Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hevder Kim skjuler svinekatastrofe

Etter utbruddet i mai har det vært stille fra Nord-Korea. Nå fryktes det at Kim Jong Un forsøker å skjule en griseskandale som kan gi landet store problemer.

DØDELIG: Millioner av griser har blitt drept av en smittsom virussykdom i Asia i år. Klipp: Jostein Sletten. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Mens Kina feirer grisens år, har de siste månedene vært alt annet enn lykkelige tider for svin i Asia. Verdensdelen har så langt i 2019 vært preget av kraftig spredning av afrikansk svinepest. Men ett land ser ut til å ha sluppet mistenkelig lett unna.

Etter et utbrudd av viruset tok livet av drøye 20 griser i mai, har det sett ut som om epidemien har forduftet fra Nord-Korea. Store mengder smittede villsvin har imidlertid skapt redsel for at Kim Jong Un forsøker å skjule en stor skandale, skriver Bloomberg.

Næringslivsnettstedet skriver at fem villgriser nylig ble funnet døde i området rundt grenseovergangen til Sør-Korea. Samtlige av dem viste seg å være smittet med afrikansk svinepest.

Samtidig skal ikke offentlige kilder ha kommet med informasjon om at sykdommen sprer seg raskt og er ute av kontroll.

NB! STERKE BILDER: NRK Brennpunkts dokumentar, «Griseindustriens hemmeligheter», er basert på skjulte opptak fra flere grisefarmer i Norge. Her innrømmer flere bønder at noe av det de gjør, er på kant med loven. Video: Piraya Film / NRK Brennpunkt Vis mer

Musestille om svinesituasjonen

Sør-Korea kjemper selv en pågående kamp for å hindre viruset i å ramme landet så hardt som mange frykter. Langs den 25 mil lange grenseovergangen til Nord-Korea skal det ha vært mer enn ti utbrudd på grisefarmer den seinere tida. Alt i løpet av en måned.

- Afrikansk svinepest har spredt seg til nesten hele Nord-Korea. Griser i den vestlige provinsen har blitt utslettet, sier Lee Hye-hoon, som leder nasjonalforsamlingens etterretingskomité, ifølge sør-koreansk etterretning.

Siden utbruddet i mai har rapportene uteblitt fra Nord-Korea, og heller ikke landets presse har omtalt nye tilfeller. Nå venter FN på tillatelse til å sende en delegat for å undersøke status for viruset, opplyser Wantanee Kalpravidh i FNs organisasjon for mat og landbruk til Bloomberg.

Slaktet millioner

Det var i januar at svinepesten ble oppdaget i Vietnam, som første land i Asia. Siden har flere millioner griser blitt slaktet ned i verdensdelen, på grunn av sykdommen, og utbruddet er det største man har sett av dyresykdom noen gang på jorda.

I motsetning til i Asia, har viruset eksistert i over 100 år i Afrika. Afrikansk svinepest er ikke farlig for mennesker som er i nærheten av smittede svin, eller som spiser kjøttet.

For grisene, derimot, er dette er smertefull sykdom som fører til indre blødninger og høy feber. 90 prosent av de smittede grisene dør relativt fort.

Kan gi matkrise

Dersom sykdommen har spredd seg i Nord-Korea i et slikt omfang som forespeiles av enkelte kilder, vil landet kunne stå overfor en omfattende matkrise. Nettstedet skriver at omkring ti millioner mennesker, nær halvparten av landets befolkning, er antatt å måtte få hjelp til å skaffe mat, ifølge FNs tall.

Men Nord-Koreas innbyggere er avhengig av svin på flere måter enn som mat. Oppdrett i liten skala gjøres også av de som ikke driver gårdsdrift, blant annet for salg slik at man kan kjøpe andre matvarer. Likevel er det ingen tvil om viktigheten av grisekjøtt i nord-koreanernes kosthold.

- Svin står for omkring 80 prosent av folkets proteininntak. Det vil bli hardt for landet å finne en alternativ kilde til protein, sier Cho Chunghi, som flyktet fra Nord-Korea i 2011, og nå jobber med forskning innen jordbruk i nabolandet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media