Britisk etterretning

Hevder Lavrov lyver

Britisk etterretning tror Sergej Lavrov ønsker å gjennomføre folkeavstemninger i okkuperte territorier.

ENDRET MÅL: Sergej Lavrov uttalte 20. juli at Russland hadde utvidet sitt mål for krigen i Ukraina. Foto: Jurij Kadobnov / Pool via REUTERS
ENDRET MÅL: Sergej Lavrov uttalte 20. juli at Russland hadde utvidet sitt mål for krigen i Ukraina. Foto: Jurij Kadobnov / Pool via REUTERS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den britiske etterretningstjenesten anklager Russlands utenriksminister Sergej Lavrov for å lyve om landets mål for krigen i Ukraina.

Den russiske utenriksministeren sa 20. juli at landet hadde utvidet siktet for den påståtte «militære spesialoperasjonen» til å også omfatte regionene Kherson og Zaporizjzja, og ikke bare de fra før okkuperte påståtte folkerepublikkene i Donetsk og Luhansk.

MÅ VENTE: Russlands president ser ikke fornøyd ut før møtet med den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğan. Vis mer

De to fylkene Kherson og Zaporizjzja omfatter strategisk viktige kystområder mot Svartehavet. Mesteparten av begge fylkene er under russisk okkupasjon.

- Ikke utvidet

I en fersk rapport hevder den britiske etterretningstjenesten at Lavrovs utspill om å utvide operasjonen trolig er løgn.

- Russland har ikke utvidet sin krig. Å holde kontroll på disse områdene var nesten helt sikkert ett av de opprinnelige målene med invasjonen, skriver etterretningstjenesten.

De mistenker Lavrov for å komme med utspillet for å rettferdiggjøre et referendum i områder som ble okkupert etter krigens start 24. februar.

Referendum

Russland eller prorussiske styrker har siden 2014 okkupert tre områder i landet: Krim, deler av Donetsk fylke og deler av Luhansk fylke.

Etter Russlands invasjon av Krim ble det avholdt referendum om hvorvidt halvøya skal tilhøre Russland eller Ukraina. Det samme ble gjort i de separatistokkuperte delene av Donetsk og Luhansk.

Ingen av avstemningene er internasjonalt anerkjent.

Det har i lang tid vært spekulert på om Russland vil innføre lignende folkeavstemninger i territoriene som er okkupert etter krigens start.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer