UENIG: Gjermund Cappelen og Eirik Jensen er fullstendig uenig om et møte Cappelen hadde på McDonald's i september 2013. Jensen hevder Cappelen var truet av utenlandske storkriminelle som han skyldte penger. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
UENIG: Gjermund Cappelen og Eirik Jensen er fullstendig uenig om et møte Cappelen hadde på McDonald's i september 2013. Jensen hevder Cappelen var truet av utenlandske storkriminelle som han skyldte penger. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Eirik Jensen

Hevder Jensen snakker usant om McDonald's-møte han ikke tør å prate om

Ifølge Eirik Jensen skal Gjermund Cappelen ha vært truet av beryktede «Original Gangsters» og den såkalte «Gudfaren». - Gjelder ikke meg, sier hasjbaronen.

Høsten 2013 ble vendepunktet for Eirik Jensen og Gjermund Cappelen.

10. september ble de to fotografert av en kriminell person da de møttes på Ekebergsletta i Oslo. Bildet ble spredt i det kriminelle miljøet og skapte oppstyr både hos politi og røvere. Både Eirik Jensen (61) og Gjermund Cappelen (51) er enig om at møtet kan dreie seg om en trusselsituasjon.

Hvem som angivelig skal ha blitt truet, er de imidlertid helt uenige om.

«Original Gangsters»

Bare dager etter møtet på Ekebergsletta, reiser Gjermund Cappelen på et møte på en McDonald's-restaurant.

Jensen har forklart at Cappelen her hadde fått trusler fra en den beryktede svensk-albanske kriminelle gjengen «Original Gangsters» (OG). Ifølge Jensen skal Cappelen både hatt gjeldsproblemer og trusler.

- Jeg tror i hvert fall for min del at jeg prøvde å gi ham både råd og veiledning for å håndtere det. Men det var en stressituasjon for ham. Det var ikke uproblematisk, sa Eirik Jensen under sin frie forklaring.

Han sa at han så på seg selv som Cappelens sikkerhetsagent.

- På et møte som vi hadde like før en av disse litt heftige seansene ble vi - Cappelen og Jensen - fotografert. Jeg vet ikke om jeg skal si så mye om det, men det bildet skapte problemer. Bildet ble distribuert, og det dreide seg om et trusselscenario fra flere tunge kriminelle i Oslo, hevdet Jensen i sin forklaring.

«Gudfaren»

Jensen omtalte direkte «Gudfaren» i «Original Gansters» i Göteborg som en som var på møtet på McDonald's og at han ga råd til Cappelen om at han ikke hadde noe annet valg enn å snakke med de tunge kriminelle.

JENSEN-SAKEN: Reporter Trym Mogen og kommentator Martine Aurdal gir de siste oppdateringene i Eirik Jensen-saken. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer

Til stede på møtet skal også andre nordmenn med tette bånd til de tyngste kriminelle miljøene i hovedstaden ha vært.

Cappelen nekter for at Jensens framstilling av møtet er korrekt.

- Eirik Jensen har gitt feilaktige opplysninger om hvem som var til stede, sa Cappelen i sin frie forklaring.

Han sa videre at det vil bli ført vitner om dette møtet. Da han fikk spørsmål om møtet under utspørringen fra statsadvokat Lars Erik Alfheim i dag, var hasjbaronen sparsommelig med detaljer.

- Utpressing

Dagen etter møtet på Ekebergsletta er det registrert flere svarte SMS-er mellom Jensen og Cappelen, hvilket betyr at etterforskningen ikke har avdekket innholdet i meldingen. Det er både meldinger og telefonsamtaler på kvelden 11. september 2013.

- Jeg lurer på om dette er McDonalds-møtet, sier Cappelen. Det er en venn av meg som har hatt noe problemer.

Mot slutten av oktober sender Jensen igjen melding om det Cappelen hevder dreier seg om McDonald's-møtet.

«Du må kutte kontakt med de gutta»

Cappelen: «Jeg, ja. Men andre rundt meg har problemer med det. Utpressing.»

Jensen: «Ok. kjenner jo ikke de sakene. Du får sende et signal om helga. Er der etter 16 fredag.»

- Jeg tror dette med gutta kan handle om McDonalds-greiene uten at jeg kan si det. Jeg husker ikke alle detaljene. Det gjaldt jo egentlig ikke meg, sier Cappelen.

- Pressen gasser seg

Cappelen sier han ikke vil fortelle mer om akkurat dette fordi pressen er til stede og at han ikke vil skape problemer for andre.

JENSEN-SKEN: Reporter Trym Mogen og kommentator Martine Aurdal gir de siste oppdateringene i Eirik Jensen-saken. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer

- Pressen gasser seg i dette, i motsetning til andre ting, forklarer Cappelen i dag.

Eirik Jensens forsvarer John Christian Elden sier at Jensen vil svare mer utfyllende om møtet på Ekebergsletta og det han har forklart er trusler mot Cappelen i utspørringen.

- Jensens forklaring er den samme som den har vært, sier Elden.

Fly forbanna snusinvestor

Jensen har forklart at han var «sikkerhetsagent» for Cappelen og ofte måtte håndtere trusler mot ham. Cappelen har forklart at han bare har vært utsatt for trusler etter at snusselskapet Pure Nordic gikk konkurs. Flere storkriminelle hadde bidratt med finansiering og krevde da dekning av tap.

Da selskapet gikk ad undas i november 2012, begynte trøbbelet for hasjbaronen.

Cappelen skrev da til en kollega. «Jeg er på reise. Kommer tilbake i morgen. Vært et helvete med trusler osv.»

- Det var trøbbel i forbindelse med Pure Nordic, og jeg måtte betale. Det har ikke vært noen trusler eller utpressing av meg før det her, sa Cappelen, motsatt av hva Jensen har fortalt.

Cappelen sier folk var forbanna og ville ha penger etter konkursen.

I begynnelsen desember sender Jensen melding til Cappelen: «Pakken?»

Ifølge Cappelen er «pakken» en person med pakistansk opprinnelse.

- Eirik Jensen vet det har vært folk av pakistansk opprinnelse i bildet, og spør om det. Pakistaneren hadde investert en million og ville ha tilbake pengene tilbake. Han ringte meg og var fly forbanna. Han ringte ikke bare meg, men andre også.

- Jeg betalte ham en del penger. Han fikk noe penger av meg. Kanskje 200 000-250 000 i cash, sier Cappelen.

Uavklarte trusler

Mens Cappelen har hevdet at truslene som ble tatt opp på McDonald's møte ikke handlet om ham, sa Jensen følgende i sin frie forklaring.

- De hadde et eller annet på Cappelen som var høyst uavklart. Jeg gjorde ikke så mye annet enn å gjøre ham kjent med at eneste utvei er å møte dem. Cappelen er utrolig god i snakketøyet, og jeg tok en sjans. Dette måtte han rydde opp i selv. Og han skulle gi meg en melding når dette møtet var over, sa Jensen.

Ifølge Jensen sa Cappelen til ham at møtet gikk bra.

- Mens jeg har kjent ham, har han hele veien hatt uoverensstemmelser med forskjellige folk. Han har alltid pratet med meg om disse situasjonene, og jeg har følt at jeg har vært en sikkerhetskonsulent for ham, ved å gi råd og analysere trusselen. Og stort sett har dette gått veldig bra. Han sitter jo her i dag, men jeg tror det har kosta litt. Det koster å leve et dobbeltliv. Men jeg føler jeg har bidratt med å gjøre livet litt enklere for ham, sa Jensen.