Hevder massiv tsunami er på vei til Kenya

Men to tsunamivarsler avblåst i Indonesia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kenyanske myndigheter har bedt folk om å evakuere fra strandområder etter det kraftige jordskjelvet i det Indiske hav i dag. På myndighetenes hjemmesider opplyses det at de tror en tsunami er på vei til landet, melder nyhetsbyrået AP.

- En massiv tsunami er forventet å treffe den kenyanske kysten 11.39 i kveld, skriver myndighetene på hjemmesiden.

Flere andre land på Afrikas østkyst har sendt ut tsunamivarsler, mens to varsler allerede er avblåst i Indonesia. Også i Tanzania blir folk oppfordret til å evakuere fra strendene.

Evakueres fra strendene

Det er ikke klart om tsunamivarslet på er utstedt på grunn av det første skjelvet som målte 8,2 på Richters skala, eller etter de kraftige etterskjelvene. Ifølge AP evakueres nå folk i Mombasa i Kenya over i busser fra strendene. Politiet har også blitt sendt til den offentlige stranden Jomo Kenyatta for å få folk vekk fra kysten.

Den norske ambassaden i Kenya har fått bekreftet tsunamivarselet, og opplyser at flere av ambassadene i området

- Det er blitt sagt at en bølge er ventet i 10-tida i kveld, men ellers er det fint lite informasjon, forteller ambassaderåd Jan Arne Munkeby til Dagbladet.no.

Han forteller at ambassaden har bedt konsulen i Mombasa om å være på vakt, og at flere ambassader har en beredskap for å takle en mulig tsunami.

JORDSKJELVET RAMMET INDONESIA: Her har en bygning rast sammen i byen Padang etter at et kraftig jordskjelv i det Indiske hav rammet Indonesia i dag. En liten tsunami (bølgehøyde under 1 meter) rammet Indonesia. Nå varsler Kenya og Tanzania sine innbyggere om at det kan komme en massiv tsunami dit. Foto: AP/Scanpix
JORDSKJELVET RAMMET INDONESIA: Her har en bygning rast sammen i byen Padang etter at et kraftig jordskjelv i det Indiske hav rammet Indonesia i dag. En liten tsunami (bølgehøyde under 1 meter) rammet Indonesia. Nå varsler Kenya og Tanzania sine innbyggere om at det kan komme en massiv tsunami dit. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Seismolog Svein Mikkeltveit ved Norsar, jordskjelvobservatoriet på Kjeller, synes det høres lite sannsynlig ut at Kenya skal rammes av en tsunami. 

- Det høres ikke veldig sannsynlig ut, når de andre landene har avblåst tsunamivarslene. Men det kan hende kenyanske myndigheter har gjort en annen vurdering som vi ikke kjenner til, sier Mikkeltveit til Dagbladet.no.

Avblåst i Indonesia

Indonesiske myndigheter opphevet også det andre tsunamivarselet som ble utstedt etter at Sumatra ble rammet av et etterskjelv på 6,6 på Richters skala, melder NTB. 

Etterskjelvet fant sted om lag 70 kilometer sørvest for Bengkulu sørvest på Sumatra og hadde sitt episenter om lag 18 kilometer under bakken, ifølge det indonesiske meteorologiske byrået.

Etterskjelvet fant sted om lag 70 kilometer sørvest for byen Bengkulu sørvest på Sumatra og hadde sitt episenter om lag 18 kilometer under bakken, ifølge det indonesiske meteorologiske byrået.

Kraftig jordskjelv

Tidligere i dag ble det utstedt tsunamivarsel etter et jordskjelv som ble målt til 8,2 på Richters skala. Dette varselet ble senere avblåst.

Det er nå meldt om sju omkomne og over hundre skadde etter det første jordskjelvet i Indonesia, melder AP.