Hevder Joint Strike Fighter blir tre ganger så dyre som svenske fly

Svensk magasin.

JOINT STRIKE FIGHTER: Ifølge den amerikanske kongressen kan de nye flyene fra  Lockheed Martin koste over en milliard kroner i direkte innkjøpspris. Foto: Scanpix.
JOINT STRIKE FIGHTER: Ifølge den amerikanske kongressen kan de nye flyene fra Lockheed Martin koste over en milliard kroner i direkte innkjøpspris. Foto: Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Les også Dagbladet.nos avsløring:

Kriserammet superjager kan velte norsk flyeventyr

Stortinget alvorlig bekymret for kampflykrise

Lockheed Martin vil gi Norge prisgaranti på kampflyene

(Dagbladet.no): Det amerikanske jagerflyet Joint Strike Fighter blir stadig dyrere, hevder det svenske magasinet NyTeknik ifølge NTB.

Totalkostnadene for de 2.456 flyene amerikanerne har tenkt å bygge, har nå oversteget 1.000 milliarder dollar, skriver  magasinet.

Ifølge en ny rapport fra Kongressens kontrollorgan i USA ligger hvert JSF-fly nå oppe i over en milliard svenske kroner i direkte innkjøpspris, det dobbelte av JAS Gripen. Sett sammen med kostnader til drift og vedlikehold, blir livssyklusprisen tre ganger høyere enn for de svenske flyene, ifølge NyTeknik. De mener anskaffelseskostnaden for 48 JSF-fly fra Lockheed Martin blir 18 milliarder kroner for Norge. I tillegg kommer livsløpskostnadene, som kan bli både tre og fire ganger større enn kjøpesummen.


Vil gi garanti

Men produsenten Lockheed Martin har, som Dagbladet.no kunne avsløre for to uker siden, lovet norske myndigheter en prisgaranti på flyet allerede i august.

De første serieproduserte flyene som skal testes av USA, Storbritannia og Nederland vil dessuten være dyrere enn flyene som senere masseproduseres. Norge skal kjøpe flyene etter at de er kommet i masseproduksjon.

- Hvis de ikke klarer å levere til den prisen vi er blitt lovet, kan alt bli snudd på hodet. Vi har fått så billige fly at vi knapt tror det selv, sier stortingsrepresentant Bjørn Jacobsen i SV, til Aftenposten.

Stortingets forsvarskomité drar til USA og Sverige før påske og skal diskutere jagerfly begge steder.


Vil grave

- Mitt inntrykk er at amerikanerne har gitt oss en pris, og at tilbudet vil ligge rimelig fast. Men vi er nødt til å grave i dette. Proposisjonen fra Regjeringen er heller kortfattet, sier komitéleder Jan Petersen (H).

Lockheed Martins F-35-fly Joint Strike Fighter utvikles i samarbeid med den amerikanske marinen og det amerikanske flyvåpenet, samt åtte samarbeidsland, inkludert Norge.
Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer