Hevder kjent komponist var Jack the Ripper: - Jeg har funnet jævelen

Har jobbet med bokprosjekt i 15 år.

NY TEORI: Jack the Ripper og drapene på fem prostituerte i London er trolig verdens mest omtalte drapsgåte. En ny bok hevder den populære komponisten og musikeren Michael Maybrick (1841-1913) sto bak drapene. Foto: Illustrasjon fra "Le Journal Illustre" / NTB Scanpix
NY TEORI: Jack the Ripper og drapene på fem prostituerte i London er trolig verdens mest omtalte drapsgåte. En ny bok hevder den populære komponisten og musikeren Michael Maybrick (1841-1913) sto bak drapene. Foto: Illustrasjon fra "Le Journal Illustre" / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Seriemorderen Jack the Ripper har vært en gåte i 127 år etter at minst fem prostituerte kvinner ble drept mellom august og november 1888 ved East End i London.

Nå hevder forfatteren Bruce Robinson at han har funnet svaret. Det skriver Robinson i en ny bok, ifølge den britiske avisa Telegraph.

Robinson er langt fra den første som hevder å vite hvem som sto bak de brutale drapene - men engelskmannen er likevel sikker på sin egen teori.

- Jeg tror ærlig talt at jeg har funnet den jævelen, sier Robinson.

Fakta om kjente «Rippers»:

*Jack the Ripper: Identitet ukjent. En seriemorder som tilskrives fem brutale drap på prosituerte i London i 1888. Navnet stammer fra et brev sendt til pressen, skrevet av noen som hevdet å være drapsmannen. Brevets ekthet er omstridt.

*Yorkshire Ripper: Peter Sutcliffe, født 1946. Ble i 1981 dømt for drap på 13 kvinner, og overfall på ytterligere sju, i West Yorkshire og Manchester mellom 1975 og 1980. De fleste av ofrene var prostituerte. Gitt kallenavnet av pressen.

*Ipswich ripper: Navn brukt i pressen om gjerningsmannen som antas å stå bak drapene på tre prostituerte i Suffolk den siste tiden, og som også mistenkes for å stå bak ytterligere to dødsfall i området.

(NTB) 

Forfatteren mener det er den populære komponisten og musikeren Michael Maybrick (1841-1913) som var drapsmannen.

- Frimurer Robinson lanserer teorien i boka «They all love Jack: Busting the ripper» på 800 sider som er i salg fra neste uke. Han har gravd i mordgåtene i 15 år, forteller forfatteren til Telegraph.

Michael Maybrick var en populær person i London i sin tid og komponerte under pseudonymet Stephan Adams. Maybrick var også kjent som en atlet, blant annet drev han med cricket og sykling. Han var en del av den viktorianske overklassen i London og dette skal være blant grunnene til at han aldri ble tatt for drapene, ifølge forfatteren. 

To år før Jack the Rippers drapsherjing ga Maybruck ut en låt med tittelen «They all love Jack». 

Bruce Robinson hevder Jack the Ripper var medlem av Frimurerordenen. Ifølge Robinson var politisjefen som ledet mordetterforskningen selv en del av den samme ordenen.

Derfor var ikke politiet interessert å finne mannen bak drapene og høytstående politimenn skal ha sabotert etterforskningen for å beskytte Frimurernes rykte. Ifølge forfatter Robinson ble Maybrick identifisert av politiet som Jack the Ripper i 1894, men samme år forsvant den kjente komponisten fra offentligheten i London.

ÅSTED: Bydelen Whitechapel. Her ble ett av seriemorderen Jack the Ripper sine ofre, Mary Kelly funnet. Firmaet London Walks arrangerer historiske vandringer, som Jack the Ripper Walk rundt i Londons gater.

Foto: Nina Ruud/Dagbladet
ÅSTED: Bydelen Whitechapel. Her ble ett av seriemorderen Jack the Ripper sine ofre, Mary Kelly funnet. Firmaet London Walks arrangerer historiske vandringer, som Jack the Ripper Walk rundt i Londons gater. Foto: Nina Ruud/Dagbladet Vis mer

Robinson hevder i boka at han legger fram en rekke punkter som beviser at Maybrick var verdens mest omtalte seriemorder.

Over hundre bøker er blitt gitt ut om Jack the Ripper - og det finnes mange teorier om hvem som sto bak drapene.

51 år gammel reporter I august meldte britisk presse at justisdepartementet vurderer å si ja til at Jack the Ripper siste offers grav blir åpnet, slik at man kan utforske en ny teori om hvem drapsmannen kan ha vært. 

Teorien går på et konkret navn som nevnes i boka «The Real Mary Kelly» av Wynne Weston-Davies. Forfatteren har gitt britiske myndigheter informasjonen som nå gjør at de kan komme til å ta historiske skritt i saken fra 1888. 

Han hevder å vite at grandtanta hans, Mary Jane Kelly, som jobbet som prostituert i Londons East End, var Jack the Rippers kone og siste offer. 

Stemmer opplysningene, var Jack the Ripper en 51 år gammel journalist ved navn Francis Spurzheim Craig.

Det var da forfatteren begynte å grave i sin egen familiehistorie, at han fant ut at familiemedlemmet kunne linkes til Jack the Ripper, som mistenkes for minst fem drap på prostituerte. 

Kelly skal ha blitt drept da ektemannen fant ut at hun etter bryllupet i 1885 fortsatte sitt tidligere liv som prostituert.

- Den eneste måten å bevise at Rippers siste offer var min grandtante, er ved å obdusere Mary Jane Kellys kropp, sier forfatteren.

KJENT STED: Bydelen Whitechapel. 
Foto: Nina Ruud/Dagbladet
KJENT STED: Bydelen Whitechapel. Foto: Nina Ruud/Dagbladet Vis mer

I september i fjor omtalte Dagbladet den da ferskeste teorien; at en mann ved navn Aaron Kosminski skulle være drapsmannen.

Den gang var det et sjal som sto i spissen for avsløringen av den påståtte seriemorderens identitet. 

The Telegraph har på sin side tidligere omtalt 13 menn som alle har vært nevnt som mulige Jack the Rippere. Blant dem er en Churchill, flere leger, en antisemitt og en hertug. 

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer