<strong>USIKKER FRAMTID:</strong> KrFs mann i kontrollkomiteen, Hans Fredrik Grøvan, skal være innstilt på mistillit mot regjeringen, skriver Klassekampen. Regjeringa her ved Venstre-leder Trine Skei Grande (t.v.), Høyre-leder og statsminister Erna Solberg og Frp-leder og finansminister Siv Jensen (t.h.). Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
USIKKER FRAMTID: KrFs mann i kontrollkomiteen, Hans Fredrik Grøvan, skal være innstilt på mistillit mot regjeringen, skriver Klassekampen. Regjeringa her ved Venstre-leder Trine Skei Grande (t.v.), Høyre-leder og statsminister Erna Solberg og Frp-leder og finansminister Siv Jensen (t.h.). Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Hevder KrF-topp vil gå inn for mistillit mot regjeringen

Før KrF skal forhandle om regjeringsdeltakelse, hevder Klassekampen at partiets mann i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité er innstilt på å stemme for et mistillitsforslag mot regjeringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KrFs mann i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité Hans Fredrik Grøvan, skal ha forfattet et mistillitsforslag mot dagens regjering som Arbeiderpartiet og Senterpartiet er beredt til å støtte.

Det melder Klassekampen, og viser til det de omtaler som en sentral kilde.

Det er i den såkalte terrorsikringssaken, som om ei uke skal avgi sin innstilling i saken, at Grøvan skal være innstilt på å gå inn for mistillit mot regjering.

Dersom KrF, Arbeiderpartiet og Senterpartiet blir enige om et mistillitsforslag, går det mot flertall for å felle regjeringen, skriver NTB.

Rødt og SVs støtte tas for gitt, skriver Klassekampen.

<strong>MISTILLIT?:</strong> Hans Fredrik Grøvan vil ikke si hvordan han stiller seg til mistillit i terrorsikringssaken, men understreker at KrFs stortingsgruppe ikke har konkludert ennå. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
MISTILLIT?: Hans Fredrik Grøvan vil ikke si hvordan han stiller seg til mistillit i terrorsikringssaken, men understreker at KrFs stortingsgruppe ikke har konkludert ennå. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer

Må få støtte

Før et slikt flertall er et faktum, må ikke bare Grøvan falle ned på mistillit. Det må også partiets stortingsgruppe, skriver NTB.

Overfor Klassekampen Grøvan vil ikke si hvilken side han har havnet på, men sier at han har bestemt seg.

Samtidig påpeker han at stortingsgruppen ikke har konkludert, men han tror de vil lande saken i løpet av de nærmeste dagene.

- Jeg kan ikke si noe mer enn at vi fram til nå ikke har utelukket noe som helst, og at gruppen ennå ikke har konkludert, sier han og understreker at terrorsikringssaken må vurderes separat fra KrFs veivalg.

- Dette er en sak som skal stå på egne bein.

Frp forbanna

Nyheten kommer samtidig som KrF skal inn i regjeringsforhandlinger med Høyre, Frp og Venstre, og etter at KrF skapte misnøye hos sine kommende regjeringspartnere for en budsjettfinte.

For mens KrF satt og forhandlet om et statsbudsjett for 2019 med sine kommende regjeringskamerater, gikk de samtidig inn for et Ap-forslag som medfører at man ikke kan bytte tobakk-kvoten i alkohol når man handler på taxfree.

Det fikk Frp til å se rødt.

- Det var et allment raseri, sa Frp-nestor Carl I. Hagen tirsdag.

- Begeret er fullt, hamret partifelle Christian Tybring-Gjedde onsdag.

- Vi kan ikke fortsette å samarbeide sånn, sa Helge André Njåstad til KrFs forhandlingsleder Kjell Ingolf Ropstad foran pressen etter at partene hadde blitt enige om et statsbudsjett for 2019.

- Må oppføre seg

Også statsminister og Høyres partileder Erna Solberg var skuffet over KrFs framferd. Det samme var Frp-leder og finansminister Siv Jensen.

Statsministeren kalte KrFs taxfreefinte for «unødvendig». Jensen var krassere.

- Samarbeid er ikke å stikke kniver i hverandre, sa Frp-lederen til NTB onsdag ettermiddag.

Fremdeles opprørt over KrFs taxfree-finte møtte hun Dagbladet til intervju litt seinere på dagen.

- KrF har valgt side. Nå må partiet oppføre seg deretter, sier Jensen.

Ap's forslag om å reversere taxfreeordningen som gjorde det mulig å bytte ut tobakkskvoten med to flasker vin, i tillegg til de fire som var i kvoten før, var nemlig en av Frp's store seire fra 2014.

Nå venter altså forhandlinger om regjeringsdeltakelse med KrF.

- Vi må roe litt ned nå, bygge tillit og rense luften. Så må vi bli enige om noen premisser for forhandlingene og samarbeidet før vi kan begynne å diskutere substans, sa Siv Jensen i går.

Hun mener det er et åpent spørsmål om regjeringen blir utvidet med KrF.

- Vi har ikke dårlig tid. Vi bør bruke den tiden vi trenger for å avklare om det er grunnlag for å få det til, sier hun.

URO I FRP: KrF møtes med klare advarsler fra flere i Fremskrittspartiet foran regjeringssonderingene. Nå mener Frp-veteran Carl I. Hagen at Frp og KrF må slutte å snakke negativt om hverandre. Reporter: Arnhild Aass Kristiansen. Video: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer