Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hevder Kværner overså kritisk Unaoil-rapport

Kværner ignorerte en granskingsrapport som fant «betydelige røde flagg» hos den nå korrupsjonsmistenkte samarbeidspartneren Unaoil, skriver Klassekampen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere har lekkede dokumenter fra den australske avisen The Age avdekket at flere Kværner-topper uttrykte bekymring for samarbeidet med Unaoil. Det nå korrupsjonsmistenkte selskapet hjalp Kværner med å vinne kontrakter i Kasakhstan i perioden 2007 og 2011.

Kværners kommunikasjonssjef Torbjørn Andersen har uttalt at det ble lagt vekt på å gjøre en grundig vurdering i forbindelse med samarbeidet med Unaoil, og at det ikke ble funnet noen «røde flagg» vedrørende selskapets integritet. Men nå viser det seg at en selskapsgjennomgang antikorrupsjonsorganisasjonen Trace gjorde av det Monaco-baserte selskapet faktisk fant flere slike varsler - og at ingen i Kværner har lest rapporten, ifølge Klassekampen.

Kværner avviser kjennskap til at Unaoil ikke skal ha opptrådt i tråd med lover og regler og viser blant annet til at selskapets integritet var sertifisert av Trace.

Trace opplyser at de nå har trukket tilbake sertifiseringen av Unaoil og hevder at selskapet bevisst feilinformerte Trace i sertifiseringsprosessen. De hevder også at Kværner må ha visst at det lå en rapport bak sertifiseringen, men dette avvises av Kværner.

- Trace opplyste ikke Aker Kværner om at det eventuelt var noen forbehold eller relevant tilleggsinformasjon knyttet til sertifiseringen, sier Torbjørn Andersen. (NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart