DÅRLIG NYTT: Boris Johnson og Leave-kampanjens suksess er ikke bra for kinesisk økonomi. Men aldri så galt at det ikke er godt for noe: Brexit kan i det minste brukes som et eksempel på demokratiets skyggeside, ifølge Quartz. Foto: Andrew Parsons / i-Images.
DÅRLIG NYTT: Boris Johnson og Leave-kampanjens suksess er ikke bra for kinesisk økonomi. Men aldri så galt at det ikke er godt for noe: Brexit kan i det minste brukes som et eksempel på demokratiets skyggeside, ifølge Quartz. Foto: Andrew Parsons / i-Images.Vis mer

Hevder Kina bruker Brexit og Donald Trump som anti-vestlig propaganda

- Demokratiet blir kidnappet av nasjonalisme og populisme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fra kinesisk hold brukes britenes nei til EU som en advarsel mot demokratiets verste, og mest ustabile, skriver Quartz.

- Det virker som demokratiet er blitt et spill folk spiller, og det kan bare beskrives som en tragedie. Det faktum at Europa hele tida spiller folkeavstemningsspill viser bare at demokratiet blir kidnappet av nasjonalisme og populisme, skriver professor Wang Yiwei ved Renmin University of China i en kronikk i avisa Huanqiu.

Brukes som propaganda

FORNØYD MED BREXIT: Mot EU Tyrbring-Gjedde var fornøyd med utfallet av Brexit. Spesielt det at folket fikk bestemme, og at demokratiet avgjorde. Vis mer

I realiteten bør Brexit bekymre kineserne. Britene er en av Kinas viktigste handelspartnere i EU, med lange tradisjoner for velfungerende diplomatisk dialog på tvers av kontinentene. Storbritannia ga som kjent Hongkong tilbake til kineserne i 1997.

Med tydelig økonomisk stagnasjon - 1,8 millioner mennesker fikk sparken i én og samme oppsigelsesrunde i februar i år - hevdes det at kinesiske myndigheter nå benytter Brexit-kaoset som en advarsel til sine innbyggere: «Der kan dere se, slik kan det gå i demokratier».

Brexit - selv om den er dårlig nytt for Kinas haltende økonomi - brukes altså som et påskudd for å sende slagsider i retning det liberale demokratiet, og flere kilder som knyttes til kinesiske myndigheter kaster seg på ballen.

Utdanning og inntekt

En tidligere kinesiske diplomat ga nettopp britenes mangel på et statlig styrt utdanningssystem og store inntektsforskjeller skylda for at Brexit ble et faktum.

- Bare syv prosent av britene kan få en god utdanning og sikre seg en trygg jobb, som i offentlig sektor, etter endt utdanning. De velgerne som er mindre utdannet kan bli rebeller og utvise en antagonistisk holdning, skriver Yang Chengxu i Huanqui, i det som av Quartz beskrives som en «ikke-så-subtil» advarsel mot demokratiet.

Chengxu pekte også på inntektsforskjellene i Storbritannia som en avgjørende årsak til at 52 prosent av landet stemte for EU-utmeldelse.

Også Trump nevnes

Det er ikke bare Brexit som brukes som eksempel på demokratiets faresoner av kinesiske myndigheter: Beijing Review kalte nettopp Donald Trump «en vits» og la til at kandidater som fanger folks hjerter ofte er både rasister og populister, og ergo ikke noe særlig å samle på rent politisk.

Fra offisielt hold er kineserne derimot mer forsiktig - det er først og fremst kilder som ikke formelt kan knyttes til myndighetene som knytter Brexit opp mot vestlige demokratiers skjøre natur.

- Kina repsekterer valget til det britiske folk. (...) Vi håper EU og Storbritannia kommer fram til en handelsavtale så snart som mulig. Et velstående og stabilt Europa er i alles interesser, sier Hu Chunying, en talsmann for de kinesiske utenriksmyndighetene.

I kjølvannet av brexit-avstemningen har kriseoverskriftene i Storbritannia kommet på rekke og rad: Bankaksjer stuper. Det samme gjør verdien av pundet. Samtidig varsler én av fem britiske bedrifter at de vil flagge ut sin virksomhet til utlandet som følge av den britiske EU-exiten.

Mandag ettermiddag uttalte regjeringspartiet De konservative, Camerons parti, at hans etterfølger ville være på plass innen 2. september i år, skriver NTB.

Denne uka har også Nicola Sturgeon, Skottlands regjeringssjef, sagt at landet hennes kan nedlegge et Brexit-veto.