Hevder kulda skyldes global oppvarming

Ifølge ny forskning.

SPRENGKULDE: I kuldeperioden i januar i år viste gradestokken til Stig Roger Nilsen (44) i Grimsbu i Folldal godt og vel 40 minusgrader. Nå peker en forskningsrapport mot at kulda kan skyldes global oppvarming. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
SPRENGKULDE: I kuldeperioden i januar i år viste gradestokken til Stig Roger Nilsen (44) i Grimsbu i Folldal godt og vel 40 minusgrader. Nå peker en forskningsrapport mot at kulda kan skyldes global oppvarming. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): November var den kaldeste novembermåneden siden 1919, og kulda har fortsatt ut i desember. Grunnen er en negativ såkalt nord-atlantisk oscillasjon (NAO). Dette gjør at kalde vinder fra Sibir blåser inn over Nord-Europa. Det er det samme fenomenet som ga kuldeperiode i fjor.

Nå viser ny forskning at det kan være en sammenheng mellom hvor stort isdekket er i Barentshavet og negativ NAO. Paradoksalt nok kan det nemlig være global oppvarming som gjør at vi fryser.

Issmelting Sibir-kulda nå kan skyldes varm sommer i nord. Ifølge en rapport fra forskere ved Potsdam Institute for Climate Impact Research kan kulden ha sammenheng med issmelting i Barentshavet.

Lite is i Barentshavet kan ifølge rapporten føre til mer enn tre ganger så stor sannsynlighet for ekstremkulde under vinteren i Europa.

- Det kan godt hende at den påstanden stemmer. Det er en plausibel forklaring, sier klimaforsker Rasmus Benestad ved Meterologisk institutt.

Benestad stiller seg likevel noe avventende.

- Man må ta disse dataene med en klype salt. Det kan godt hende de er troverdige, men det vil ta en stund før vitenskapsmiljøet fordøyer det. Resultatene må studeres og etterprøves før vi kan si noe for sikkert, sier klimaforskeren.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer