KLIMAENDRINGER: Levningene etter 26 japanske soldater gravlagt på Marshalløyene skal ha blitt skylt fram av høy vannstand. Nå er myndighetene i øyriket redde for at hele landet skal ende under vann. Dette bildet er av en gravplass på Bikiniatollen på Marshalløyene og illustrerer hvordan vann kan skylle fram gravplasser. Foto: Getty Images
KLIMAENDRINGER: Levningene etter 26 japanske soldater gravlagt på Marshalløyene skal ha blitt skylt fram av høy vannstand. Nå er myndighetene i øyriket redde for at hele landet skal ende under vann. Dette bildet er av en gravplass på Bikiniatollen på Marshalløyene og illustrerer hvordan vann kan skylle fram gravplasser. Foto: Getty ImagesVis mer

Hevder landet forsvinner i havet

Høy vannstand skylte fram levningene etter 26 japanske soldater på Marshalløyene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Under FNs klimasamling i Tyskland avdekket representanter fra Marshalløyene omfanget av ødeleggelsene på landet, og hevdet at den globale oppvarminga har resultert i ødelagte avlinger og at øyene sakte men sikkert forsvinner i havet.

Levninger av 26 japanske soldater fra andre verdenskrig skal blant annet ha blitt skylt fram av økende havnivå.

- Det er kister og døde mennesker som blir skylt bort fra gravene. Dette er seriøst. Selv de døde blir påvirket, sier landets utenriksminister Tony de Brum til The Telegraph.

Gravplassen der de japanske krigsveteranene ble begravd ligger like ved stranden, og denne hendelsen har fått alarmen til å gå i øyriket. De mener dette er et tegn på framtida som kommer, med et havnivå som bare vil øke.

Minkende kystlinje Marshalløyene består av mer enn tusen øyer og ligger midt mellom Australia og Hawaii. Disse øyene ligger bare to meter over havet, og forskere spår at havnivået vil stige 1-2 meter mot slutten av århundret. , og flere harde kamper under andre verdenskrig fant sted her.

Ifølge The Telegraph har nesten alle innbyggerne på Marshalløyene har blitt påvirket av den minkende kystlinja. President Christopher Loeak, skal blant annet ha sett strendene han fisket på som ung forsvinne og veier bli flyttet innover land i løpet av årene.

Til The Telegraph tidligere i år sa han at han var redd for barn og barnebarn.

FLOM: Høyvann og flommer som dette er et stort problem for Marshalløyene, hvor tusen øyer kun rager rundt to meter over havet. Flere stillehavsøyer har i mange år lagt skylden på global oppvarming og økende havnivå. Dette bildet er fra øya Ejit på Marshalløyene 3. mars i år. Foto: AFP Photo/Giff Johnson/NTB scanpix
FLOM: Høyvann og flommer som dette er et stort problem for Marshalløyene, hvor tusen øyer kun rager rundt to meter over havet. Flere stillehavsøyer har i mange år lagt skylden på global oppvarming og økende havnivå. Dette bildet er fra øya Ejit på Marshalløyene 3. mars i år. Foto: AFP Photo/Giff Johnson/NTB scanpix Vis mer

- Øyene blir ikke bare smalere, men også kortere. Vår bekymring er at landet forsvinner. På flere av øyene har folk blitt nødt til å flytte. Vi snakker ikke bare om selve landmasse, men trærne våre forsvinner også, matkilden vår. Vi har mistet rader på rader av kokosnøttrær som bare har blitt skylt vekk, sier Loeak.

Gjennom hele øyriket har kokosnøttrær blitt skylt bort. Det er også mindre land hvor de kan dyrke brødfrukt, en av landets hovedkilder til mat. Disse fruktene kan ikke dyrkes der grunnvannet har blitt påvirket av saltvann.

Japanske soldater Tony de Brum sier at skjelettene på øya Santos dukket opp etter at høyvannet rammet kysten fra februar til april. Udetonerte bomber og annet militært utstyr skylte også opp.

- Vi tror det er japanske soldater, men det var ingen brukne bein eller andre indikasjoner som tilsa at de var krigsofre. Vi trodde det kunne være snakk om selvmord eller noe lignende, så vi fikk skjelettene undersøkt på den amerikanske militærbasen på Pearl Harbor. Der hjalp de oss å identifisere hvor de stammet fra, og vil bistå oss i å sende disse soldatene hjem. Japan sender et team for å hjelpe oss i september, sa de Brum.

Flere harde kamper fant sted på Marshalløyene under andre verdenskrig. USA beseiret blant annet Japan som hadde marinebase her. Amerikanerne bygget senere opp sin egen militærbase i øyriket og gjennomførte en rekke atombombe-prøvesprengninger utenfor kysten.

Stigende havnivå Marshalløyene og andre lavtliggende stillehavsnasjoner har lenge presset på for internasjonale tiltak mot klimaendringer. De sier de står overfor en eksistensiell trussel fra stigende havnivå.

En fersk rapport fra FNs miljøprogram fant mylig at havnivået i Stillehavet ble stiger raskere enn i resten av verden. Fra 1993 til 2009 var økningen på 0,47 inches (12 millimeter) et år, nesten fire ganger det globale gjennomsnittet.

Til tross for de omfattende skadene langs kysten på Marshalløyene, har noen forskere derimot begynt å tvile på om stillehavsøyene har begynt å forsvinne. De tviler på om skadene som blir presentert skyldes en økning i havnivået de siste tiårene.

VRAKRESTER: Her rydder en kvinne opp i vrakdeler og søppel som ble skylt opp av flommen på Marshalløyene i mars i år. Foto: AFP Photo/Giff Johnson/NTB scanpix
VRAKRESTER: Her rydder en kvinne opp i vrakdeler og søppel som ble skylt opp av flommen på Marshalløyene i mars i år. Foto: AFP Photo/Giff Johnson/NTB scanpix Vis mer

De erkjenner at nasjonen står overfor en langsiktig trussel, men viser til nye funn som beviser at mange av øyene holder seg stabile, og i noen tilfeller også vokser i størrelse.

Veldig komplisert Professor Murray Ford fra Universitetet i Auckland har vært med å sammenligne flyfotoer av øyene i Stillehavet som ble tatt av det amerikanske militæret, med fotografier tatt på 70-tallet. Han fant ut at mange av øyene blir større og at den krympende strandlinjen langs kysten i stor grad har blitt forårsaket av kommersiell utvikling.

- Det er mye mer komplisert enn at øya bare blir vasket bort, sier Ford.

- Det er riktig det folk ser, at graver og hus blir skylt ut på havet, men det er ofte et resultat av ingeniørkunst og at byggingen av beskyttelsemurer mot havet, bygges feil. Noen deler av øyene blir mindre da sand flytter på seg, mens andre øyer vokser i størrelse, sier han.

PRØVESPRENGNING: Dette bildet ble tatt 1. juli 1946 utenfor kysten ved Bikiniatollen på Marshalløyene, og viser en atombombe som eksploderer. Foto: AP Photo/Joint Task Force One/NTB scanpix
PRØVESPRENGNING: Dette bildet ble tatt 1. juli 1946 utenfor kysten ved Bikiniatollen på Marshalløyene, og viser en atombombe som eksploderer. Foto: AP Photo/Joint Task Force One/NTB scanpix Vis mer