. Cappelen har også forklart at Jensen kan ha fått 14-15 millioner kroner, mens Jensen nekter for å ha mottatt korrupsjonspenger.

- 10 000 gjennom bilvinduet

Cappelen ble også spurt om en tur Eirik Jensen skulle på i juli 2011. Da reiste Jensen på ferja til Kiel med sin tidligere samboer - som var stasjonssjef på Gardermoen - og en rekke motorsyklister. Spesialenheten mener Jensen kan ha fått penger av Cappelen på Hjortneskaia før avreise.

ANKESAKEN: Reporter Trym Mogen kommentator Martine Aurdal gir siste oppdatering i ankesaken til Gjermund Cappelen og Eirik Jensen. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer

Det forklarer også Cappelen i dag, slik han forklarte i tingretten. I forkant av møtet går det meldinger mellom de to om at de skal møtes. I en av meldingene i forkant skriver Jensen at det hadde vært greit å vite det, hvis han «må være tilgjengelig».

Cappelen ber deretter om at de to skal møtes ved kaia.

- Dette husker jeg godt. Det var ved bilinnkjøringen på kaiområdet - jeg satt i min bil han kom med sykkelen sin. Jeg ga ham 10 000 kroner gjennom bilvinduet. Han stakk hånda gjennom vinduet, sier Cappelen.

Cappelen sier at Jensen virket helt rolig. Han sier han ikke visste hvor lenge han skulle være borte, men at han skulle reise med ferje og deretter motorsykkel nedover Europa. Ifølge Cappelen var Jensens tidligere samboer like ved bilen da møtet skjedde, noe hun ikke ville forklare seg om i tingretten.

Jensen sender en melding til Cappelen etter møtet på kaia:«Takker, gikk litt fort, holder kontakt.»

«Sol og seilvær»

Jensen fnyser av deler av Cappelens forklaring her. I dagene som følger, mens Jensen er på motorsykkelferie i Europa, sender han flere meldinger til Cappelen med det som ser ut som værrapporter.

«Sol og seilvær i cirka to uker.»

«Nå er det feriemodus over hele linja.»

Cappelen forklarer i lagmannsretten at diss meldingene betyr at det er rolig rundt ham, og at politiet ikke har noe søkelys på ham. Jensen nekter for å ha hatt slik informasjon.