- SURREALISTISK: Marianne Marthinsen beskriver nå maktstriden mellom seg og Giske som overdrevet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
- SURREALISTISK: Marianne Marthinsen beskriver nå maktstriden mellom seg og Giske som overdrevet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Hevder maktkampen med Giske er overdramatisert: - Surrealistisk

Marianne Marthinsen har ikke ønsket å snakke med pressen om at hun ble vraket til fordel for Ap-nestleder Trond Giske. Nå tar hun bladet fra munnen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Disputten mellom Marianne Marthinsen og Ap-nestleder Trond Giske har fått mye oppmerksomhet i mediene de siste ukene.

Hun ble nemlig vraket som finanspolitisk talsperson i partiet til fordel for den eldre partinestlederen, noe som blant annet skal ha medført at to Ap-rådgivere leverte sin oppsigelse, samt likestillingskritikk fra flere Ap-kvinner.

I dag ble det klart at hun nå går fra å være fraksjonsleder i finanskomiteen til rollen som ordinær representant i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget.

- Surrealistisk

Likevel var det en smilende Marthinsen som kom ut fra rommet hvor Ap holdt sitt gruppemøte i dag.

- Jeg fikk andrevalget mitt, og det er jeg storfornøyd med. Det viktigste for meg er hvilket saksfelt jeg jobber på. Når jeg ikke skal være nedgravd i budsjettarbeid har jeg lyst til å løfte blikket og jobbe med utenrikssakene, forklarer Marthinsen til Dagbladet.

- Er dette uttrykk for at du ikke ønsket noen annen posisjon etter du ikke fikk være finanspolitisk talsperson?

- Jeg ønsket å gå til utenriks og gleder meg mye til det, faktisk. Det blir litt sånn første-skoledag-følelse.

- Så det er «no hard feelings»?

- Absolutt ikke, nå skal jeg jobbe med utenrikssaker og gå løs på nytt felt, og det blir morsomt.

- Fikk du tilbud om andre fraksjonslederverv, som du takket nei til?

- Jeg kommenterer ikke interne prosesser, sier hun.

- Dette «bråket» mellom deg og Giske har fått mye oppmerksomhet. Hvordan vil du beskrive det?

- Det framstår surrealistisk. Det har framstått som mye mer dramatisk enn det i realiteten har vært, sier Marthinsen.

Det ble tidlig kjent at Marthinsen forsvinner ut på bekostning av Giske, mens Dag Terje Andersen blir erstattet av Hadia Tajik som fraksjonsleder i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget.

Partiet har ellers klart å holde tett om det meste av kabalen, men resultatet som ble presentert i dag, har mange fellestrekk med antagelsene Dagbladet publiserte for snaut to uker siden.

Nye fjes i fraksjonsledelsen

Nordtrønderen Ingvild Kjerkol rykker opp til det tunge vervet som fraksjonsleder i helse- og omsorgskomiteen, mens Lene Vågslid fra Telemark får være fraksjonsleder i justiskomiteen for Stortinget.

Rigmor Aasrud, tidligere Ap-statsråd, blir leder for fraksjonene av Ap-politikere i kommunalkomiteen på Stortinget. Sverre Myrli fra Akershus blir fraksjonsleder i transportkomiteen; en jobb han overtar fra nordlendingen Eirik Sivertsen, som nå rykker inn som partiets nestleder i utenriks- og forsvarskomiteens Ap-fraksjon.

Else-May Botten har tidligere vært fraksjonsleder i næringskomiteen, men blir nå menig medlem i energi og miljøkomiteen.

Der skal Ap-medlemmene ledes av Espen Barth-Eide, som ikke fikk oppfylt førsteønsket sitt om å bli Aps utenrikssjef.

I dag ble det nemlig stadfestet at Anniken Huitfeldt får fortsette som fraksjonsleder i utenriks- og forsvarskomiteen, slik Dagbladet har skrevet også tidligere.

LES OGSÅ: Dette er Jonas' nye stjernelag