DELTE UT KRIGSKORSET:  Statsminister Jens Stoltenberg (t.h.) gratulerer Jørg Lian med utmerkelsen "krigskorset med sverd" søndag.
Foto: Erlend Aas / Scanpix
DELTE UT KRIGSKORSET: Statsminister Jens Stoltenberg (t.h.) gratulerer Jørg Lian med utmerkelsen "krigskorset med sverd" søndag. Foto: Erlend Aas / ScanpixVis mer

Hevder kongen ikke ble nektet å delta

Stoltenberg om utdelingen av Krigskorset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) hevder det var full enighet mellom ham og kong Harald om hvordan utdelingen av Krigskorset skulle foregå, melder nyhetsbyrået NTB.

- Selvsagt har ingen nektet kongen å delta. Det var full enighet om dette, sier Stoltenberg til NTB.

Han vil ikke si til NTB hva han konkret diskuterte med kongen om markeringen 8. mai.

Han understreker at det er Kongen i statsråd som tildeler medaljene og viser til at forsvarssjefen også foresto overleveringen da Eiliv Austlids etterlatte ble tildelt Krigskorset i 2010.

- Det kan godt hende vi skal gjøre dette på en annen måte i framtiden, men noe av poenget er jo at det både er regjeringen og Stortinget som hedrer veteranene og soldatene. Det skjedde også på søndag ved at både jeg og Høyres Ine Eriksen Søreide holdt tale, sier Stoltenberg.

Stoltenberg ønsket ikke å kommentere i går I går ville ikke Jens Stoltenberg svare på Dagbladets henvendelse, og heller ikke gi noen kommentar til at kongen gjerne ville delt ut Krigskorset med sverd.

Dagbladet ble bedt om å sende skriftlige spørsmål på e-post til statssekretær Torbjørn Giæver Eriksen ved Statsministerens kontor (SMK).

Statssekretæren lovet raske svar. Flere timer seinere svarte forsvarsminister Grete Faremo på mail via sin pressevakt.

Spørsmålene var slik:

1. Hvorfor var det ikke kong Harald som overrakte Krigskorset med sverd til de tre spesialsoldatene under markeringen søndag?

2. Ville det ikke vært naturlig at kongen var til stede under arrangementet?

3. Krigskorset med sverd er tidligere utdelt flere ganger. Hver gang det har vært fysisk mulig ble medaljen/æresbevisningen gitt personlig av kong Haakon. Hvorfor ble det gjort annerledes nå?

SIER KONGEN IKKE BLE NEKTET Å DELTA:  Kong Harald ble ikke nektet å delta, sier statsminister Jens Stoltenberg idag.  FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.
SIER KONGEN IKKE BLE NEKTET Å DELTA: Kong Harald ble ikke nektet å delta, sier statsminister Jens Stoltenberg idag. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET. Vis mer

4. Når og hvordan ble det bestemt at statsministeren og ikke kongen skulle være til stede?

Dagbladet fikk følgende svar fra forsvarsminister Grete Faremo:

- Denne regjeringen har lagt opp til en bredere og mer omfattende markering av Forsvaret og våre veteraner. Deltakelse i markeringene av Forsvaret og våre veteraner er avklart med Kongehuset.

- Det er blant annet en minnedag i november hvor Kongehuset har en viktig rolle og en veterandag 8. mai hvor regjeringen er vertskap.

- Dette er beskrevet i brev som er gått fra forsvarsdepartementet til Stortinget og som Stortinget har sluttet seg til.

- Regjeringen besluttet i 2009 å gjenoppta tildelingen av Norges høyeste militære utmerkelse, Krigskorset med sverd. Det ble for første gang på seksti år overrakt post mortem til Kaptein Eiliv Austlid av forsvarssjefen. Statsministeren var da tilstede og holdt tale.

- Verken i 2009 eller i år var Hans Majestet Kongen tilstede ved tildelingen av Krigskorset. Regjeringen besluttet i desember 2010 et nytt dekorasjonssystem og det er dette som nå følges opp.

Dagbladet tok i går kveld på ny kontakt med statssekretær Torbjørn Giæver Eriksen og gjorde rede for at Dagbladet er kjent med at Kong Harald er lei seg, fordi han ikke fikk være til stede og utdele medaljene.

- Hva er statsministerens kommentar til det?

- Vi viser til forsvarsministerens svar, svarte Torbjørn Giæver Eriksen via sms.

KRIGSKORSET MED SVERD:
KRIGSKORSET MED SVERD: Vis mer