Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kim og Trump

Hevder Kim tar innersvingen på Trump: - De forsøker å lure oss

Amerikansk etterretning mener Nord-Korea de siste månedene har økt produksjonen av brensel til atombomber, melder NBC News.

- FORTSATTE: Etterretningskilder hevder ifølge NBC News at nordkoreanerne skal ha fortsatt å produsere brensel til atombomber etter toppmøtet mellom president Donald Trump og Kim Jong-un i Singapore 12. juni. Foto: Kevin Lim / The Straits Times / NTB Scanpix
- FORTSATTE: Etterretningskilder hevder ifølge NBC News at nordkoreanerne skal ha fortsatt å produsere brensel til atombomber etter toppmøtet mellom president Donald Trump og Kim Jong-un i Singapore 12. juni. Foto: Kevin Lim / The Straits Times / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag la amerikansk etterretning fram en rapport der det kommer fram at det flere steder i Nord-Korea produseres anriket uran, og at nordkoreanerne har forsøkt å holde dette skjult for amerikanerne, ifølge NBC News, som siterer fem anonyme etterretningskilder.

Nordkoreanerne skal også ha fortsatt produksjonen etter toppmøtet mellom president Donald Trump og Kim Jong-un 12. juni.

CIA har ifølge kanalen ikke ønsket å kommentere saken, og det amerikanske utenriksdepartementet sier de ikke kan bekrefte opplysningene og at de ikke kommenterer på etterretningssaker. Heller ikke Det hvite hus har ønsket å uttale seg.

- De forsøker å lure oss på en rekke områder, antall våpen, missiler. Vi følger nøye med, sier en av kildene til kanalen.

I et intervju med Fox New tidligere denne måneden uttalte Trump at han «i hovedsak» har løst det nordkoreanske atomproblemet. Uttalelsen kom få dager etter møtet med Kim. Under møtet forpliktet presidenten seg til å sørge for sikkerhetsgarantier for Nord-Korea, og Kim forpliktet seg til å gjennomføre en full fjerning av atomvåpen fra Koreahalvøya.

LETTE: Dagbladet ble nektet inngang til luksushotellet St. Regis i Singapore, men en ansatt fortalte at han var glad for at Kim Jong-un dro. Samtidig fikk Dagbladet komme inn på et annet luksushotell i byen. Hotellet Donald Trump oppholdt seg på. Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer Vis mer

«Business as usual»

Dagbladet skrev tidligere denne uka om ferske satellittbilder, som ifølge overvåknings- og analysegruppa 38 North viser at landet har forbedret infrastrukturen ved atomanlegget Yongbyon.

De hevder ferske satellittbilder viser at Kim Jong-uns regime er i full gang med å bygge ut landets eneste kjente kjernefysiske anlegg som kan produsere materiale til atombomber.

Utbyggingen av infrastruktur ved anlegget «fortsetter i et raskt tempo», ifølge 38 Norths analyse av kommersielle satellittbilder som ble tatt 21. juni i år.

Blant annet har kjølesystemet for reaktoren som produserer plutonium blitt modifisert, og minst to nye ikke-industrielle bygninger har blitt opprettet på stedet. Videre har også byggearbeid fortsatt på støtteanlegg ved hele komplekset, ifølge analysegruppa.

Alt dette har pågått samtidig som den nordkoreanske lederen, Kim Jong-un, i møter med USAs president Donald Trump og den sørkoreanske presidenten Moon Jae-in, har forpliktet seg til å «arbeide for full kjernefysisk nedbygging på Koreahalvøya».

Halvor Kippe, kjernefysiker og seniorforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), uttalte tidligere denne uka at han ikke er overrasket over at arbeidet med å utbedre anlegget fortsetter etter toppmøtet i Singapore.

- Dette forandrer ikke det store bildet. Det er ingen tegn til at anlegget er stengt, i stedet fortsetter de som før. Dette er nok et tegn på at det er «business as usual» i Nord-Korea, sa Kippe til Dagbladet.

ATOMNEDRUSTNING: Natt til tirsdag norsk tid møttes USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un for en historisk signering. Her forklarer vi hva de to har signert. Video: Anna Näumann / Dagbladet Vis mer

USA ber om tøffe sanksjoner

USAs utenriksminister Mike Pompeo drar neste uke til Pyongyang for å følge opp Singapore-møtets løfte om nordkoreansk atomnedrustning, ifølge Financial Times, som ikke har fått reisen bekreftet av amerikansk UD.

Pompeo står i spissen for de amerikanske bestrebelsene på å få Nord-Korea til å innfri løftet om atomnedrustning. Han var to ganger i Nord-Korea for å forberede toppmøtet, og han sa seinest i forrige uke at han nok ville reise dit snart igjen for å få nordkoreanerne til følge ord med handling.

- Vi har vært ganske tydelige på hva vi mener når vi snakker om fullt atomnedrustning, sa Pompeo under en høring i en senatskomité.

- SKAL TIL NORD-KOREA: USAs utenriksminister Mike Pompeo, her i Kongressen 27. juni. Foto: Jacquelyn Martin/ AP / NTB scanpix
- SKAL TIL NORD-KOREA: USAs utenriksminister Mike Pompeo, her i Kongressen 27. juni. Foto: Jacquelyn Martin/ AP / NTB scanpix Vis mer

Fredag diskuterte Pompeo viktigheten av å fortsette de tøffe sanksjonene mot Nord-Korea i en samtale med Kinas utenriksminister Wang Yi, melder det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap - som viser til en uttalelse fra det amerikanske utenriksdepartementet.

I telefonsamtalen skal de to også ha snakket om landenes «delte mål om å oppnå en fullstendig, verifiserbar og irreversibel atomnedrustning på Koreahalvøya».

Pompeo har tidligere vært kritisk til at Kina tilsynelatende har lettet på sanksjonene overfor Nord-Korea, sammenliknet med situasjonen for seks til tolv måneder siden.

Han understreket derfor «viktigheten av en fullstendig håndheving av alle relevante resolusjoner fra FNs sikkerhetsråd tilknyttet Nord-Korea. Spesielt fordi de vedrører Nord-Koreas ulovlige eksport av kull og import av raffinert olje gjennom skipstransport som FN har innført forbud mot», ifølge uttalelsen fra amerikansk UD.

Kina er diktaturstatens nærmeste allierte og Nord-Koreas viktigste handelspartner.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media